Το μήνυμα του Τσίπρα

Τι δείχνει η επί της αρχής υπερψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό παρά τις εσωκομματικές αντιρρήσεις.

Τη λεγόμενη στροφή προς τον κυβερνητισμό κάνει πράξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς μπορεί ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς (το μοναδικό στην Ευρώπη) να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.

Είναι αλήθεια ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας κρατήθηκε μακριά από τις εσωκομματικές διαδικασίες και απέφυγε να λάβει θέση σε διάφορα ζητήματα που προέκυψαν. Και αυτό παρά τις διαρκείς οχλήσεις που είχε από στελέχη τού ενός ή του άλλου ιδεολογικού ρεύματος. Επέμενε μόνο στο γεγονός ότι το κόμμα οφείλει να ανοίξει τις πόρτες του και να εντάξει στις εσωκομματικές διαδικασίες τους πολίτες που το στήριξαν και το στηρίζουν στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενόψει εκλογών

Φρόντισε όμως κατά το ίδιο διάστημα και μέχρι σήμερα με τη στάση του σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί και να πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος που το έκανε και θα συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση το προσεχές διάστημα είναι ότι αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά απεγνωσμένα παράθυρο στην πανδημία προκειμένου να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τη Δευτέρα που μας πέρασε στη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» στον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα του τι θα ψηφίσει η ΚΟ στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Υπήρξαν μάλιστα εισηγήσεις από τη μειοψηφία για καταψήφιση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων για «παρών».

Η τοποθέτηση όμως του Αλ. Τσίπρα ξεκαθάρισε τα πράγματα εντός της συνεδρίασης (παρά το γεγονός ότι και μετά έγιναν κάποιες προσπάθειες να αλλάξει η θέση του κόμματος). Θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσουμε όποια άρθρα επιφέρουν δυσμενείς μεταβολές για τα συμφέροντα του δημοσίου, είπε στους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος. Αυτό άλλωστε έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της κυβέρνησης για το Ελληνικό. Προώθησε συγκεκριμένες αλλαγές στην αρχική σύμβαση με τη Lamda προς όφελος του δημοσίου. Αυτές τις αλλαγές θα υποστηρίξει και τώρα, καταψηφίζοντας ενδεχομένως άρθρα της νέας σύμβασης που θα έρθει στη Βουλή.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια προσπάθεια να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της περίφημης ανάπτυξης που συνεχίζει να είναι το ζητούμενο στη χώρα. Και φυσικά να αποφύγει να βρεθεί για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της πλειονότητας των ΜΜΕ με κατηγορίες ότι δεν θέλει την ανάπτυξη. Για όποιους/ες εντός του κόμματος θεωρούν ήσσονος σημασίας αυτό το ζήτημα, λέει άλλο κομματικό στέλεχος, θα πρέπει να θυμηθούν τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Κινήσεις υπευθυνότητας

Η στάση του Αλ. Τσίπρα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθειά του να δείξει και στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα έτοιμο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες με στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών, είτε πρόκειται για εκείνους που πραγματικά χρειάζονται προστασία είτε για την περίφημη μεσαία τάξη, η οποία παρά την κυβερνητική ρητορική έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του το τελευταίο διάστημα «έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους και με το παραπάνω». Οπως αναφέρει ενδεικτικά: «Οι τεκμηριωμένες θέσεις μας για την οικονομία με το “Μένουμε Ορθιοι Ι και ΙΙ”, η πρόταση του προέδρου για κοινό υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (η κ. Λινού) και η πρόταση για ένα μορατόριουμ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα στην Αττική είναι μερικές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν ότι το κόμμα και η ηγεσία του αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν, προτείνοντας λύσεις ακόμη και από κοινού με την κυβέρνηση και χωρίς να προτάσσουν το κομματικό συμφέρον».

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση της συνεννόησης αλλά συνέχισε εμμονικά να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε, ότι το ΕΣΥ δεν χρειάζεται ενίσχυση, ότι οι ΜΕΘ επαρκούν, ότι δεν χρειάζεται η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών.

Εσωκομματικές διαδικασίες

Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες και στην Α΄ Αθήνας, όπου επί της ουσίας διατηρήθηκαν οι προηγούμενοι συσχετισμοί. Στον κεντρικό τομέα επί της ουσίας δεν έγινε πράξη η διεύρυνση του κόμματος, αφού δεν δημιουργήθηκαν νέες οργανώσεις και απλώς αυξήθηκαν τα μέλη.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι οποίες όπως είναι φυσικό δύσκολα μπορούν και να επιβεβαιωθούν, από τα 43 μέλη της νέας νομαρχιακής επιτροπής τα 25 στηρίχτηκαν από την Ομπρέλα και τον γραμματέα του κόμματος και τα 18 από την Κίνηση Μελών και τη ΡΕΝΕ. Κάπως έτσι έλαβε τέλος και ένα θρίλερ με πολλά και δύσκολα επεισόδια σε μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασία από την οποία δεν εξάγονται και τα καλύτερα συμπεράσματα.

Ετικέτες