Η µέθοδος της Τράπεζας Πειραιώς µε τα «κουρέµατα» της υψηλής πελατείας. Μέρες πριν από τη δηµοσιοποίηση της δήµευσης της περιουσίας του ο επιχειρηµατίας φρόντισε να µεταφέρει χρήµατα από τους λογαριασµούς του
Η είδηση ότι η Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες ελέγχει τον επιχειρηµατία Κώστα Πηλαδάκη για µαύρο χρήµα δεν αποτελεί υπόθεση ελέγχου µιας εκτροπής. Το «σκάνδαλο Πηλαδάκη», για το οποίο το Documento έχει κάνει αποκαλύψεις επί τέσσερα χρόνια και επισηµοποιείται πλέον από τις κινήσεις του επικεφαλής της αρχής Χαράλαµπου Βουρλιώτη, αποτελεί την απόδειξη ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε «κουρέµατα» δανείων εκατοντάδων εκατοµµυρίων µέσα από µεθοδεύσεις που αποτελούν κοινή απάτη.
Η Τράπεζα Πειραιώς εµφανίζεται στα δικαστήρια να συναινεί και να εγκρίνει επιχειρηµατικά σχέδια προκειµένου να «κουρευτούν» δάνεια, ενώ γνωρίζει ότι ο εµφανιζόµενος ως «επενδυτής» είναι αυτός που της χρωστά.
Η περίπτωση Πηλαδάκη δεν είναι φυσικά η µοναδική. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριµένη τράπεζα έχει προχωρήσει σε «κουρέµατα» δισεκατοµµυρίων µε το επιχείρηµα ότι είναι προτιµότερο να πάρει κάποια χρήµατα από αυτόν που χρωστά παρά να τα χάσει όλα. Ετσι εµφανίζεται να ελέγχει και να αποδέχεται υποτιθέµενα business plans που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει η επιχείρηση ύστερα από «κούρεµα».
∆εκάδες επιχειρηµατίες και εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν φεσώσει τις τράπεζες και κατ’ επέκταση το δηµόσιο µε τις ανακεφαλαιοποιήσεις επιτυγχάνουν haircut, το οποίο βέβαια δεν ισχύει για κάποιον απλό πελάτη της τράπεζας.
Το µεγάλο κόλπο στην τράπεζα που διοικεί ο κ. Χρήστος Μεγάλου είναι στο να εγκριθεί το business plan ως αναγκαίο και αποδοτικό επιχειρηµατικά. Στη συνέχεια η συµφωνία εγκρίνεται από το δικαστήριο και µπαίνει σε εφαρµογή το γενναίο «κούρεµα».
Η ίδια διαδικασία εφαρµόστηκε στις επιχειρήσεις του Πηλαδάκη. Μόνο που –µε βάση τα στοιχεία τα οποία είχε δηµοσιεύσει το Documento πριν από δύο χρόνια– η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε και συµφώνησε σε business plans τα οποία αποτελούσαν µια απάτη. Κι αυτό γιατί ο εµφανιζόµενος ως νέος επενδυτής, για χάρη του οποίου θα γίνονταν τα «κουρέµατα», ήταν αχυράνθρωπος του Πηλαδάκη ο οποίος κρυβόταν πίσω από offshore εταιρείες. Παρά την αποκάλυψη της εφηµερίδας και τις ανακοινώσεις των εργαζοµένων στα καζίνα του Πηλαδάκη που τον εµφάνιζαν στο επίκεντρο της απάτης σε συνεργασία µε την τράπεζα, η διοίκηση της Πειραιώς συνέχισε να εγκρίνει ψευδοεπενδετικά σχέδια προκειµένου να «κουρέψει» τα χρέη εκατοντάδων εκατοµµυρίων του Πηλαδάκη. Ηταν δε τόσο έκδηλη η απάτη, που τα δικαστήρια, τα οποία συνήθως εγκρίνουν τυπικά τις συµφωνίες µεταξύ τράπεζας και πιστωτή, αρνήθηκαν να τα επικυρώσουν.
Εφοπλιστές και λοιποί φίλοι
Το µοτίβο Πηλαδάκη αποτελεί µέθοδο µέσω της οποίας η Τράπεζα Πειραιώς µεθοδεύει «κουρέµατα» δανείων επιχειρηµατιών που υπήρξαν συστηµατικοί κακοπληρωτές. Το Documento έχει δηµοσιεύσει ονόµατα δέκα εφοπλιστών και επιχειρηµατιών οι οποίοι, παρότι είναι από τους πιο πλούσιους Ελληνες (κάποιοι µάλιστα και από τους πιο πλούσιους διεθνώς), δήλωσαν αδυναµία να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και ζήτησαν «κούρεµα». Το πέτυχαν φυσικά.
Το κόλπο των «κουρεµάτων» απαιτεί να συνδράµουν η τράπεζα, ένας επενδυτής που µπορεί και να µην είναι πραγµατικός, οι εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και κάποια νοµικά γραφεία. ∆εν υπάρχει κανένας θεσµικός έλεγχος για το αν οι συµφωνίες µεταξύ των πιθανών συνενόχων σε απάτη έχουν πραγµατική βάση που σχετίζεται µε την επιχειρηµατικότητα και την εξυγίανση. Και φυσικά, όταν «κουρεύεται» ένα δάνειο κατά 200 εκατοµµύρια ευρώ, χωρίς να µπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά αν αυτό είναι δικαιολογηµένο τραπεζικά και επιχειρηµατικά, τα ερωτήµατα είναι πολλά γιατί και τα λεφτά είναι πολλά. Η δε µόνιµη επωδός της τράπεζας, ότι ενδιαφέρεται να πάρει κάποια λεφτά αντί να τα χάσει όλα και γι’ αυτό «κουρεύει» τα δάνεια, δεν είναι και απόδειξη αληθείας.
Εφοδος στις τράπεζες από Βουρλιώτη
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι η µοναδική που «κουρεύει» και φροντίζει συγκεκριµένους επιχειρηµατίες. Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες Χαράλαµπος Βουρλιώτης ετοιµάζει έφοδο στις τράπεζες και στα αρχεία των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών. Ο κ. Βουρλιώτης θα προσπαθήσει να εντοπίσει σε ποιες περιπτώσεις υπήρξαν «κουρέµατα» από τις τράπεζες προς όφελος µεγάλων επιχειρηµατιών, µε µη πραγµατικά business plans, που χρησιµοποιήθηκαν µόνο και µόνο για να νοµιµοποιηθούν τα «κουρέµατα» µεταξύ… φίλων.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι τράπεζες, οι οποίες κάνουν καταχρηστική χρήση του τραπεζικού απορρήτου προκειµένου να µην ελέγχονται και να λειτουργούν σε περιβάλλον ατιµωρησίας, θα αναγκαστούν να ανοίξουν µπροστά σε έλεγχο.
∆εκατέσσερα χρόνια µετά την ελληνική κρίση για την οποία ήταν συνυπεύθυνες, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων εµφανίζονται ως οι πρωταγωνιστές νέων τραπεζικών σκανδάλων.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και της διαπλοκής το γεγονός ότι, µόλις λίγες µέρες προτού δηµοσιοποιηθεί η διάταξη δέσµευσης της περιουσίας του από την αρχή, ο Κώστας Πηλαδάκης, έχοντας προφανώς από κάπου εσωτερική πληροφόρηση, µετέφερε από τους λογαριασµούς του στην Τράπεζα Πειραιώς γύρω στα 2,5 εκατοµµύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Επιδείνωση με καταιγίδες και χιόνια μέχρι τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σφραγίστηκε το Allou Fun Park – Είχε λήξει η άδεια του