Το νέο δόγμα Μαξίμου στα εθνικά θέματα

Τη χρυσή τομή μεταξύ της πάγιας θέσης (και της Αριστεράς) υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της γειτονικής χώρας και της αντιμετώπισης της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναζητεί το Μαξίμου μετά την όξυνση στα ελληνοτουρκικά και κυρίως την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και Τουρκίας – ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πολιτική ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα (έπειτα από αίτημα του Τούρκου προέδρου) σε λιγότερο από τέσσερις μήνες φτάσαμε στη σύλληψη και κράτηση, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για ένα σύνηθες –όσο κι αν ακούγεται παράξενο– μεθοριακό επεισόδιο.

Η Αθήνα αποδίδει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, αφού λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του Ερντογάν προς τον στρατό ο χειρισμός της υπόθεσης πέρασε στη στρατοφυλακή.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το κόκκινο τηλέφωνο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου. Αντ’ αυτού επιλέχτηκαν η διεθνοποίηση του ζητήματος και η αναζήτηση συμμαχιών τόσο προς την πλευρά της Κομισιόν και των ΗΠΑ όσο και προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού η θέση υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να πιστεύουν πως μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να εξασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον για τους δύο λαούς στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ωστόσο, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της λόγω του προβλήματος εμπιστοσύνης προς την ηγεσία της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: αφενός ότι οι όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, και καλό είναι να υπάρχουν, στην παρούσα φάση δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν και επιβάλλεται να αντικατασταθούν και μάλιστα «με έμφαση», επισημαίνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, με την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα και των διεθνών οργανισμών. Αφετέρου απαιτείται αυξημένη προσοχή στις κινήσεις της γειτονικής χώρας κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στον Εβρο. Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας ΥΠΕΘΑ και το αμυντικό δόγμα της χώρας.

Επίσκεψη Κουβέλη

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Μεγάλη Τρίτη ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Φώτης Κουβέλης βρέθηκε στη Σκύρο στην 135η Σμηναρχία Μάχης, οι πιλότοι της οποίας θεωρούνται οι φρουροί του Αιγαίου, ενώ αμέσως μετά βρέθηκε εν πλω στη φρεγάτα «Λήμνος» και το επόμενο πρωί συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη επιτελών στην Αθήνα. Ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος το Πάσχα θα βρεθεί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πάντως για το θέμα της μεταφοράς προσωπικού σε Αιγαίο και Εβρο ανώτατες πηγές του ΥΠΕΘΑ σημειώνουν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και δεν είναι απόρροια της όξυνσης στα ελληνοτουρκικά.

Από εκεί και μετά το θέμα έχει και εσωτερική πολιτική διάσταση λόγω των δηλώσεων του Π. Καμμένου, για τις οποίες όμως στο Μαξίμου επιμένουν ότι «η Τουρκία ξεπερνά τα όρια και λαμβάνει απαντήσεις που της οφείλονται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ίδια κατηγορία πάντως δεν ανήκει η δήλωση που έγινε σε συζήτηση του υπουργού Αμυνας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το ενδεχόμενο κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μέχρι και 15 χρόνια, για την οποία ο κ. Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε διαφορετική φρασεολογία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Τα βόρεια μέτωπα

Σε κάθε περίπτωση η όξυνση –ρητορική και πραγματική– στα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με το Μαξίμου, επιβάλλει την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων στα βόρεια σύνορά μας όπως το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία και το ονοματολογικό με την πΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά το μακεδονικό, το επόμενο ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε διεθνή συμφωνία (η οποία θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών) η θέση της κυβέρνησης, παρά τη διαφοροποίηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, είναι ότι θα αναζητηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, ειδικά στην περίπτωση που η άλλη πλευρά προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Ειδικότερα για το θέμα της διεθνούς συμφωνίας στέλεχος του Μαξίμου επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κανένα διεθνές πρόβλημα που να μπορεί να λυθεί χωρίς μια διεθνή συνθήκη η οποία πρέπει να κυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια».

Μια σημαντική συνάντηση

Μια πολύ σημαντική συνάντηση, ειδικά όσον αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα διεξαχθεί στις 8 Μαΐου στη Λευκωσία μεταξύ Τσίπρα, Νετανάχιου και Αναστασιάδη.

Τη Μεγάλη Τετάρτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Νετανάχιου και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι επόμενες κινήσεις.

Στο σκληρό… πόκερ που παίζεται στην περιοχή εντάσσονται και οι πληροφορίες για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο σημειώνουν στο Μαξίμου ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.