Το νέο μνημόνιο είναι πλέον εδώ

Το νέο μνημόνιο είναι πλέον εδώ

Ήταν επόμενο η οικονομική πολιτική και η διαχείριση της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 13 μήνες που έχει την εξουσία να οδηγήσει τη χώρα για ακόμη μια φορά σε μνημόνιο.

Μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 15 χωρών της Ένωσης με 81,4 δις. ευρώ για το πρόγραμμα SURE σχετικά με τη στήριξη της εργασίας, εκ των οποίων αντιστοιχούν 2,7 δις. στην Ελλάδα.

Μόνο που αυτά τα χρήματα όσο και να πανηγυρίζουν οι «άριστοι» υπουργοί του Κυριάκου δεν είναι επιχορήγηση. Είναι δάνειο με ευνοϊκότερους μεν όρους αλλά με επιτήρηση και απόδοση λογαριασμού δαπανών κάθε μιας από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις στην αρμόδια επιτροπή των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ, καθιστώντας την Ελλάδα τη δεύτερη χώρα μετά την Ιαπωνία με ποσοστό χρέους που μπροστά γράφει το νούμερο 2.

Η υποτιθέμενη βαριά οικονομία της χώρας, ο τουρισμός, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος λόγω κορονοϊού με απώλειες εσόδων τουλάχιστον 15 δις. ευρώ από τα 18 δις. που είχε φτάσει το 2019. Οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο, αν όλα πάνε καλά, για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων ώστε να επανέλθει η αγορά στα περυσινά επίπεδα.

Η ανεργία καλπάζει και όλα δείχνουν ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι από τα χειρότερα μεταπολεμικά.

Η ελληνική οικονομία νοσεί πλέον πολύ βαριά. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει στην αρχή της κρίσης το μαξιλάρι των 34 δις. ευρώ που άφησε στα ταμεία του κράτους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις προηγούμενες ημέρες ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί από το μαξιλάρι.

Δυστυχώς όμως είναι πλέον αργά για την πλειοψηφία των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ολοι εκτιμούν ότι θα είναι χιλιάδες τα λουκέτα τους επόμενους μήνες.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ούτε τον τρόπο αλλά ούτε και τη διάθεση να τη βγάλει από αυτή.

Για το μόνο που πλέον ενδιαφέρεται είναι να κρατηθεί στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για την ελληνική κοινωνία, όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να βοηθήσει την επιχειρηματική εκείνη ελίτ για την οποία από την πρώτη στιγμή δούλευε, αδιαφορώντας για όλα τα προεκλογικά της ψέματα που την ανέδειξαν στην κυβέρνηση.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter