Σε πολλούς στην Αθήνα ήχησε περίεργα η είδηση της ανάληψης από τον κ. Θάνο Ντόκο, της θέσης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κι αυτό διότι ο κ. Ντόκος μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχε θέση στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφαλείας λόγω μιας συνέντευξής του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, όπου μιλούσε για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο υπό τον όρο της οριοθέτησης ΑΟΖ.
Τι είχε πει όμως τότε ο κ. Ντόκος; «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα», ήταν η επί λέξει απάντησή του στον Κύπριο συνάδελφο.
Οκτώ μήνες μετά την ώρα που το Όρουτς Ρέις βρίσκεται λίγα ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου με ρότα ακόμη και τα 6,5 ν/μ από το ακριτικό νησί ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει τον κ. Ντόκο αναβαθμίζοντάς τον σε σύμβολό του εθνικής ασφάλειας.
Πρόκειται για ένα σαφέστατο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο για το πλαίσιο εντός του οποίου δέχεται να κινηθεί η Ελλάδα σε περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.
Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους στην Αθήνα η Κυβέρνηση προφανώς στριμωγμένη από την άκρως επιθετική τουρκική ατζέντα (καθεστώς σε Αιγαίο, Δυτική Θράκη και αποστρατικοποίηση νησιών) και με την Διεθνή κοινότητα να πιέζει για αποκλιμάκωση δεν έχει άλλο δρόμο από τη συνθηκολόγηση στη ΝΑ Μεσόγειο υπό τον όρο ότι η τουρκική ατζέντα θα παραμείνει εκεί σβήνοντας όλα τα υπόλοιπα. Ο διορισμός του κ. Ντόκου στέλνει αυτό ακριβώς το μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και έχει τη σημασία της και η στάση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου για το θέμα τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια αρχικά νότια της Κρήτης (τη χαρακτήρισε μονόδρομο) για την οποία όπως είπε δεν ισχύει το casus belli και της ταυτόχρονης πίεσης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μεθαύριο Πέμπτη για κυρώσεις στην Τουρκία.
Διαβάστε επίσης
Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την Τουρκία ήθελε ο Θάνος Ντόκος
Ο Θάνος Ντόκος νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη