Το μετέωρο βήμα της εστίασης

Το μετέωρο βήμα της εστίασης

Μετά από δυο μήνες προσωρινού λουκέτου, τα εμπορικά καταστήματα ανεβάζουν ρολά και θα υποδεχτούν σήμερα πελάτες λειτουργώντας με απλά και λειτουργικά περιοριστικά μέτρα – αντί των διάφορων πρακτικών τύπου click away που ίσχυσαν κατά το 20ήμερο μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, ευνοώντας τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς σε βάρος των μικρότερων και των συνοικιακών μαγαζιών. 

Για το λόγο αυτό, αναπτερωμένες είναι οι ελπίδες των εμπόρων ότι εν όψει των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, θα καταφέρουν να κάνουν, αν όχι το σύνολο, πάντως το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εκπτωτικού τζίρου, που πέρσι έφτασε τα 5.3 δις ευρώ.

Αντίθετα, απελπισία επικρατεί στην εστίαση, κλάδο που πρώτος κλείνει, τελευταίος ανοίγει, έχει υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα και δεν του έχει καν δοθεί ημερομηνία ανοίγματος. «Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα», είπε την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης.

Καββαθάς: το 50% των επιχειρήσεων μπροστά στο φάσμα του λουκέτου

Για το 50% των επιχειρήσεων εστίασης ελλοχεύει, ωστόσο, ο κίνδυνος λουκέτου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά: «Στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις και το 50% βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου», δήλωσε ο κ. Καββαθάς σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει 40 καταστήματα εστίασης τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια. Έχουμε κλειστές επιχειρήσεις και σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση. Τότε θα δούμε πόσα λουκέτα θα έχουμε».

Και σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας που διακυβεύονται; «Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο. Επίσης, υπάρχει μία σειρά κλάδων που είναι συνεργάτες της εστίασης από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», προσέθεσε ο κ Καββαθάς.

Η εστίαση ζήτησε μείωση ΦΠΑ στο 6%, πήρε μη αύξηση στο 24%

Τα δύο βασικά αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι εκπρόσωποι της εστίασης στην κυβέρνηση κατά τις πυκνές επαφές που έγιναν το τελευταίο δίμηνο ήταν η μείωση του ΦΠΑ στο 6% και το γενναίο κούρεμα των συσσωρευμένων οφειλών των επιχειρήσεων, με αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Απέσπασαν, ωστόσο, πολύ λιγότερα και συγκεκριμένα μόνο μια κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 24% όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον Απρίλιο και να παραμείνει στα επίπεδα του 13% ως το τέλος του 2021. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αφού πάρει την έγκριση των θεσμών.

Σε ό,τι αφορά το κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων εστίασης, η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Παρά ταύτα το νέο πλαίσιο ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις που θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο με το οποίο το κράτος θα καλύψει μέρος των ζημιών που είχαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ευνοεί τις επιχειρήσεις της εστίασης που ως ο κλάδος με τις μεγαλύτερες ζημιές, μπορούν να πετύχουν κάποιου βαθμού κούρεμα των οφειλών τους.

Επί του παρόντος πάντως, το ένα και μοναδικό μέτρο που έχει ανακοινωθεί για τη στήριξη της εστίασης είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, για να αγοράσουν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου, ενώ από την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να ανοίγει μια συζήτηση σχετικά με την παράταση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων, ακόμη και όταν ανοίξει η εστίαση, προκειμένου να βγάλουν οι επιχειρήσεις τα σπασμένα των προηγούμενων μηνών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter