Το Μπάσκετ στα σεντόνια της κυβέρνησης

Το Μπάσκετ στα σεντόνια της κυβέρνησης

Το εορταστικό τριήμερο του μπάσκετ βρήκε το άθλημα να κυλιέται σύσσωμο στα σεντόνια της κυβέρνησης και ορισμένους από τους εκλεκτότερους εκπροσώπους του να του γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη. Στο τέλος της διπλής γιορτής, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «εβγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι» με βασικό ηττημένο το ίδιο το μπάσκετ. Οι λιγοστοί θεατές που ανηφόρισαν το μεσημέρι της Κυριακής στο ΟΑΚΑ για το All-Star Game έτρεχαν κακήν κακώς για να προλάβουν τον Μέσι, ενώ όσοι παρακολούθησαν τη φιέστα για τα 90 χρόνια της FIBA στη συμπρωτεύουσα είδαν Τζιτζικώστα, Αυγενάκη και Καλαφάτη αντί για Γκάλη και Γιαννάκη. Οι αγλαοί Βαγγέληδες που κουμαντάρουν το ελληνικό μπάσκετ, Λιόλιος και Γαλατσόπουλος, μονοπώλησαν τα φλας. «Επιστροφή στο μέλλον» παιάνισε ο πρόεδρος της ΕΟΚ. Γίνεται όμως μέλλον με τρύπια παντελόνια;

Αναγκαίο κακό

Ας ξεκινήσουμε όμως από τον ΕΣΑΚΕ. Η διεξαγωγή του All-Star Game την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ανήμερα του τελικού του Μουντιάλ και με τα εμπορικά καταστήματα ορθάνοιχτα, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, όταν έγινε αντιληπτό ότι… δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες. Η βέβαιη εμπορική αποτυχία θεωρήθηκε αναγκαίο κακό, όπως και η διεξαγωγή στο αχανές ΟΑΚΑ.

Η σκέψη για μεταφορά της γιορτής σε πόλη της επαρχίας εγκαταλείφθηκε χωρίς πολλά πολλά, ωστόσο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δυσανασχέτησαν, αφού προέρχονταν από κοπιαστική διαβολοβδομάδα στη Euroleague. Μπαϊράκι σήκωσε και το… Περιστέρι, αφού έχει μπροστά του αγώνα πρόκρισης για το Basketball Champions League. Τα αιτήματα εξαίρεσης απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το ΔΣ.

Ο αγώνας ορίστηκε να ξεκινήσει το καταμεσήμερο της Κυριακής στις 13.30, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί η χρονική σύμπτωσή του με τον τελικό του Μουντιάλ (17.00-20.00). Εννοείται ότι την τηλεοπτική κάλυψή του ανέλαβε το φιλόπτωχο ταμείο που ονομάζεται ΕΡΤ με όσα αυτό συνεπάγεται.

Ο ΕΣΑΚΕ έκανε ό,τι περνούσε από το κουρασμένο χέρι του για να μαζέψει κόσμο στο ΟΑΚΑ μοιράζοντας προσκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Μόνο φαντάρους δεν στρατολόγησαν… Μολαταύτα, η προσέλευση δεν ξεπέρασε τους 3-4.000 θεατές.

Στις απολογιστικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος καυχήθηκε για την αναβίωση του θεσμού του All-Star Game ύστερα από μια άγονη τετραετία, είπε ότι το ΟΑΚΑ ήταν δική του επιλογή «επειδή μια ωραία γιορτή πρέπει να γίνεται σε ωραίο χώρο» (σε αντίθεση προφανώς με προηγούμενα All-Star, που έγιναν στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο) και μίλησε για «8.500 θεατές, με οικογένειες και παιδιά». Οσοι τον άκουσαν συμπέραναν ότι μάλλον τα έβλεπε διπλά και τρίδιπλα από κάποιο brunch με τσίπουρα.

Το All-Star Game του 2022 απαξιώθηκε προτού ακόμη ανάψουν τα φώτα του, όταν ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να διοργανώσει μια ψηφοφορία εκπάγλου προχειρότητας για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του. Στους 120 προτεινόμενους παίκτες για το νεοσύστατο Hall Of Fame, Ελληνες και ξένους που πέρασαν από την ελληνική Α1, εμφανίστηκε ξεκούδουνα το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ενώ απουσίαζαν ηχηρά ονόματα και εμβληματικές φιγούρες: από Καμπούρη, Σταυρόπουλο, Μπακατσιά, Φιλίππου μέχρι Σισκάουσκας, Νίκολας, Κλέιζα, Λοτζέσκι και Σλούκα, Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου.

Ο αρχικός ισχυρισμός που πλασαρίστηκε αρμοδίως ότι δήθεν οι εν ενεργεία παίκτες εξαιρέθηκαν διαψεύστηκε στην πράξη, εφόσον στη λίστα υπήρχε ο Κάιλ Χάινς. Από πού κι ως πού συμπεριλήφθηκε ο Κικίλιας των 4,1 πόντων καριέρας και της μηδενικής παρουσίας στην εθνική ομάδα;

Το μυστήριο λύθηκε όταν κάποιος πονηρός ρώτησε για τους χορηγούς της φιέστας. Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε 18.000 ευρώ από τα δικά μας λεφτά, προφανώς για να διαφημιστούν οι ομορφιές της Ελλάδας στους απένταρους πολίτες της, με προφανές αντάλλαγμα την προβολή του τέως μπασκετμπολίστα υπουργού.

Δυστυχώς ή, μάλλον, ευτυχώς, δεν βρέθηκαν αρκετοί πρόθυμοι ψηφοφόροι για να στείλουν τον Κικίλια στο «μουσείο» του μπάσκετ. Χάθηκε να έστηνε ο ΕΣΑΚΕ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για να ευχαριστήσει τον ευεργέτη του; Οι 30 που υπερψηφίστηκαν είναι κατά σειρά οι Γκάλης,

Η διπλή γιορτή, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε σε «κονσομασιόν» των «αρίστων» και σε βαριά ήττα του αθλήματος

Γιαννάκης, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Πρέλεβιτς, Αλβέρτης, Ρίβερς, Στογιάκοβιτς, Τάρπλεϊ, Παπαλουκάς, Πάσπαλι, Πρίντεζης, Μπατίστ, Βράνκοβιτς, Ουίλκινς, Μποντίρογκα, Ράτζα, Μπέρι, Οικονόμου, Σάβιτς, Φορντ, Φώτσης, Κορωνιός, Ζήσης, Σχορτσανίτης, Ρεντζιάς, Χατζηβρέττας, Ντικούδης.

Στο ΟΑΚΑ εμφανίστηκαν καμιά δεκαριά από τους επίλεκτους. Ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης επικαλέστηκαν απουσία εκτός Ελλάδας αλλά σε πηγαδάκια είχαν εκδηλώσει από μέρες τη δυσαρέσκειά τους για το πανηγυράκι. Οι ξένοι που προσκλήθηκαν (Μποντίρογκα, Ομπράντοβιτς κ.ά.) είχαν άλλες δουλειές και προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους, με εξαίρεση τον Ντέιβιντ Ρίβερς. O Διαμαντίδης προτίμησε να παραστεί την ίδια μέρα στο All-Star Game της Κύπρου, αφού είναι επίσημος πρεσβευτής του Ευρωμπάσκετ 2025 που θα γίνει στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Συμπτώσεις

Τιμήθηκε ωστόσο στο ΟΑΚΑ η… Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, επειδή υπέγραψε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΑΚΕ το 1992 ως υφυπουργός Αθλητισμού. Πλακέτα δόθηκε επίσης στον επί σειρά ετών πρόεδρο του συνδέσμου Θεόδωρο Καρατζά, ο οποίος έλεγε ότι τις μέρες της παντοκρατορίας του είχαμε «το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης». Περασμένα μεγαλεία…

Πέρα από τα 18 χαριστικά χιλιάρικα του Κικίλια, ο ΕΣΑΚΕ εισέπραξε από άλλους μικρούς σπόνσορες μόλις 125.000 ευρώ. Το γεγονός ότι –σύμφωνα με την εφημερίδα «Live Sport», που αποκάλυψε τα οικονομικά του All-Star Game– όλες οι χορηγίες ήταν μικρότερες των 20.000 ευρώ, ώστε να μην απαιτείται έγκριση από το ΔΣ, θα το αποδώσουμε σε σύμπτωση.

Κεντρικός χορηγός δεν βρέθηκε για τη γιορτή, όπως δεν έχει βρεθεί ούτε για το ίδιο το πρωτάθλημα της Α1, μολονότι πλησιάζουμε στο τέλος του α΄ γύρου. Πρόσφατα ο ΕΣΑΚΕ ενημέρωσε τις δώδεκα ομάδες της Μπάσκετ Λιγκ ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μεσαία διαφημιστική πινακίδα των γηπέδων τους όπως τις φωτίσει ο καλός Θεός. Εκεί τοποθετείται παραδοσιακά το όνομα του κεντρικού χορηγού της λίγκας, αλλά τέτοιος δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ούτε καν στη στοιχηματική πιάτσα όπου ρέει το χρήμα σαν ποτάμι!

Ο Γαλατσόπουλος –που ήταν εξαρχής λύση ανάγκης αλλά κλείνει εξαετία– σκέφτεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΕΣΑΚΕ στις αρχαιρεσίες που πλησιάζουν, αν και αρχικά απέρριπτε αυτό το σενάριο. Τον θώκο εποφθαλμιά ο ομογάλακτος Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος όλως τυχαίως βρέθηκε την Κυριακή καθισμένος στη θέση του τηλεσχολιαστή. Σύμπτωση θα ήταν κι αυτό…

Για το φιάσκο του τελικού του Unicef Cup, που ανέδειξε την όγδοη ομάδα του Final 8 του Κυπέλλου και έγινε στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών για τον φόβο επεισοδίων (σε ματς Πανιωνίου – ΦΕΑ Νέας Φιλαδέλφειας), όσο λιγότερα γράψουμε τόσο το καλύτερο. Το κράξιμο του μειλίχιου Φάνη Χριστοδούλου ενάντια στους φωστήρες της ομοσπονδίας αρκεί και περισσεύει. Πώς ακριβώς θα κάνουν Final 8 με οπαδούς οχτώ ομάδων τον Φεβρουάριο;

Το ταρατατζούμ της FIBA στη Θεσσαλονίκη, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, είχε την εσάνς υποχρέωσης προς τους τοπικούς κομματάρχες και μπασκετάρχες. Παρόμοια εκδήλωση (και μάλιστα τριήμερη) έγινε μόλις τον περασμένο Μάιο στο Ηράκλειο, αλλά η «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη επισήμανε –σωστά– ότι το μπάσκετ το έφερε στην Ελλάδα η ΧΑΝΘ και όχι η ιδιαίτερη πατρίδα του Λευτέρη Αυγενάκη.

Με τα πολλά οργανώθηκε γιορτή-ρεπετισιόν στη σκιά του Λευκού Πύργου, όπου τιμήθηκε ο ισχυρός ανήρ της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής και έκαναν το κομμάτι τους όλοι οι ντόπιοι «άριστοι», με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον γγ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη. Ο χολωμένος Αυγενάκης άφησε το βήμα στους Τζιτζικωσταίους κι έστειλε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό. Το ίδιο βράδυ ο υπουργός έπινε ποτάκια σε εκδήλωση ιδιωτικής εταιρείας στην Αθήνα.

Ο Νίκος Γκάλης έκανε πως δεν έλαβε την πρόσκληση, όπως και όλη η υπόλοιπη ομάδα των ηρώων του 1987. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, που δίνει τον αγώνα του με αξιοπρέπεια και γενναιότητα, τιμήθηκε διά αντιπροσώπου και στις δύο γιορτές.

Οσο για την προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΚ, που είτε αρέσει είτε όχι παρέλαβε το μπάσκετ στα σπάργανα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και το οδήγησε ως την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κορυφή, δεν κρίθηκε σκόπιμη η παραμικρή μνεία από τους διαδόχους και τους επιγόνους. Είπαμε, «επιστροφή στο μέλλον». Το όνομα του Γιώργου Βασιλακόπουλου κάνει τζιζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter