Το μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη για μετεκλογικές συμμαχίες

Το μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη για μετεκλογικές συμμαχίες

Με προεκλογικό ελιγμό, το ΜέΡΑ25 αφήνει μισάνοιχτο (ή μισόκλειστο) το «παράθυρο» της μετεκλογικής συνεργασίας για προοδευτική κυβέρνηση.  Πάντως, αυτό που μένει είναι ότι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μπαίνει στη συζήτηση που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέτει προϋποθέσεις.  Το ενδιαφέρον είναι ότι αποδέχεται το διάλογο με προγραμματικούς όρους, όμως ταυτόχρονα δυσκολεύει την «εξίσωση» για σύμπλευση, βάζοντας και την παράμετρο του  χρόνου στο πολιτικό ραντεβού  για  μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Η όποια συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές, πολιτικά και προγραμματικά. Αυτή είναι η διατύπωση που επιλέγει το ηγετικό επιτελείο του ΜέΡΑ25, στις επιθέσεις φιλίας της Κουμουνδούρου.  To Μέρα25  προσπαθεί  και να μην αποδυναμώσει την όποια εκλογική δυναμική του ΜέΡΑ25  που διεκδικεί να μπει εκ νέου στη Βουλή και να μην κόψει τις γέφυρες με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζει σε μια συγκυβέρνηση με αντιδεξιό προσανατολισμό.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επαφές του ηγετικού επιτελείου του ΜέΡΑ25  με «δυνάμεις του ευρύτερου αντιμνημονιακού χώρου» για το ενδεχόμενο  εκλογικών  συνεργασιών.
Τα στελέχη του θεωρούν ότι στις προσεχείς εκλογές είναι αναγκαία η πρόταση  του ΜέΡΑ25  για «ρήξη με την ολιγαρχία» και το μήνυμα  ανατροπής των αρνητικών συσχετισμών. Καθώς οι συνθήκες ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας υποβαθμίζονται συνεχώς και, κατά την επιχειρηματολογία του  ΜέΡΑ25 το πέμπτο μνημόνιο είναι επι θύραις  και οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη, το ηγετικό  επιτελείο του ΜέΡΑ25 θέτει στο στόχαστρό του «την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και την κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία δίχως σύνορα». Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα ρήξης απέναντι στις δυνάμεις «της διαχείρισης και συντήρησης των μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας».

Μέσα στον Ιούλιο  αναμένεται η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ρυθμίσει ζητήματα εκλογικού σχεδιασμού ενώ θα καθορισθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό των υποψηφίων. Η μάχη της κάλπης, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, είτε φέτος είτε το 2023, κρίνεται ως κρίσιμη από τα στελέχη του.

Όμως είναι αξιοσημείωτο ότι το ηγετικό επιτελείο , όταν πληθαίνουν, όπως τώρα,  οι αναφορές περί μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ25 , απαντά χωρίς  να ονοματίζει τις δυνάμεις που κάνουν τα καλέσματα, και βεβαια τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του.  «Όποιος ή όποια, λοιπόν, μιλάει ή καλεί και πάλι τα κόμματα σε «Προοδευτική Διακυβέρνηση», πρέπει να τοποθετηθεί εδώ και τώρα πολιτικά επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών σημείων, καθώς μετά τις εκλογές θα είναι πια πολύ αργά για οποιαδήποτε προοδευτική προγραμματική συμφωνία και το ΜέΡΑ25 δεν προτίθεται να μπει σε καμία τέτοια συζήτηση, η οποία δεν θα έχει ξεκινήσει προεκλογικά, καθαρά πολιτικά και προγραμματικά», αναφέρει το ΜέΡΑ25 σε πρόσφατη παρέμβασή του (Τετάρτη 22.6.2022). Οι πολιτικοί ελιγμοί Βαρουφάκη έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής περιόδου.

Η τακτική του ΜέΡΑ25 είναι  να δείχνει σε κάθε βήμα ότι η ηγεσία του δεν είναι αδιάφορη απέναντι σε όσα  «βάρβαρα διαπράττονται καθημερινά από την Μητσοτάκης Α.Ε.», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Και παράλληλα, επιχειρεί να αντιστρέψει το αίτημα συνεργασίας και να αναδειχθεί το ΜέΡΑ25 ως επισπεύδουσα δύναμη στη  συζήτηση για την  Προοδευτική Διακυβέρνηση. Ετσι, κάλεσε  τα κόμματα της λεγόμενης “προοδευτικής αντιπολίτευσης” να τοποθετηθούν «επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών τομών που το Μέρα έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο, πριν από τις εκλογές όμως, γιατί εμείς μιλάμε αποκλειστικά πολιτικά και προγραμματικά και δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα των θέσεων μετεκλογικά».   Επί τη ευκαιρία  ξαναφρεσκάρει στο δημόσιο διάλογο «το πλαίσιο των 7+1 Πολιτικών Τομών που συνιστά την πρόταση του ΜέΡΑ25 για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία, ώστε να υπάρξει ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία».

Ο γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης έχει προδιαγράψει  ήδη από τις πρόσφατες συνεδριακές διαδικασίες την τακτική που θα ακολουθήσει. Είχε ουσιαστικά καταδείξει, συνυπολογίζοντας και τα κελεύσματα της Κουμουνδούρου, ότι οι συμμαχίες χτίζονται προεκλογικά για να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές συγκλίσεις μετεκλογικά επί συγκεκριμένου προγραμματικού πολιτικού πλαισίου.
Documento Newsletter