Το ντόπινγκ πέθανε, ζήτω το ντόπινγκ

Το ντόπινγκ πέθανε, ζήτω το ντόπινγκ

Τα κρούσματα… νέας εσοδείας γεμίζουν ξανά τη λίστα με τους τιμωρημένους που είχε σχεδόν αδειάσει

Ο αριθμός των τιμωρημένων για ντοπάρισμα αθλητών στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε μέσα σε μία μέρα και η μοναξιά του ποδοσφαιριστή Βαγγέλη Μάντζιου ανήκει στο παρελθόν.

Oταν το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ χτύπησε τις καμπάνες, τρεις στιγματισμένοι τέθηκαν σε καραντίνα για μια ολόκληρη τετραετία. Απομένει να δούμε αν θα βρουν παραθυράκια για να μειωθεί μελλοντικά η ποινή τους, όπως έγινε με τον Ντίνο Μήτογλου που συνεργάστηκε με τις αρχές για τη σύλληψη των εμπόρων των απαγορευμένων ουσιών.

Ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού γλίτωσε αρχικά το 1/3 της προβλεπόμενης ποινής και κατόρθωσε να πείσει το CAS για τις καλές προθέσεις του, οπότε οι 32 μήνες (που θα ήταν 48) μειώθηκαν σε δεύτερη φάση σε 16. Το Μουντομπάσκετ το έχασε λόγω τραυματισμού και όχι λόγω ντόπας.

Η οδηγία WADA και ΔΟΕ

Οι τρεις που τιμωρήθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είναι:

• Ο πανελληνιονίκης μαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Γκελαούζος, στον οργανισμό του οποίου βρέθηκε ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη (rEPO) σε ποσοστό που σύμφωνα με τον ίδιο είναι οριακό και καταδεικνύει συμπτωματική πρόσληψη. Η τετραετής ποινή του ξεκίνησε αναδρομικά την 1η Δεκεμβρίου 2022, όταν βρέθηκε θετικός σε δειγματοληπτικό έλεγχο στην Ιταλία.

• Ο ποδηλάτης Σωτήρης Μπρέτας για τις εξής αναβολικές ουσίες: 5a-androstane3a,17b-diol (5aAdiol), 5b-androstane-3a,17b-diol (5bAdiol) και μεστερολόνη (mesterolone). Θα μείνει τιμωρημένος μέχρι τις 9 Μαΐου 2027, αφού πιάστηκε ντοπαρισμένος σε αγώνες στον Καναδά την περασμένη άνοιξη.

• Και ο Σέρβος παίκτης του χάντμπολ Γιόβαν Μούγιτς του Διομήδη Αργους, ο οποίος είναι διαφορετική περίπτωση αφού έλαβε δύο μεταβολίτες που καμουφλάρουν την κοκαΐνη: benzoylecgonine και ecgoninemethyIester. Και η δική του ποινή ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Η έκταση της ποινής δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση, αν και αγγίζει τα όρια του εξοντωτικού. Η τετραετής καραντίνα για χρήση στεροειδών αποτελεί πλέον πάγια οδηγία της WADA και της ΔΟΕ εφόσον ο ένοχος αθλητής συλλαμβάνεται για πρώτη φορά. Αυτό συνέβη πρόσφατα και με τη σπουδαία τενίστρια Σιμόνα Χάλεπ, της οποίας μάλιστα η περίπτωση θεωρείται οριακή.

Οι… αδιόρθωτοι, όπως ο Βαγγέλης Μάντζιος, κινδυνεύουν με βαρύτατο έως ισόβιο αποκλεισμό. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής εκτίει ποινή επτά ετών από τον Αύγουστο του 2022, αφού βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός στην ουσία οξιλοφρίνη, σε ηλικία 36 ετών, όταν έπαιζε σε ομάδα μικρότερης κατηγορίας (ΠΑΟ Ρουφ). Πρόλαβε μάλιστα να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την ενεργή δράση λίγο προτού ανακοινωθεί από το ΕΟΚΑΝ η τιμωρία του.

Ο Μάντζιος είχε αποκλειστεί για ενάμιση χρόνο για ανάλογο παράπτωμα το 2017, όταν αγωνιζόταν στον Λεβαδειακό.

Στιγματισμένοι ολυμπιονίκες

Η λίστα φυσικά παραμένει πολύ μικρή, εφόσον μιλάμε για τη χώρα των ατιμασμένων και στιγματισμένων ολυμπιονικών. Οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου έμειναν σιωπηρά σχεδόν δύο χρόνια στο ράφι για τη θλιβερή υπόθεση των Ολυμπιακών της Αθήνας. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης αναγκάστηκε να παραδώσει το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε στην ίδια ολυμπιάδα όταν βρέθηκε ντοπαρισμένος με… τερατώδεις τιμές σε έλεγχο που έγινε αμέσως μετά τον αγώνα.

Η Φανή Χαλκιά και η Αθανασία Τσουμελέκα πιάστηκαν ντοπέ τέσσερα χρόνια μετά τον εν Αθήναις θρίαμβό τους. Η Πηγή Δεβετζή έχασε το μετάλλιο του Πεκίνου (2008) επειδή το δείγμα της βρέθηκε θετικό σε επανέλεγχο που έγινε οχτώ χρόνια αργότερα, όπως και του κολυμβητή Γιάννη Δρυμωνάκου.

Η «ομάδα-όνειρο» της άρσης βαρών έζησε τον εφιάλτη της το 2008 όταν μια ντουζίνα αθλητές (ανάμεσά τους ο ολυμπιονίκης Βίκτωρας Μήτρου) αποδείχθηκαν φαρμακωμένοι, με ευθύνη του ομοσπονδιακού προπονητή Χρήστου Ιακώβου.

Τα ποινικά δικαστήρια τους έβγαλαν όλους λάδι, αλλά οι αποκλεισμοί από την αγωνιστική δραστηριότητα ίσχυσαν κανονικά και κατέστρεψαν τις καριέρες των φαρμακωμένων. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος εφόσον προστεθούν και αμέτρητοι αθλητές που πιάστηκαν ντοπαρισμένοι χωρίς να έχουν ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια στο παλμαρέ τους.

«Ο αθλητής που θα πιαστεί θετικός μένει εντελώς αβοήθητος, αφήνεται απλά στην τύχη του» παραπονέθηκε ο 34χρονος Γκελαούζος, που παλεύει εδώ και εννιά μήνες να αποδείξει ότι ήταν σημαδεμένος από κάποιους ως… αναρχικό στοιχείο και μαύρο πρόβατο. «Οποιος αποδειχθεί ντοπαρισμένος έχει τελειώσει» ξεσπάθωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα συμπληρώνοντας. «Ας είμαστε όμως προσεκτικοί και μη σκυλεύουμε κάποιον χωρίς να είμαστε σίγουροι. Η βαθύτερη αιτία είναι το χρήμα. Η ίδια η παγκόσμια ομοσπονδία το προσφέρει με τη σέσουλα. Τι πιστεύουν δηλαδή; Εάν δώσω 5 εκατομμύρια σε κάποιον και του ζητήσω να πέσει στον γκρεμό, θα βρεθούν κάποιοι που θα το κάνουν! Φταίει μόνο ο αθλητής γι’ αυτό; Είναι θέμα προσωπικότητας, παιδείας, φιλοσοφίας και αντιστάσεων του καθενός».

«Το ντόπινγκ έχει τελειώσει, έχει πεθάνει» τόνισε ο Χρήστος Ιακώβου στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Documento. «Με τόσους ελέγχους, με τέτοιο κυνηγητό, με τόσο ευαίσθητα μηχανήματα και αναδρομικά τεστ είναι βέβαιο ότι θα σε πιάσουν. Είτε άμεσα είτε στο μέλλον. Ποιος τρελός προπονητής θα τολμήσει να ντοπάρει την ομάδα του; Ισως κάποιος παλαβός αθλητής ιδιωτικά να το ρισκάρει, αλλά μέχρι εκεί. Το φάρμακο άλλωστε δεν βοηθάει σε τίποτε αν δεν σκιστείς στη συστηματική προπόνηση. Παλιά μπορούσε κάποιος να αγοράσει ανεξέλεγκτα ό,τι ήθελε από το ίντερνετ, σκευάσματα που περιείχαν αναβολικά χωρίς να το αναγράφουν, αλλά ακόμη και η αγορά είναι πλέον ελεγχόμενη».

«Τα τελευταία χρόνια το ντόπινγκ έχει σχεδόν εξαφανιστεί» συμφωνεί ο Γιώργος Πομάσκι. «Είναι βλακεία να τολμήσει κάποιος, αφού το πολύ σε τρεις μήνες θα τον έχουν πιάσει και θα τον έχουν τσακίσει. Παλιά το έκαναν πολλοί, από ενθουσιασμό, από ανταγωνισμό, από ζήλια. Στο έμπειρο μάτι μου φαίνεται ο ντοπαρισμένος αθλητής. Το μυϊκό του σύστημα είναι διαφορετικό, ενώ αλλάζει και η συμπεριφορά του. Γίνεται αντιδραστικός, απαιτητικός, τσιτωμένος. Νομίζει ότι ο κόσμος του ανήκει! Μεμονωμένοι βλάκες θα υπάρχουν πάντα…».

Documento Newsletter