Το μεγάλο ερώτημα

Το μεγάλο ερώτημα

Στην κινούμενη άμμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης βυθίζεται αβοήθητη η Ουκρανία τόσο σε στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό επίπεδο. Αναιμικές, ανίσχυρες διατυπώσεις από τη Δύση. Από επιχειρησιακής άποψης, όσο η πολεμική μηχανή Πούτιν δε φαίνεται διατεθειμένη να βάλει «φρένο», άνθρωποι και ζωές σαρώνονται και θυσιάζονται  στον βωμό του πολέμου ενώ η Δύση θέλει να αυτοπαρουσιάζεται ως εγκλωβισμένη. Και την ίδια ώρα εγκλωβίζει την Ουκρανία πίσω από ανίσχυρα «όχι» τα οποία  λίγες στιγμές αργότερα μετατρέπονται σε «ναι».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το «μπρος – πίσω» του Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε εάν θα χαρακτήριζε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν. Εν πρώτοις, ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, απαντά «όχι» στη δημοσιογράφο ενώ λίγες στιγμές αργότερα επανέρχεται με μία ελαφρότητα για να επαναδιατυπώσει διατεινόμενος το ακριβώς αντίθετο, πυροδοτώντας εν συνεχεία και την αντίδραση του Κρεμλίνου και… όλα πήραν τον δρόμο τους στο ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες πάνω από τη φλεγόμενη Ουκρανία. Αυτή η αντίδραση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανώς η «ελαφρότητα» να επιδέχεται… ερμηνείας σίγουρα, αν άκουσε ή αν δεν αντιλήφθηκε, μικρή σημασία έχει. 

Το μεγάλο ερώτημα

Πέρα από το λεκτικό… «μπρος-πίσω» Μπάιντεν, που πέρασε τα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ, υποσχέθηκε στον Ζελένσκι συνολικά πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, με αντιαεροπορικά, drone και άλλα. 

Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται αυθορμήτως είναι  για πόσο θα λέει «όχι»σε  αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, στο ευρύτερο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, μία κίνηση που θα αποτελούσε «red flag» για τον Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση, η Δύση επιχειρεί αναιμικά ή με «κορόνες» να αναχαιτίσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων. Και οι βόμβες δε σταματούν με διπλωματικά και πολιτικά πυροτεχνήματα. Πόσω μάλλον με «ήξεις αφήξεις».

Documento Newsletter