Στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, τις καταγγελίες του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη στις εξελίξεις της υπόθεσης αλλά στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα αναφέρεται πολυσέλιδο άρθρο του έγκριτου ιταλικού εβδομαδιαίου περιοδικού «L’ Espresso».
Με τίτλο: «Καλάσνικοφ εναντίον δημοσιογράφων – Εγκλήματα, απειλές και βρώμικες επιχειρήσεις το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Αθήνα» αναφέρεται βέβαια και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.
«Ένας δολοφονημένος δημοσιογράφος, ένας συνάδελφος απειλούμενος, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής με υψηλόβαθμους φίλους που συνελήφθη επειδή είχε αναθέσει επίθεση στο σπίτι του. Και η χώρα υποχωρεί στην 70η θέση στον κατάλογο της ελευθερίας του Τύπου», ξεκινά το άρθρο του περιοδικού L’Espresso (9 Μαΐου ’21) και συνεχίζει με όλη την περιγραφή των γεγονότων και των καταγγελιών:
«Τη νύχτα της 17ης Απριλίου, ένας άντρας με κουκούλα έριξε στο κενό εννέα πυροβολισμούς με καλάσνικοφ μπροστά στο σπίτι ενός παρουσιαστή της τηλεόρασης προτού εξαφανιστεί στο σκοτάδι.
Η είδηση που μεταφέρθηκε από μερικά ΜΜΕ δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά για τον δημοσιογράφο έρευνας Κώστα Βαξεβάνη, αυτή η περίεργη επίδειξη δύναμης είχε μια ιδιαίτερη σημασία: αντιπροσώπευε τη δική του καταδίκη σε θάνατο και επιβεβαίωνε ότι οι προειδοποιήσεις που είχε λάβει τις προηγούμενες ημέρες διέγραφαν τις παραμέτρους μιας μακάβριας προφητείας.
Έντεκα μέρες νωρίτερα, στις 6 Απριλίου, ένας άντρας είχε πάει στα γραφεία σύνταξης του Documento, της πιο σημαντικής ελληνικής εφημερίδας έρευνας της οποίας ο Βαξεβάνης είναι εκδότης. Σε μια συζήτηση που διήρκεσε μια ώρα, παρουσία του δημοσιογράφου και ενός άλλου συναδέλφου του, ο άντρας εξήγησε ότι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης – ένας διφορούμενος χαρακτήρας στο κέντρο πολλών σκανδάλων που αποκάλυψε το Documento – αναζητούσε κάποιον πρόθυμο στην «πιάτσα» για την ολοκλήρωση δύο αποστολών. Η πρώτη ήταν να πυροβολήσουν έξω από το σπίτι του παρουσιαστή για να φανεί πως η ζωή του ήταν σε κίνδυνο. Η δεύτερη ήταν ένα χτύπημα στον Βαξεβάνη αλλά και κατά ενός δεύτερου δημοσιογράφου, του οποίου το όνομα δεν μπορούσε να θυμηθεί η πηγή. Τρεις μέρες αργότερα, σε ένα κατοικημένο προάστιο νότια της Αθήνας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ σκοτώθηκε με δέκα πυροβολισμούς στον μεσημεριανό ήλιο (…). Δύο άντρες με καλυμμένα πρόσωπα, έχοντας στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του χρησιμοποίησαν το καλάσνικοφ κατά του δημοσιογράφου που ήταν γνωστός για τις έρευνές του για το οργανωμένο έγκλημα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του “Bloko”».
Στο άρθρο αναφέρονται και ενδεικτικά αποκαλύψεις του Documento με πρωταγωνιστές μέλη του κυβερνώντος κόμματος στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ενώ σημειώνει πως αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι δύο υποθέσεις του Καραϊβάζ και του Βαξεβάνη συνδέονται, τα δύο αυτά συμβάντα σκιαγραφούν ένα παγερό σενάριο για τη χώρα με τη νέα έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα να υποβαθμίζει την Ελλάδα στην 70ή θέση όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου.
Στο άρθρο μεταξύ των άλλων αναφέρεται και η λίστα Πέτσα, ο προϋπολογισμός των 20 εκατομμυρίων αλλά και ο αποκλεισμός του Documento από αυτήν.
Όσον αφορά την ίδια την υπόθεση Φουρθιώτη και τις σχέσεις του με την Εξουσία στο άρθρο σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός ούτε κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχει απαντήσει στο αίτημα όσον αφορά τις σχέσεις του Μένιου Φουρθιώτη με την Νέα Δημοκρατία.
Επισημαίνεται μάλιστα πως το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τη σύλληψη Φουρθιώτη ευχαρίστησε την Αστυνομία χωρίς καν να τον ονομάσει.
Και το άρθρο καταλήγει:
«Η περίπτωση του Βαξεβάνη και εκείνη του Καραϊβάζ είναι δύο ξεχωριστά γεγονότα(…) αλλά σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαξεβάνη, “η κυβέρνηση. Συνηθισμένη να απονομιμοποιεί τη φωνή της κριτικής από τον Τύπο, είναι υπεύθυνη για το κλίμα εχθρότητας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Ζητώ από τους σκεπτικιστές να μου δείξουν ένα σχόλιο της κυβέρνησης για το θέμα των απειλών που δέχθηκα. Δεν υπάρχει. Ίσως ο Φουρθιώτης να είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Ή ένα πολύ επικίνδυνο”»