Οταν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μοιράστηκαν την καρέκλα του… πλανητάρχη, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των Μιλγουόκι Μπακς, έγιναν καρφί στο μάτι των ανθρώπων που τους αποκαλούσαν «Ακενοτούμπο». Παράλληλα, έσπασαν ένα ταμπού που κρατούσε μια τετραετία: έβαλαν ξανά το μπάσκετ στο οβάλ γραφείο.
Οσο ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε τα ηνία των ΗΠΑ στα λερωμένα χέρια του το ΝΒΑ τού γύριζε επιδεικτικά την πλάτη. Εάν –ο μη γένοιτο– ο Τραμπ είχε κερδίσει τις περυσινές εκλογές, το μποϊκοτάζ ασφαλώς θα διαιωνιζόταν.
Από το 1924 μέχρι το 2016 η φιλοξενία των πρωταθλητών του ΝΒΑ (και όχι μόνο) στον Λευκό Οίκο ήταν αυτονόητη. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως του μπασκετμπολίστα των Σικάγο Μπουλς Κρεγκ Χότζες που το 1992 εμφανίστηκε με αφρικανική φορεσιά μπροστά στον πατέρα Μπους για να καταδείξει την άδικη μεταχείριση των μειονοτήτων, έμοιαζαν με σταγόνα στον ωκεανό.
Στην προ Τραμπ εποχή απουσίασαν από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μόνο κάποιοι αθλητές «μεγαλύτεροι από τη ζωή». Ο Μάικλ Τζόρνταν προτίμησε μια χρονιά να πάει για γκολφ παρά να συναντήσει τον πρεσβύτερο Μπους, ενώ ο Λάρι Μπερντ κάθισε σπίτι με την οικογένειά του: «Εάν ο πρόεδρος Ρίγκαν θέλει να με συναντήσει, ξέρει πού να με βρει».
Ο θρύλος του φούτμπολ Τομ Μπρέιντι επικαλέστηκε «οικογενειακές υποχρεώσεις» το 2015, αν και η σπέκουλα τον ήθελε δυσαρεστημένο από κάποια επικριτικά σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα για τη συμμετοχή του στο περιβόητο σκάνδαλο με τις ξεφούσκωτες μπάλες (Deflategate).
Η αναρρίχηση του Τραμπ στην εξουσία έφερε την έντονη πολιτικοποίηση, με πρωταγωνιστές τους δύο μπασκετμπολίστες που έγραψαν τη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ: ΛεΜπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι.
Στο Γκόλντεν Στέιτ ο κύβος ερρίφθη από τον προπονητή Στιβ Κερ (γιο διπλωμάτη που δολοφονήθηκε από ισλαμιστές το 1984 στο Λίβανο), πολλούς μήνες προτού οι Ουόριορς κατακτήσουν το πρωτάθλημα του 2016-17. «Εγώ δεν πρόκειται να πάω στον Τραμπ, αλλά θα ρωτήσω και τους συμπαίκτες μου» συμπλήρωσε ο ασυμβίβαστος Κάρι. Οταν ο φοβερός πλανητάρχης διάβασε τις δηλώσεις του απέσυρε την πρόσκληση με μήνυμα στο Twitter. «Ο Τραμπ είναι αλήτης» σχολίασε από το Κλίβελαντ ο ηττημένος των τελικών ΛεΜπρόν Τζέιμς. Οι πρωταθλητές Ουόριορς προτίμησαν να περάσουν τη μέρα τους στο Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης της Ουάσινγκτον.
Ομόφωνο «εμπάργκο»
Οσο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ το αμερικανικό μπάσκετ τού είχε γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη
Ενα χρόνο αργότερα η απόφαση των Καβς και των Ουόριορς ήταν ομόφωνη: «Οποια από τις δύο ομάδες κι αν κερδίσει, δεν πρόκειται να πατήσει στον Λευκό Οίκο» δήλωσε ο ΛεΜπρόν. Ο Τραμπ το έμαθε και δεν τους προσκάλεσε καν, για να αποφύγει την… πατσαβούρα. Οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς επισκέφτηκαν επιδεικτικά τον απελθόντα πρόεδρο Ομπάμα.
Το 2019 το πρωτάθλημα του ΝΒΑ κατέληξε σε ομάδα εκτός ΗΠΑ. Οι Τορόντο Ράπτορς πήγαν κανονικά στην κατοικία του Καναδού προέδρου Τζάστιν Τριντό και στο κοινοβούλιο της Οτάβα, αλλά ουδέποτε προσκλήθηκαν στον Λευκό Οίκο. «Η απάντησή μας είναι εξαρχής ένα κατηγορηματικό “όχι”» πρόλαβε να δηλώσει ο μπασκετμπολίστας Ντάνι Γκριν.
Η καθυστερημένη λόγω της πανδημίας διεξαγωγή των πλέι οφ του 2020 αποδείχτηκε βολική για όλους. «Θα αναβάλουμε την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μέχρι να αλλάξει ο πρόεδρος» είπε ένας εκπρόσωπος των Λος Αντζελες Λέικερς. Η τελετή ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2021, αλλά κλειδώθηκε στο συρτάρι λόγω υποχρεώσεων του Μπάιντεν. Ο ΛεΜπρόν, που πλέον αγωνιζόταν στους Λέικερς, δεν σκόπευε να συγχρωτιστεί με τον Τραμπ.
Ακαμπτη στάση κράτησαν την προηγούμενη τετραετία και οι πρωταθλήτριες ομάδες του… σεσημασμένου για την προοδευτική του νοοτροπία επαγγελματικού μπάσκετ γυναικών (WNBA). Οι αθλήτριες των Μινεσότα Λινξ δεν προσκλήθηκαν καν από τον Τραμπ το 2017. «Απογοητευτήκαμε από τη στάση του προέδρου, αλλά είναι προτιμότερο να μοιράσουμε ρούχα στα φτωχά παιδιά της Ουάσινγκτον» είπε η προπονήτρια Σέριλ Ριβ.
Την επόμενη χρονιά ο Τραμπ αγνόησε τις Σιάτλ Στορμ. «Ετσι κι αλλιώς καμία από εμάς δεν ήθελε να πάει» σχολίασε η περίφημη Σου Μπερντ. Ο τίτλος του WNBA το 2019 κατέληξε στην τοπική ομάδα Ουάσινγκτον Μίστικς, αλλά ούτε αυτής τα χνώτα ταίριαζαν με του Τραμπ. Μάλιστα η παίκτρια και ακτιβίστρια Νατάσα Κλάουντ ζήτησε πρόσφατα από τον Τζο Μπάιντεν να δεχτεί την ομάδα αναδρομικά! «Δεν θέλω ούτε να ακούω για τον Τραμπ» δήλωνε η ίδια το 2017.
Σφοδρές αντιδράσεις
Το αμερικανικό φούτμπολ ήταν επικηρυγμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το πολυσυζητημένο αντάρτικο του Κόλιν Κάπερνικ, ενώ σφοδρές αντιδράσεις (ή σιωπηλές διαμαρτυρίες, όπως της ομάδας ξιφασκίας γυναικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια) παρατηρήθηκαν και σε άλλα αθλήματα, ιδίως από μαύρους και μειονοτικούς αθλητές και προπονητές.
«Οχι, δεν πρόκειται να πάω στον γαμημένο Λευκό Οίκο αν κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο» δήλωσε η αρχηγός της εθνικής ποδοσφαίρου των ΗΠΑ Μέγκαν Ραπίνο. «Ας νικήσετε πρώτα και μετά μιλάμε» απάντησε ο Τραμπ, μέσω Twitter φυσικά. Το μήνυμά του στάλθηκε σε… άλλην Ραπίνο, λόγω συνωνυμίας, αλλά τέτοια λαθάκια ουδέποτε τον πτόησαν.
Η ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο το 2019 στη Γαλλία και πήγε κανονικά στον Λευκό Οίκο, αλλά μετά την εκθρόνιση του Τραμπ.