Το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους

Το όραμά τους για τον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν οι υποψήφιοι για τη θέση της προεδρίας, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση που ανοίγει προεκλογικά και αφορά τόσο την ταυτότητα όσο και το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Επιπλέον, φαίνεται ότι ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά και με το πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, ενώ τα κορυφαία στελέχη στην Κουμουνδούρου διανύουν το τελευταίο «κατοστάρι» προκειμένου να βρουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Εφη Αχτσιόγλου εισηγήθηκε μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο δημιουργικός και αποτελεσματικός. Ταυτόχρονα η ίδια δηλώνει ότι αυτό που επιδιώκει πολιτικά είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των δομών και όχι των προσώπων, με συγκεκριμένους κανόνες, μεθοδικότητα, συλλογική λειτουργία και συλλογική ευφυΐα. Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου επιμένει να χρησιμοποιηθεί η τεχνική γνώση των ειδικών ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι πολιτικές θέσεις του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του έχει διαμηνύσει ότι οραματίζεται ένα επιτελικό κόμμα με δομές και με θεσμούς. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζεται και αναμένεται να καταθέσει μια συνολική πρόταση λειτουργίας του κόμματος που ξεκινά από το επίπεδο των οργανώσεων μελών μέχρι την κεντρική επιτροπή που βρίσκεται στην κορυφή. Επιπλέον, ο πρώην τσάρος της οικονομίας φαίνεται να προκρίνει τη συγκρότηση θεματικών ομάδων εργασίας που θα παρακολουθούν την πρόοδο σε επίπεδο δουλειάς καθ’ όλη την περίοδο της τετραετίας, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μεθοδικός και αποτελεσματικός από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Παππάς θέτει πολύ εμφατικά την ανάγκη να επαναπροσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους προοδευτικούς πολίτες ως ένα κόμμα που εκτείνεται από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ο ίδιος θέτει ως επίδικο τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από τη λογική που αντιλαμβάνεται τα μέλη ως πελάτες ενός κόμματος «που τα ξέρει και τα γνωρίζει όλα». Επιπλέον, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει την ανάγκη να είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμορφωτές και συλλειτουργοί, ενώ, τέλος, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος ο ίδιος βλέπει θετικά τη συγκρότηση δικτύων στην αυτοδιοίκηση, τη νεολαία μέχρι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας οραματίζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα απομακρυνθεί από μια περιγραφική προπαγάνδα και θα δίνει λύσεις.

Ποιοι θα εκλέξουν πρόεδρο

Κανείς δεν διατίθεται να βγει στην κόντρα με τις καταστατικές διατάξεις που ορίζουν ποιος έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τη θέση του προέδρου. Ετσι, μετά και τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα την Παρασκευή 21 Ιουλίου, όλα δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί όπως και ο Αλέξης Τσίπρας. Με απλά λόγια, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος αλλά και όσοι πολίτες προσέρχονται και εγγράφονται ως μέλη ακόμη και την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ημέρα των εκλογών.

Μεγάλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξεύρεση υποψηφίων για δήμους και περιφέρειες, με το «βάρος» της εξεύρεσης λύσεων να πέφτει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στους κ. Βασιλειάδη, Σβίγκου και Ζαχαριάδη, δεδομένης και της αποχώρησης του κ. Σπίρτζη από την αρμόδια επιτροπή που, σημειωτέον, συνοδεύτηκε από έντονη κριτική λόγω της «απραγίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει διακριτική στήριξη στον κ. Ιωακειμίδη δεδομένου ότι ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη δεν επιθυμεί κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η στήριξη θα είναι τόσο χαλαρή που θα έρθει μέσω της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δύναμης Ζωής, και όχι μέσω της Κουμουνδούρου.

Για τον Δήμο της Αθήνας ήδη έχει κυκλοφορήσει το όνομα του κ. Βερβεσού. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο θα ναυαγήσει δεδομένου ότι ο κ. Βερβεσός ζητάει στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Ανδρουλάκη όμως να μην επιθυμεί καμιά απολύτως συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο με την Κουμουνδούρου. Αν, λοιπόν, ο κ. Βερβεσός δεν είπε το «ναι» τότε οι διερευνητικές θα στραφούν πάλι στον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκεί ακούγονται τα ονόματα των Στέλιου Αγγελούδη και Σπύρου Πέγκα που προέρχεται από τη δημοτική παράταξη του κ. Μπουτάρη.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Για το πάλαι ποτέ εκλογικό κάστρο της Β΄ Πειραιά, εκεί βέβαιοι θεωρούνται οι Χρήστος Βρεττάκος (νυν δήμαρχος Κερατσινίου) και Γιάννης Λαγουδάκης (νυν δήμαρχος Περάματος). Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, μετά τον κ. Αλεξιάδη «όχι» είπε και η κ. Κατερίνα Λογοθέτη παρότι αρχικά ήταν θετική και τώρα η αναζήτηση ξεκινάει από το μηδέν. Για τον Δήμο Κορυδαλλού ήταν πολλά τα ονόματα που συζητήθηκαν, όμως όλες οι προτάσεις κάηκαν και τώρα όλα δείχνουν ότι μια μερική –έστω– στήριξη θα λάβει ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Επιπλέον, ο Γιάννης Στέφος έχει κλειδώσει για τη μάχη της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Θοδωρής Γαλιατσάτος για τα Ιόνια νησιά, η Τάνια Ελευθεριάδου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ακόμη, για τη Δυτική Μακεδονία ακούγεται το όνομα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, ενώ για την Περιφέρεια Κρήτης στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα των Σπύρου Δανέλλη και Γιάννη Κουράκη. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έντονες πιέσεις φαίνεται να δέχεται ο κ. Αραχωβίτης για να βρεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, με τον ίδιο όμως να μην επιθυμεί να μπει στην κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ετικέτες

Documento Newsletter