Το μονόλεπτο διάγγελμα, ένα case study πρωθυπουργικής αφασίας

Το μονόλεπτο διάγγελμα, ένα case study πρωθυπουργικής αφασίας

Το ότι βλέπουμε μπροστά μας μια ριζική μετεξέλιξη καθεστώτος είναι δεδομένο. Μετά την πλήρη σχετικοποίηση του συντάγματος για ένα έτος και την αποτυχία στη διαχείριση του κορονοϊού με ουσιαστικά ανύπαρκτες νέες ΜΕΘ και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεσούντος ενός από τα πιο σκληρά και διαρκή lockdowns της Ευρώπης (αποτυχία που ανήκει εξ ολοκλήρου στους κυβερνώντες: δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στους κυβερνώμενους πολίτες ούτε στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις), σειρά έχουν η αποχαλίνωση της καταστολής, η κορύφωση του αυταρχισμού. Και μόνο ο σουρεαλισμός των δημοσιογραφικών τίτλων «Σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη» (μόλις έξι χιλιόμετρα από την πλατεία Εξαρχείων δηλαδή…) επαρκεί για να υπομνηματίσει το πρωτοφανές της κατάστασης που βλέπουμε.

Αυτό όμως που πραγματικά χρειάζεται υπομνηματισμό είναι το μονόλεπτο διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 9 Μαρτίου. Διότι καταδεικνύει ένα νέο κεφάλαιο έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα:

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι απόψε στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει».

Για την εξουσιαστική αφασία οι «θλιβερές εικόνες βίας» δεν ήταν οι εικόνες της αστυνομίας. Αλλά αυτές των… πολιτών! Οι σωματικές κακώσεις του αστυνομικού «μετρούν»· οι αντίστοιχες του πολίτη, των πολιτών δεν χρήζουν καν αναφοράς. Σε ποιους απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης;

«Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας που είναι προορισμένοι να δημιουργούν, όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας».

Στον πλανήτη της πρωθυπουργικής ευτυχίας η οργή για το γεγονός ότι η αστυνομία δέρνει πολίτες που πίνουν τον καφέ τους σε παγκάκια ή κόβει 300ρια πρόστιμα επειδή μπορεί σε πολίτες που και μάσκες φορούσαν και sms είχαν στείλει αποτελεί νεανική απερισκεψία που χρήζει νηφάλιας αυτοσυγκράτησης. Διότι οι νέοι πρέπει να γίνουν εντερπρενέρς, όχι να διαμαρτύρονται όταν τις τρώνε. Με το sms τα βάζω, με το sms τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και δεν δημιουργούν;

«Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και τον διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο όπως έκαναν και στο παρελθόν…».

Στα πάρκα η αστυνομία προστατεύει τον λαό από το μίσος και τον διχασμό που σπέρνει η αντιπολίτευση με τα κλομπ. Δεν φαντάζομαι να είστε τίποτε λαϊκιστές, πλημμελώς διαπεφωτισμένοι και να μην το βλέπετε ολοκάθαρα; Στις τηλεοράσεις –όπου εκφωνείται το κομματικό non-paper παραδοχής ότι η ΕΛΑΣ κρατάει φακέλους πολιτών, όπως και το ονοματεπώνυμο ενός «δι’ υπόθεσίν σας» με πολιτικές απόψεις που καθιστούν προφανώς εύλογο τον αστυνομικό ξυλοδαρμό του– οι κυβερνητικοί μας προστατεύουν από το μίσος και τον διχασμό.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει ιερό μένος που «η αντιπολίτευση καλεί ανεύθυνα κόσμο στις πορείες», δηλαδή τη μέρα που ο κόσμος κατέβηκε από μόνος του σε πορείες επειδή τους δέρνουν στις πλατείες, χωρίς να τους καλέσει κανένα κόμμα προς τούτο.

«…απαντώ το εξής: τo βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Ολόκληρο το διάγγελμα μοιάζει με αυτοσαρκασμό (εάν το πρωθυπουργικό επιτελείο είχε χιούμορ), αλλά η αναφορά στην «ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία» εν μέσω μιας συνθήκης όπου όλοι γνωρίζουμε πως έχουν εκλείψει και τα τρία το απογειώνει. Διότι εντέλει τι άλλο είναι η αναφορά του πρωθυπουργού στην προ διετίας δέσμευσή του «να εγγυηθεί την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων», αν όχι παραδοχή αποτυχίας ή –ακόμη περισσότερο– έλλειψης νομιμοποίησης; Τι άλλο δείχνει εκτός από απώλεια ελέγχου και πανικό; Ο ίδιος βέβαια δεν το γνωρίζει. Ισως κάποιο δικό του πρόσωπο (από όσα τέλος πάντων έχουν μείνει μέχρι στιγμής εκτός φυλακής ή ποινικής καταδίκης) να πρέπει να του το πει.

Από την άλλη, εκείνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά είναι πως όταν ένας πρωθυπουργός αναφέρει τη λέξη «εκλογές» σε ένα διάγγελμα, αυτό σημαίνει ότι τις προετοιμάζει.

Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι ακαδημαϊκός διευθυντής, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (metacpc.org), και ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ

Documento Newsletter