Το «ΝΑΙ» στα Σκόπια και τα «αλλά» που πρέπει να εξηγήσει ο Κυριάκος

Έχασε ο Ζόραν Ζάεφ τη χρυσή ευκαιρία μετά τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα; Αντιθέτως, σε κάθε περίπτωση έχει μεταφέρει τη συζήτηση στο δικό του πεδίο.

Η γειτονική χώρα δεν θα συζητά την προέλευση των κατοίκων της από το Μεγαλέξανδρο ή τα βάθη της σκοτεινής διπλωματίας, αλλά θα κριθεί να αποφασίσει για την στροφή έστω και με εκλογές.

Ας δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

1. Το «ΝΑΙ» έλαβε σχεδόν 650.000 ψήφους τη στιγμή που η συμμετοχή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν 1,2 εκατομμύρια ψηφισάντων. Δηλαδή το «ΝΑΙ» αντιπροσωπεύει επί της ουσίας την πλειοψηφία όσων ενεργά συμμετέχουν στα κοινά.

2. Το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής είναι μεγαλύτερο, αφού στους εκλογικούς καταλόγους συμμετέχουν και θανόντες αλλά και πολίτες που έχουν μεταναστεύσει από τη ΠΓΔΜ

3. «Συμμετοχή» στο δημοψήφισμα είχε και ο ξένος παράγοντας με διάφορους τρόπους. Ενώ είναι εμφανής η πίεση που ασκήθηκε από ΗΠΑ , Γερμανία και ΕΕ, δεν είναι τόσο εμφανής η δράση άλλων κύκλων. Ενώ η αλβανική μειονότητα έδειξε να συντάσσεται με το «ΝΑΙ», υπήρξε δράση εξτρεμιστικών κύκλων που θεωρούν πως η διαιωνιζόμενη αστάθεια πιθανά στο μέλλον να ευνοήσει τα σενάρια της μεγάλης Αλβανίας.

4. Ξεκινά η προσπάθεια αναθεώρησης στη Βουλή, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα γίνουν ζυμώσεις για να εξασφαλιστεί ο αριθμός των 80 βουλευτών. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως πολιτική επιχειρηματολογία την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η χώρα και όχι τη χαίτη του Βουκεφάλα.

5. Αν αποτύχει η κοινοβουλευτική προσπάθεια αναθεώρησης, τότε ο Ζάεφ θα προχωρήσει τον Νοέμβριο σε εκλογές. Το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία, αφού η διαδικασία για τη συμφωνία των Πρεσπών τον έχει αναδείξει ως σύγχρονο ηγέτη και έχει φέρει τη συζήτηση από την μυθολογία στη ζώσα ιστορία.

Στην ελληνική πλευρά τώρα, αυτός που πλήττεται δεν είναι ο Τσίπρας ο οποίος στωικά περιμένει παίρνοντας μάλιστα παράταση των πιθανών αντιδράσεων του κυβερνητικού του εταίρου, αλλά ο Μητσοτάκης. Εν αναμονή όσων συμβαίνουν και θα συμβούν στη γειτονική χώρα, στην Ελλάδα το συμπέρασμα είναι ένα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι βόρειοι γείτονες δεν επέλεξαν με συντριπτική συμμετοχή στο δημοψήφισμα να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία τους συνέφερε ως προδοτική για την Ελλάδα. Εν ολίγοις ο Ζάεφ έχει καταφέρει προς το παρόν μια Πύρρειο νίκη χτίζοντας ωστόσο προοπτική και ο Μητσοτάκης μια ακόμη γκάφα.