Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή σε κάτι που θα προσομοιάζει με τη καθημερινότητα που υπήρχε στην Ελλάδα πριν από την πανδημία του κορονοϊού άρχισε.

Από την επόμενη Δευτέρα οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη θα είναι ελεύθερες. Μόνο για τα νησιά θα υπάρχουν οι περιορισμοί της μετακίνησης.

Αλλά από εδώ ξεκινάει το μεγάλο κοινωνικό στοίχημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπροστά στην μεγάλη οικονομική κρίση που έρχεται θέλει να άρει όσο δυνατόν γρηγορότερα όλους τους περιορισμούς αδιαφορώντας για το τι θα σημάνει για την κοινωνία η έκθεσή της στην «κοινωνία της αγέλης».

Αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, αφήνει να εννοηθεί ότι θα ανοίξει την εστίαση και τα ξενοδοχεία νωρίτερα από την 1η Ιουνίου ενώ παρακαλάει στην κυριολεξία την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μέτρα που διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι έλαβε, είναι σταγόνα στον ωκεανό των όσων απαιτούνται για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Έχοντας ξοδεύσει δισεκατομμύρια για να ικανοποιήσει τους φίλους του επιχειρηματίες και καναλάρχες, αγνοώντας τη μεσαία τάξη καθώς και τους μικρομεσαίους που τον ανέδειξαν σε πρωθυπουργό πιστεύοντας στα προεκλογικά του ψέματα παίζει το τελευταίο του χαρτί.

Ταυτόχρονα επαναφέρει το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» και καθώς τώρα δεν έχει «Εξάρχεια» να το προπαγανδίσει, βρήκε τις πλατείες που συναντώνται οι νέοι να πιούν μια μπύρα μετά από 50 ημέρες εγκλεισμού για να εξασκηθούν οι πραιτωριανοί του Χρυσοχοΐδη.

Όμως η καταιγίδα φτάνει. Ηδη η ανεργία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στην κοινωνία. Ο τουρισμός στην καλύτερη περίπτωση δεν θα μπορέσει να φέρει παρά μόνο το 30% των περυσινών εσόδων, παρασύροντας δεκάδες άλλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Η «νέα πραγματικότητα» για την οποία επαίρονται ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα παρασύρει και τους ίδιους. Ο ελληνικός λαός που για ακόμη μια φορά τον κορόιδεψαν δεν πρόκειται να τους χαριστεί, όσα παραμύθια και αν του πουν. Γιατί το στοίχημα του είναι αυτή η χώρα να πάει μπροστά και να μην ανεχθεί μια νέα φτωχοποίηση όπως αυτή της δεκαετίας του 2010.

documentonews.gr