Το μεγαλύτερο ντέρμπι στο Νησί

Το μεγαλύτερο ντέρμπι στο Νησί

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Λίβερπουλ σε ένα ματς διαφορετικό από κάθε άλλο στην Αγγλία.

Σε μια χώρα με τεράστια ποδοσφαιρική παράδοση, η αντιπαλότητα που κλιμακώνεται με το πέρασμα των δεκαετιών ανάμεσα σε δύο ομάδες σπάνια έχει μόνο αγωνιστικά αίτια. Και μολονότι η έννοια «ντέρμπι» αφορά ματς με τοπικό χαρακτήρα, το σημερινό Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ (18.00, Cosmote sports 1) μοιάζει να ξεπερνά σε μίσος και κόντρα κάθε άλλο στο Νησί.

Το αγωνιστικό σκέλος σίγουρα έχει παίξει το ρόλο του, καθώς μιλάμε για δύο συλλόγους που συγκεντρώνουν μαζί 38 Πρωταθλήματα, ωστόσο τα αίτια της αντιπαλότητας έχουν κοινωνικές ρίζες και το βρετανικό «κλάσικο» συναρπάζει όποια κι αν είναι η κατάσταση των δύο ομάδων…

Τους χώρισε το κανάλι

Η φράση «το Μάντσεστερ δημιουργεί και το Λίβερπουλ εμπορεύεται» ήταν χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης σε δύο πόλεις με έντονο το στοιχείο της εργατικής τάξης από τις μέρες της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το Μάντσεστερ έλαβε το προσωνύμιο «πόλη του βαμβακιού», έχοντας μεγαλύτερη δυναμική. Το λιμάνι του Λίβερπουλ από την άλλη, πήρε την πρωτοκαθεδρία από το Τσέστερ στα μέσα του 18ου αιώνα και εξελίχθηκε σε πύλη για τον Ατλαντικό.

Η πρωτοβουλία του Μάντσεστερ για διάνοιξη καναλιού-περάσματος στην Ιρλανδική Θάλασσα, ήταν εκείνη που έφερε αναταράξεις. Ήταν προφανές ότι οι κάτοικοι του Μέρσεισαϊντ, οι οποίοι ζούσαν από το λιμάνι τους, δεν είδαν με καλό μάτι το έργο και έβαλαν από την αρχή εμπόδια, καταφέρνοντας να καθυστερήσουν τη χρηματοδότηση. Από την άλλη, οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ θεωρούσαν ότι το Λίβερπουλ τους εκμεταλλευόταν και έτσι αποφάσισαν να κόψουν τους δεσμούς. Το κανάλι εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1894 και ο αντίκτυπος ήταν αρνητικός για τους απέναντι. Τρεις μήνες αργότερα, η Λίβερπουλ νικούσε 2-0 την Νιούτον Χιθ, ομάδα-προπομπό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια σειρά αγώνων που θα έγραφε τη δική της ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο είχε μόλις ξεκινήσει.

Η εποχή της κόντρας

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο το λάδι στη φωτιά άργησε να πέσει. Υπήρχε αντιπαλότητα, αλλά σε λογικά πλαίσια, ενώ βοήθησε το γεγονός πως οι δύο ομάδες σπάνια ήταν βασικές διεκδικήτριες του ίδιου πρωταθλήματος. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 80′, η έξαρση του χουλιγκανισμού στα αγγλικά γήπεδα έπαιξε το δικό της ρόλο και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «Κόκκινων Διαβόλων» το 1986 από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έφερε νέα δεδομένα. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, όμως ο Σκωτσέζος προπονητής άλλαξε την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Η μεγαλύτερη μου πρόκληση ήταν να εκθρονίσω τη Λίβερπουλ», είχε πει χαρακτηριστικά. Από τις δικές του μέρες κι έπειτα τα αίματα άναβαν πιο εύκολα και μέσα στο χορτάρι. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ρόι Κιν, ο Ρόμπι Φάουλερ, ο Γκάρι Νέβιλ, ο Τζέιμι Κάραγκερ και αργότερα ο Γουέιν Ρούνεϊ, που έχει δηλώσει ότι μεγάλωσε μαθαίνοντας να μισεί τη Λίβερπουλ, έχουν πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια. Τα περιστατικά στους δρόμους και τις κερκίδες ήταν επίσης έντονα, παρά την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.

Ο πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ, αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2001 μέχρι το 2005. «Θυμάμαι πως ήταν ένα τεράστιο παιχνίδι. Ανυπομονούσαμε γι’ αυτό. Αποτελεί το μεγαλύτερο ντέρμπι για την πρώην ομάδα μου, επειδή είναι δύο σύλλογοι που έχουν κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια. Μεγαλύτερο από το τοπικό ντέρμπι με τη Σίτι». Ήταν πολύ δύσκολα στο Άνφιλντ, αλλά όταν ήμουν εκεί παίρναμε πάντα καλά αποτελέσματα. Έχει να κάνει με τον κόσμο, υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση η οποία οδηγούσε σε σπουδαία παιχνίδια. Αυτό άλλωστε είναι το ποδόσφαιρο. Χρειάζεσαι αυτή την ένταση στα παιχνίδια, το πνεύμα που υπήρχε ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ. Γι’ αυτό είναι και τόσο σπουδαίο παιχνίδι για τους οπαδούς. Είναι όπως το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στην Ελλάδα, όπου ανεξάρτητα με τη βαθμολογική διαφορά, πρέπει να νικήσεις το παιχνίδι για τον κόσμο», τονίζει στο documentonews.gr o πρώην γκολκίπερ των Πειραιωτών…

Αυτά που τους ενώνουν

Ήδη από τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν συνθήματα από την κερκίδα των Ρεντς για το δυστύχημα της Μάντσεστερ στο Μόναχο. Κόπασαν για κάποια χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, στην οποία 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους. Αρκετά χρόνια μετά, οπαδοί που ταξίδεψαν στο Μάντσεστερ για εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Γιουνάιτεντ, βρήκαν ένα τεράστιο γκράφιτι που έγραφε «Χίλσμπορο ’89». Οι τραγωδίες αποτελούν κοινή συνισταμένη στην ιστορία τους και με εξαίρεση τους ανεγκέφαλους που τις χρησιμοποιούν για πικάρισμα, οι δύο σύλλογοι έχουν τιμήσει από κοινού τους νεκρούς τους μαζί με ένα μεγάλο μέρος των οπαδών. Μετά την μοιραία πτήση, η Λίβερπουλ προσέφερε στους «Κόκκινους Διάβολους» πέντε ποδοσφαιριστές, ενώ ο θρυλικός προπονητής της και λατρεμένος στην εργατική τάξη Μπιλ Σάνκλι, ο οποίος διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον Μάτ Μπάσμπι, προσφέρθηκε να συνδράμει. 

Documento Newsletter