Το νεοφιλελεύθερο top 10 της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το νεοφιλελεύθερο top 10 της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κοκτέιλ φορομπηχτικών, αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων από τη ΝΔ στη δεύτερη θητεία της, μαζί με νομοθετήματα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, ασυλίας στους servicers και «στρατιωτικοποίησης» του ΕΣΥ

Με περισσότερη νεοφιλελεύθερη ζέση από τον προηγούμενο κυβερνητικό κύκλο εκκίνησε το νομοθετικό έργο του το αναβαπτισμένο από τις κάλπες του Ιουνίου καθεστώς Μητσοτάκη. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση θέσπισε ένα κοκτέιλ φορομπηχτικών και αντεργατικών μέτρων το οποίο συνοδεύτηκε από νομοθετήματα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, εξόφθαλμης προνομιακής μεταχείρισης των servicers και επικίνδυνα «μπαλώματα» στην υγεία, όπως η «στρατιωτικοποίηση» του ΕΣΥ. Παράλληλα συνεχίστηκε το επισφαλές εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης μέσω της παράδοσης του δεύτερου πυλώνα σε πολυεθνικές, ενώ δόθηκαν προκλητικές αυξήσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και «απορροφήθηκαν» από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το «ενοχλητικό» Εθνικό Αστεροσκοπείο και η «μαρτυριάρα» ΕΜΥ που εξέθεσαν τον επιτελικό μηχανισμό κατά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Σε αυτό τον δυστοπικό καμβά, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, προστίθεται το αυταρχικό ξήλωμα των μελών της ΑΔΑΕ λίγο πριν από την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ λόγω μη συνεργασίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ας γυρίσουμε λοιπόν την κλεψύδρα ανάποδα, πιάνοντας το νήμα από την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνηση του 41%:

Διαβάστε επίσης  – Ευρωεκλογές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει έδρες από τα «μικρά» κόμματα

01 – Χάλκευση του εκλογικού σώματος

Το πρώτο νομοθέτημα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη προκάλεσε τη μήνη έγκριτων συνταγματολόγων, καθώς έθεσε τις βάσεις για την «υπονόμευση της αυτοκυβέρνησης του λαού», όπως σημείωνε στο Documento η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου. Πρόκειται για τη ρύθμιση που ήρε τα στοιχειώδη κριτήρια για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού, δίνοντας το δικαίωμα σε πολίτες που ζουν στην αλλοδαπή και δεν διατηρούν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα να επηρεάσουν –διά της ψήφου τους– τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Το νομοσχέδιο αποτελούσε την επαναφορά της «γαλάζιας» πρότασης που είχε κατατεθεί το 2021 χωρίς να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο συσχετισμό. Από τις 25.7.2023, με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νίκης και Πλεύσης Ελευθερίας οι υποτυπώδεις προϋποθέσεις, που ήταν αφενός οι απόδημοι να έχουν διαμείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία, αφετέρου να έχουν υποβάλει φέτος ή πέρσι φορολογική δήλωση, αποτελούν παρελθόν, ανοίγοντας μια κερκόπορτα που οδηγεί σε άγνωστες ατραπούς.

02 – Με τις μάνικες και τον μπερέ στο ΕΚΑΒ

Δύο μέρες μετά πέρασε μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους η διάταξη (ΠΝΠ) για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με τη συνδρομή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους υγειονομικούς, καθώς αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προέκρινε τη «μετάγγιση» προσωπικού από άσχετους κλάδους για να… μπαλώσει τα κραυγαλέα κενά στο ΕΚΑΒ.

03 – «Το καλάθι του εργοδότη»

Στις 22 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε –πάλι μόνο από τη ΝΔ– το αντεργατικό νομοσχέδιο του Αδωνη Γεωργιάδη το οποίο θέσπισε την εξαήμερη εργασία, τις κατά παραγγελία συμβάσεις, τη 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες και την ποινικοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης μέσω της πριμοδότησης της απεργοσπασίας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εύστοχα ο Νάσος Ηλιόπουλος περιέγραψε (τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) ως «καλάθι του εργοδότη», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για νομοσχέδιο που «ευνοεί τους ασύδοτους εργοδότες», αφού –κατά τα λεγόμενά του– θεσπιζόταν πλήρως ελαστική εργασία και μείωση εργασιακού κόστους, γεγονός που προκαλεί πλήρη ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα ακόμη χτύπημα στην υπερωριακή εργασία, το οποίο ήρθε να προστεθεί μετά το «δώρο» του Κωστή Χατζηδάκη στους εργαζόμενους για να… μαζεύουν ελιές.

04 – Η «εκκαθάριση» της ΑΔΑΕ

Με… δεκανίκι την Ελληνική Λύση, η ΝΔ ολοκλήρωσε το πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ αντικαθιστώντας στις 29 Σεπτεμβρίου τα μη αρεστά μέλη της ολομέλειας που πρωτοστάτησαν στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. «Τυράκι» για τη συγκατάβαση του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν το πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον τηλεπωλητή κηραλοιφών από το ΕΣΡ, του οποίου η ολομέλεια εξίσου υπέστη μεταβολές εξαιτίας της λήξης θητείας μελών του. Η θετική ψήφος της Ελληνικής Λύσης δεν αρκούσε για να ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή των 3/5. Με δεδομένο ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μετέχουν 27 μέλη, η συνταγματική απαίτηση για πλειοψηφία 3/5 αναφορικά με τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών αποτυπώνεται στον αριθμό 16,2. Για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, όμως, αρκούσαν 16 μέλη. Δηλαδή αριθμός μικρότερος των συνταγματικών δικλίδων, κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως της Ελληνικής Λύσης. Με αυτές τις μαθηματικές αλχημείες η πλειοψηφία κατάφερε να αποσοβήσει το πρόστιμο στην ΕΥΠ, καρατομώντας τα μέλη της ολομέλειας που επέμεναν στην αποκάλυψη του επιτελικού παρακράτους.

05 – Service στους servicers

Στις αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, ευτελίζοντας τη νομοθετική διαδικασία ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών, πρόσφερε γη και ύδωρ στους servicers. Μπορεί η ευρωπαϊκή οδηγία να προέβλεπε μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο ο Κ. Χατζηδάκης είχε διαφορετική άποψη, προτιμώντας να θεσπίσει ακατάσχετο λογαριασμό για τα σύγχρονα «κοράκια» και όχι για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε κατά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επρόκειτο για νομοθέτημα που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνέγραψε από κοινού με τους servicers. Εκτός από τις προκλητικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που οδηγούν στο συμπέρασμα –σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά– ότι έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών, αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει στη σχετική ψηφοφορία το «παρών» δέκα εκ των έντεκα βουλευτών της Νέας Αριστεράς στις διατάξεις που προέβλεπαν τα εξής:

α. Ακατάσχετο λογαριασμό των servicers.

β. Οι servicers μπορούν να συνεργάζονται και με μη εποπτευόμενο από την ΤτΕ πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.

γ. Παράταση των αδειών λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά.

06 – Ασυλία στο ΤΑΙΠΕΔ

Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης διατείνεται ότι θα καταργήσει την ασυλία των τραπεζιτών, στο νομοσχέδιο για τους servicers η πλειοψηφία περιέλαβε ρύθμιση για τη θέσπιση ακαταδίωκτου σε σχέση με τυχόν αστικές ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρώντας τις συναλλαγές τους από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η νυχτερινή τροπολογία ήταν στο ίδιο προκλητικό πλαίσιο που είχε κινηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, προστατεύοντας τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό αλλά και τους τραπεζίτες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης επ’ αυτού όταν φέρει στη Βουλή την έβδομη κατά σειρά αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από το 2019 και μετά.

07 – Ψεύτες και φορομπήχτες

Μπορεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεσμευόταν πως στον ορίζοντα υπάρχουν μόνο μειώσεις φόρων, αλλά λίγους μήνες μετά το εμφατικό 41% των εκλογών αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για τη θέσπιση κεφαλικού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ολοι οι αρμόδιοι φορείς και η αντιπολίτευση βρέθηκαν απέναντι, ενώ η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Παρά ταύτα, το αυτί του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν ίδρωσε, επιμένοντας σε σχήματα κοινωνικού αυτοματισμού για να δικαιολογήσει το φορομπηχτικό νομοσχέδιο. Αλησμόνητη θα μείνει και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εξαπατήσει εις διπλούν την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενος ότι είχε προϊδεάσει προεκλογικά για το συγκεκριμένο νομοθέτημα διότι μιλούσε για «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» και «βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης».

08 – Φίμωση Αστεροσκοπείου και ΕΜΥ

Η εύρυθμη λειτουργία του καθεστώτος απαιτούσε την υπαγωγή (και δι’ αυτής τη φίμωση) του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Παρά τις αντιδράσεις τόσο των εκπροσώπων του ερευνητικού κέντρου όσο και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην αρμόδια επιτροπή, ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε ακάθεκτος στον σχεδιασμό της αυταρχικής «στεγανοποίησης», η οποία αποσκοπούσε στο να αποφευχθούν οποιεσδήποτε νέες αποκαλύψεις επιτελικής ανικανότητας, όπως αυτές με αφορμή την κακοκαιρία Ντάνιελ. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις επιστημονικές επισημάνσεις κατά του νομοθετήματος η εκπρόσωπος της ΕΜΥ δρ Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου τόνισε πως η μεταφορά της υπηρεσίας στο υπουργείο «συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού», καθώς «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας». Ακόμη αναμένεται η απάντηση του υπουργού…

09 – Μπάτλερ των ασφαλιστικών

Με το μίνι ασφαλιστικό που ψήφισε –πάλι μόνη της– η ΝΔ στις 19 Δεκεμβρίου ο δεύτερος πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης προσφέρθηκε απλόχερα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό ήταν ότι μέχρι και η ΓΣΕΕ, η οποία είχε τηρήσει σιγή ιχθύος για το αντεργατικό νομοσχέδιο, τάχθηκε κατά. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικού της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χαρίζει τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης στις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα με φωτογραφικούς όρους. Σημειωτέον ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε και η επίμαχη τροπολογία Καιρίδη η οποία προκάλεσε κλυδωνισμούς στη… γαλάζια πολυκατοικία μετά το «αντάρτικο» του Αντώνη Σαμαρά.

10 – «Εκπαραθύρωση» Δούκα και αυξήσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς

Προτού πέσει η νομοθετική αυλαία για το 2023 η συμπολίτευση φρόντισε να πετάξει –μέσω τροπολογίας που περιλήφθηκε στο ερανιστικό νομοσχέδιο– εκτός της Ανάπλαση ΑΕ τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Η πρόφαση που παρέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία ο Μάκης Βορίδης ήταν ότι αλλάζει ο σκοπός της εταιρείας και θα εκφεύγει των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ενώ η δεύτερη –και χειρότερη– δικαιολογία ήταν πως η πρωτοβουλία αυτή είχε προαναγγελθεί από το 2022 μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Βέβαια, ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού απέφυγε να διευκρινίσει πώς γίνεται το εγχείρημα του 2022 να ολοκληρώνεται αφού έχασε ο ανιψιός του πρωθυπουργού στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απάντηση για τη σπουδή της πλειοψηφίας ήταν ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος που εξήγγειλε ο Χάρης Δούκας για την εταιρεία που ήταν το όχημα για το «φαγοπότι» του «Μεγάλου περιπάτου», ενώ η Ανάπλαση ΑΕ έχει κομβικό ρόλο και για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Ακόμη μία σκανδαλώδης τροπολογία που περιλήφθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο προέβλεπε προκλητικές αυξήσεις στους 18 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησης. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί φτάνουν πλέον σε ποσοστό 90% τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές και επιδόματα του προέδρου του Αρειου Πάγου, ενώ οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών φτάνουν στο 80% των αποδοχών του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου. Τουτέστιν, η αύξηση ξεπερνά τα 1.700 ευρώ μεικτά, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει ψίχουλα στο υγειονομικό προσωπικό με αύξηση μόλις 20% στην αποζημίωση των εφημεριών.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter