Το νέο τεχνοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Το 90% των εσόδων της Google δεν προκύπτει από κρατικά συμβόλαια αλλά προέρχεται από διαφήμιση.

Οπως έγραψε η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Σοσάνα Ζούμποφ στο εξαιρετικό βιβλίο της «Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού», η Google εκμεταλλεύεται εμπορικά τα συμπεριφορικά δεδομένα των χρηστών της. 

Ετσι κατάφερε να γίνει ένας εταιρικός κολοσσός με τέτοια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας που ακόμη και η αντιμονοπωλιακή επιτροπή του Κογκρέσου τη χαρακτήρισε συγκρίσιμη με εκείνη «της εποχής των βαρόνων του πετρελαίου και των μεγιστάνων των σιδηροδρόμων». Με τέτοια συγκέντρωση δύναμης ήταν φυσικό επόμενο να εμπλακεί με τις βλέψεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και να γεννηθεί ένα νέας τεχνολογίας στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα. 

Ετσι η Google μαζί με άλλες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Amazon και η Microsoft, κέρδισαν τον διαγωνισμό για το συμβόλαιο υπολογιστικού νέφους για τη CIA τον περασμένο Νοέμβριο. Γνώστες της συμφωνίας κάνουν λόγο για δεκάδες δισεκατομμύρια που θα κατευθυνθούν προς τις εταιρείες την επόμενη δεκαπενταετία. 

Δεν είναι η μόνη δουλειά της Google με την αμερικανική κυβέρνηση: το 2018 έλαβε μέρος έναντι 15 εκατ. δολαρίων στο πρότζεκτ «Maven», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει κτίρια «ειδικού ενδιαφέροντος» για τον στρατό μέσω πλάνων που θα παρείχαν drones. 

Υστερα από έντονες διαμαρτυρίες υπαλλήλων της Google προς τον CEO Σουντάρ Πιτσάι η εταιρεία αποσύρθηκε από το συμβόλαιο. Συνεχίζει όμως μέσω της μητρικής της Alphabet να επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον στρατιωτικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα σε τεχνολογίες γεωεντοπισμού, δορυφορικής παρακολούθησης, ακόμη και εκτόξευσης κατασκοπευτικών δορυφόρων!

Την εκτέλεση καταδίκασαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που δήλωσαν «εξοργισμένοι με το νέο έγκλημα της ιρανικής Δικαιοσύνης» και χαρακτήρισαν ηθικό αυτουργό της εκτέλεσης τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου

Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, να λάβει άμεσα μέτρα για να πιέσει τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν την κλιμακούμενη χρήση της θανατικής ποινής ως όπλου πολιτικής καταπίεσης». Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, εξέφρασε τον αποτροπιασμό

του για «τη βάρβαρη και απαράδεκτη εκτέλεση του δημοσιογράφου Ρουχολάχ Ζαμ». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα ο Γάλλος πρεσβευτής στο Ιράν με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Ευρω-Ιρανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας.