Το μητρώο Αυγενάκη κατάπιε 1.022 ποδοσφαιρικά σωματεία

Το μητρώο Αυγενάκη κατάπιε 1.022 ποδοσφαιρικά σωματεία

Το τελευταίο δεκαήμερο η εθνική μας ομάδα με τις σημαντικές νίκες της στο Nations League επί της Αγγλίας και της Ιρλανδίας έκανε περήφανο το φίλαθλο κοινό. Στα καλύτερά του βρίσκεται και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 που είναι ανταγωνιστικό και θεαματικό με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα.

Αυτή είναι η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας που διανύει περίοδο… άνθησης. Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται με τα κύτταρα του ποδοσφαίρου μας, τα ερασιτεχνικά σωματεία, στα οποία έχουν πρωτοκλοτσήσει την μπάλα χιλιάδες επαγγελματίες παίκτες και αποτελούν σημείο αναφοράς στα προάστια των μεγαλουπόλεων, στις επαρχιακές πόλεις και κυρίως στα χωριά. Τα μηνύματα είναι σχεδόν αποκαρδιωτικά, καθώς εκατοντάδες σωματεία έχουν κυριολεκτικά σβήσει από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Πολλοί σύλλογοι κατέβασαν ρολά

Γιατί συνέβη αυτό; Ενα θέμα ειδικά για την περιφέρεια είναι το δημογραφικό πρόβλημα, ωστόσο πολλοί σύλλογοι κατέβασαν ρολά λόγω του ηλεκτρονικού μητρώου της ΓΓΑ που επέβαλε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Από το αρχείο της ΕΠΟ προκύπτει ότι προτού λειτουργήσει το ηλεκτρονικό μητρώο η ομοσπονδία είχε ενεργά 3.438 σωματεία σε όλη τη χώρα. Την τρέχουσα περίοδο τα σωματεία έχουν περιοριστεί στα 2.416, οπότε μέσα σε μια τετραετία κατέβασαν ρολά 1.022 ερασιτεχνικές ομάδες! Το πρόβλημα δεν είναι ορατό στις μεγάλες πόλεις, όμως γίνεται αισθητό στην επαρχία όπου έβαλαν λουκέτο εκατοντάδες σωματεία γιατί έτσι ήθελε ο Λ. Αυγενάκης, τον οποίο ο ΠΑΟΚ είχε χαρακτηρίσει ως τον «πιο επικίνδυνο υφυπουργό Αθλητισμού της ιστορίας».

Οπως εξελίχθηκε η υπόθεση του ηλεκτρονικού μητρώου, στην ομοσπονδία υπολογίζουν ότι επηρεάστηκαν αρνητικά 200.000 οικογένειες, μέλη των οποίων έπαιζαν ποδόσφαιρο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων προβλέφθηκε με το άρθρο 24 του ν. 4373/2016 (νόμος Κοντονή), το οποίο απαιτούσε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικαιολογητικά. Στην ουσία αποτελούσε την προέκταση της χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, που προβλέφθηκε στον ν. 2725/1999 (νόμος Φούρα).

Με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 θεσπίστηκε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Με τον νόμο Αυγενάκη η διαδικασία όχι μόνο δεν απλοποιήθηκε, αλλά στην πρώτη φάση εφαρμογής του μητρώου τα σωματεία έπρεπε να υποβάλουν περίπου 64 διαφορετικά χαρτιά (!), συμπεριλαμβανομένου σε πολλές περιπτώσεις του ιδρυτικού καταστατικού τους. Κι αυτό από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο του 2020, που ήταν η εποχή της πανδημίας και ήταν κλειστές όλες οι αρμόδιες διοικητικές δομές, όπως τα δικαστήρια, τα λογιστικά γραφεία, οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις. Οι παράγοντες των ΕΠΣ και οι διοικούντες την ΕΠΟ πίεσαν προς κάθε κατεύθυνση να περιοριστεί το μέγεθος της γραφειοκρατίας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας αποφάσισε τη διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, αντιδρώντας στην κίνηση του υφυπουργείου Αθλητισμού να επιβάλει κυρώσεις σε σωματεία που δεν προχώρησαν στη διαδικασία ένταξης στο μητρώο. Οι πιέσεις είχαν αποτέλεσμα σε ένα βαθμό, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μειώθηκαν σε 16. Ηδη όμως είχε συρρικνωθεί σημαντικά ο αριθμός των σωματείων και τα αποτελέσματα είναι… ορατά σήμερα.

Για παράδειγμα:
01 Την αγωνιστική σεζόν 2022-2023 δεν διεξήχθη πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Λασιθίου επειδή μόλις τέσσερα σωματεία είχαν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ!
02 Το φετινό πρωτάθλημα στην ΕΠΣ Ευρυτανίας θα διεξαχθεί με μόλις πέντε ομάδες και η διοργάνωση θα είναι… εξπρές. Θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.
03 Το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Χίου θα διεξαχθεί με δέκα ομάδες, της ΕΠΣ Σάμου με εννέα ομάδες και της ΕΠΣ Γρεβενών με οκτώ ομάδες!
04 Η ΕΠΣ Λάρισας τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε στη διαγραφή 110 σωματείων από τη δύναμή της επειδή ήταν «ανενεργά». Οταν το θέμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λάρισας Δημήτρης Μπουχλαριώτης υποστήριξε ότι «την πρώτη μέρα εφαρμογής του μητρώου της ΓΓΑ εξαφανίστηκαν 28 ομάδες».

Διαβάστε επίσης

McDonald’s: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι στις ΗΠΑ εξαιτίας βακτηρίου σε χάμπουργκερ

UEFA: Tα κέρδη της πάνω από τις ζωές όλων – Για να μη χάνει ευρώ, με αστείες δικαιολογίες αποφεύγει αναβολές αγώνων λόγω θανάτου

ΠΑΣΟΚ: Κοινοβουλευτικό τεστ σύγκρουσης Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη υπό το φόβο του θολού στίγματος

FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

28η Οκτωβρίου 1940: Ο Μεταξάς, η 4η Αυγούστου και το «ΟΧΙ» του 1940 μέσα από τις σελίδες του Βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

ΛεΜπρόν και Μπρόνι Τζέιμς έγραψαν ιστορία: Πρώτη φορά πατέρας και γιος έπαιξαν μαζί σε ματς του NBA (Video)

Κύρτσος για την επίσκεψη Σταϊκούρα στον Άρειο Πάγο: «Είναι σαν να προεξοφλεί νέα καταστροφή τύπου Τεμπών»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter