Το Α23a, γνωστό ως μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, με έκταση όσο δύο φορές το Λονδίνο, κινείται σε πορεία σύγκρουσης με το βρετανικό νησί Νότια Γεωργία, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο πιγκουίνους και φώκιες που ζουν εκεί.
Το παγόβουνο περιστρέφεται βόρεια από την Ανταρκτική προς το απομακρυσμένο βρετανικό έδαφος και καταφύγιο άγριας ζωής, όπου θα μπορούσε να χτυπήσει και να συντριβεί σε κομμάτια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 280 χιλιομέτρων.
Παρακολουθείται προσεκτικά από τους επιστήμονες από το 1986 όταν αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Filchner στην Ανταρκτική, αλλά κόλλησε στον πυθμένα της θάλασσας και στη συνέχεια παγιδεύτηκε σε έναν ωκεάνιο στρόβιλο. Τελικά, τον Δεκέμβριο, απεγκλωβίστηκε και τώρα βρίσκεται στο τελικό του ταξίδι.
Τα θερμότερα νερά βόρεια της Ανταρκτικής λιώνουν και αποδυναμώνουν τους τεράστιους βράχους του που υψώνονται μέχρι και 400 μέτρα.
Κάποτε είχε έκταση 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι αποσυντίθεται αργά. Τώρα είναι περίπου 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το A23a μπορεί να σπάσει σε τεράστια τμήματα ανά πάσα στιγμή, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να παραμείνουν για χρόνια σαν «πλωτές πόλεις πάγου» που περιφέρονται ανεξέλεγκτα γύρω από τη Νότια Γεωργία.
Το ταξίδι του A23a άρχισε το 2020
Σύμφωνα με τον Άντριου Μέιτζερς, φυσικό και ωκεανογράφο στο British Atlantic Survey, για 40 χρόνια το παγόβουνο παρέμενε κολλημένο στην Ανταρκτική. Το 2020 ξεκόλλησε και άρχισε το ταξίδι, παρασυρόμενο από ωκεάνια ρεύματα. Το 2024 κόλλησε στην στήλη Taylor, περιστρεφόμενη δίνη νερού που προκαλείται από τα ωκεάνια ρεύματα που χτυπούν ένα υποβρύχιο βουνό. Το Δεκέμβριο «ξέφυγε» από εκεί.
Αρχικά, οι επιστήμονες είπαν ότι περίμεναν πως θα συνεχίσει να παρασύρεται κατά μήκος των ωκεάνιων ρευμάτων και προς τα θερμότερα νερά -όπου πηγαίνουν να «πεθάνουν» τα παγόβουνα. Τώρα, τρεις δορυφορικές εικόνες το δείχνουν να έχει διατηρήσει τη δομή του και να μην έχει χωριστεί ακόμα σε μικρότερα κομμάτια. Αν συνεχίσει να κινείται στο ίδιο ρεύμα, μπορεί να κατευθυνθεί προς τον ανοιχτό Ατλαντικό Ωκεανό ή να πέσει σε υφαλοκρηπίδα, όπου θα κολλήσει για κάποιο διάστημα.
«Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την πρόσβαση σε χώρους τροφοδοσίας της άγριας ζωής- φώκιες και πιγκουίνους κυρίως- που αναπαράγονται στο νησί. Προηγούμενα παγόβουνα στοίχισαν αναρίθμητες ζωές», δήλωσε ο Μέιτζερς μιλώντας στο CNN.
Διαβάστε επίσης: