Το ΟΚ από τον ΣΕΒ περιμένει ο Μητσοτάκης

Επικοινωνιακά παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό στη σκιά της ακρίβειας και της τραγωδίας

Κατώτατος μισθός… Το παρασκήνιο οργιάζει. Ενας πρωθυπουργός-έρμαιο των ορέξεων των βιομηχάνων. Η αναβολή που δόθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη φέρνει νέες πιέσεις για σμίκρυνση του ποσοστού της αύξησης του μισθού που σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός εμφανίζει άνοδο και τον Φεβρουάριο, ενώ για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%, σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μέχρι τις 18 εκάστου μηνός.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι ευθύνες για το οποίο βαραίνουν τις πλάτες των Κυριάκου Μητσοτάκη – Κώστα Καραμανλή, φρέναρε τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, όπως πάγωσε και το σενάριο για εκλογές στις 9 Απριλίου. Η κυβερνητική επιδίωξη ήθελε η αύξηση αυτή να αποτελέσει… καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς που θα τόνωνε το δήθεν κοινωνικό της πρόσωπο και γι’ αυτό οι κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για τοποθέτηση του αριθμού 8 μπροστά από τις κατώτατες αποδοχές (800 ευρώ δηλαδή). Για να συμβεί αυτό η ποσοστιαία αύξηση θα έπρεπε να είναι +12,3%. Η κυβέρνηση επιδίωκε να εμφανιστεί ακόμη πιο γαλαντόμα από την αύξηση που έγινε στις αρχές του 2019, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει +11% στον κατώτατο (και +27% για τους νέους που αμείβονταν με τον υποκατώτατο).

Από εκεί και πέρα οργίασε το παρασκήνιο… Μπήκαν στη μέση τα νεοφιλελεύθερα γεράκια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που προέβαλαν το αφήγημα του «μοναδιαίου κόστους εργασίας» και της μοναδικής ευκαιρίας να αυξηθούν οι εξαγωγές πατώντας… το λαρύγγι των μισθωτών. Σύμφωνα με το επιχείρημα αυτό, επειδή στην υπόλοιπη Ευρώπη δίνονται μεγάλες αυξήσεις, αν εδώ δοθούν μικρές, θα γίνουν ανταγωνιστικότερα τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα! Είναι το ίδιο αφήγημα που και στις αρχές της μνημονιακής εποχής «πουλούσε» ο ΣΕΒ και προώθησε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπό την πίεση των δανειστών. Τελικά οι μισθοί μαζί με τις συντάξεις αλλά και τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκαν. Το εισόδημα του κόσμου της μισθωτής εργασίας «κουρεύτηκε» κατά περίπου 45%. Ο τζίρος των καταστημάτων συρρικνώθηκε. Οι εξαγωγές εμφάνισαν πολύ μικρή αύξηση, αλλά ο βιομηχανικός κλάδος εμφάνισε επιπρόσθετα κέρδη 30%!

Στις σημερινές συνθήκες λοιπόν, όταν στον Κυρ. Μητσοτάκη έχει επιβληθεί η υπουργοποίηση του Ακη Σκέρτσου με μόνη ιδιότητα αυτή του «υπαλλήλου του ΣΕΒ», εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός θα υποταχθεί στις ορέξεις του Συνδέσμου. Ωστόσο η προεκλογική ανάγκη επέφερε ισχυρές παρασκηνιακές συγκρούσεις μέχρι και την περασμένη Τετάρτη για το θέμα του κατώτατου μισθού. Στο παιχνίδι του παρασκηνίου είχαν εισέλθει τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιποι δανειστές (Κομισιόν, ESM κ.λπ.). Εννοείται στο πλευρό του ΣΕΒ… Ο πρωθυπουργός των λίγων φαινόταν να έχει αποδεχτεί ότι η αύξηση θα κινηθεί μεταξύ 745 (4,5%) και 770 ευρώ (8%). Πλέον το παιχνίδι αλλάζει λόγω των Τεμπών. Η πλευρά του «προεκλογικού δώρου» ενισχύεται.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι αυτήν τη στιγμή έρμαιο των επιλογών του, όμως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα σε επίπεδο κοινωνίας.

• Σύμφωνα με τη Eurostat οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα ανατιμώνται ταχύτατα (15,6%).

• Ο πληθωρισμός σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά 6,5%.

• Μπορεί να διαφαίνεται αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023 (7,6%), αλλά ακόμη κι έτσι καταγράφεται άνοδος του δομικού πληθωρισμού και ενίσχυση των ανατιμήσεων σε βιομηχανικά είδη, που σημαίνει ακρίβεια και τους επόμενους μήνες.

Ετικέτες