Το μέλλον ήρθε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το μέλλον ήρθε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οργάνωσαν και υλοποίησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για φοιτητές: «Η παράσταση δεν τελειώνει με το χειροκρότημα».

Την Κυριακή 2 Απριλίου καθώς και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 οι προπτυχιακοί/ές  και μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα  από το Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΕΚΠΑ και από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΔΠΜΣ) «Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική, και Εκπαίδευση / Social Neuroscience, Social Pedagogy and Education» (συνεργασία ΠΤΔΕ, Ιατρικής Σχολής και Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ), παρακολούθησαν στο ΙΜΚ τη θεατρική παράσταση ο «Επισκέπτης» (του Eric – Emmanuel Schmitt, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια).

Μετά το τέλος της παράστασης, οργανώθηκε συζήτηση με συντονίστρια την καθηγήτρια Κοινωνικής Παιδαγωγικής  Ηρώ Μυλωνάκου – Κεκέ. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, οι ηθοποιοί της παράστασης  Μάνος Βακούσης, Φώτης Θωμαΐδης, Μαρία Παπαλάμπρου, Δημήτρης Παπαδάτος, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης  Ξένια Καλδάρα και ο σκηνοθέτης και καθηγητής (ΕΕΠ) του ΕΚΠΑ Τάκης Τζαμαργιάς.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έθεσαν ζητήματα με αφετηρία τα διαχρονικά μηνύματα του έργου. Οι παρευρισκόμενοι ρώτησαν -μεταξύ άλλων- τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη ποια ερμηνευτικά πλαίσια και ποιους τρόπους επέλεξαν προκειμένου να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο έργο και ειδικά μια προσωπικότητα όπως αυτή του Φρόυντ.   Η συζήτηση  περιστράφηκε γύρω από διάφορους άξονες, όπως το ζήτημα της Πίστης, την αμφιβολία που μπορεί να δημιουργείται στους ανθρώπους είτε είναι θρησκευόμενοι είτε όχι, την έννοια και τον προσδιορισμό του εαυτού μας σε σχέση με το Θείο, καθώς και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στην  απώλεια όπως και στην αντίθετη από τη δική του άποψη.  Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από του φοιτητές και τις φοιτήτριες σχετικά με την αντιμετώπιση από τους ανθρώπους των προκλήσεων της εκάστοτε εποχής  και κατά πόσο ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει τη στάση του και να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί για αυτές του τις επιλογές.

Η συζήτηση αυτή ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της  Ηρώς Μυλωνάκου – Κεκέ. Το κοινό ήρθε πιο κοντά με τους συντελεστές της παράστασης  και επεξεργάστηκε τα πολλαπλά μηνύματα του έργου, μέσω ενός ζωντανού και γόνιμου διαλόγου. Η συνεργασία του ΙΜΚ και του ΕΚΠΑ  σε αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μας γέμισε όλους με χαρά και ελπίζουμε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Documento Newsletter