Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, περίπου στο μέγεθος του Ντουμπάι, κινείται μετά από 30 χρόνια. Με έκταση 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το παγόβουνο έχει μεγαλύτερο μέγεθος από την Εύβοια (3.670 τ.χλμ.) και το ονομάζεται Α23a.
Αφού έμεινε κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού για περισσότερα από 30 χρόνια, το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το A23a άρχισε να κινείται. Το παγόβουνο, που αποκόπηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986, είχε «παρκάρει» στη Θάλασσα Γουέντελ, αλλά τώρα έχει απελευθερωθεί και παρασύρεται προς τα θερμότερα νερά.
Ο Δρ Andrew Fleming, ειδικός τηλεπισκόπησης από το British Antarctic Survey, είπε στο BBC: «Ρώτησα μερικούς συναδέλφους για αυτό, αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού που θα μπορούσε να το προκάλεσε, αλλά συμφωνήσαμε ότι μόλις ήρθε η ώρα».
«Ήταν γειωμένο από το 1986, αλλά τελικά μειώθηκε αρκετά σε μέγεθος ώστε να χάσει το κράτημα και να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνηση το 2020».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες, σε αντίθεση με πολλά από τα μεγάλα παγόβουνα που αποσπώνται από την Ανταρκτική και επιπλέουν μακριά, το A23a έχει μετακινηθεί μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τότε που «γεννήθηκε» τον Αύγουστο του 1986. Αυτό συνέβη επειδή κόλλησε στον πυθμένα της θάλασσας και, ως εκ τούτου, ήταν λιγότερο ευάλωτο στον κατακερματισμό.
Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο τρέχον παγόβουνο αλλάζει, καθώς νέα παγόβουνα γεννιούνται από την ήπειρο της Ανταρκτικής και στη συνέχεια σπάνε σε μικρότερα. Πρώην κάτοχος του ρεκόρ ήταν το A76, το οποίο αποσπάστηκε στη Θάλασσα Γουέντελ τον Μάιο του 2021, αλλά έκτοτε έχει γίνει τρία κομμάτια. Ως αποτέλεσμα, το ρεκόρ επέστρεψε στην A23a.