Το «μαύρο-άσπρο» κάνει η κυβέρνηση για το φιάσκο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το «μαύρο-άσπρο» κάνει η κυβέρνηση για το φιάσκο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Απόδοση των δέκα (10) παρθενώνειων θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο φυσικό τους χώρο, στο Μουσείο Ακρόπολης, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το άσπρο-μαύρο επιχείρησε να κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη βρετανική πλευρά που εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς απέναντι στο πρωτοφανές άδειασμα που ήρθε για το ζήτημα από την βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν την Τετάρτη, προέταξε πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Δείτε επίσης: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για τα Γλυπτά ο Γεραπετρίτης με έωλη συνταγή «δημιουργικής λογικής»

Την Τετάρτη, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέτασσε στην προεκλογική του ατζέντα ακόμα ένα εθνικό ζήτημα, εν προκειμένω αυτό της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, από τη Βρετανία ερχόταν το ράπισμα για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και την κυβέρνηση. Την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συσκοτίσει απολύτως το ζήτημα και την αντίδραση της βρετανικής πλευράς, συνεχίζοντας τη ρητορική της κυβέρνησης δίχως το παραμικρό σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, από πλευράς του documentonews.gr του τέθηκαν οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας που βάζουν «ταφόπλακα» στις κυβερνητικές διακηρύξεις.

Δείτε επίσης: Telegraph για Γλυπτά Παρθενώνα: Ετοιμάζουν συμφωνία επιστροφής με «εγγύηση» αρχαίους θησαυρούς

«Η Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας είπε για τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και τα Γλυπτά πως “νομίζω ότι η άποψή του γι’ αυτό το θέμα έχει παρερμηνευτεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα, πως δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω, δεν είναι αυτή η πρόθεσή του, δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει, επίσης, συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει και θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο». Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα αυτά που ακούσαμε χθες από τον Πρωθυπουργό στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εσάς τη Δευτέρα;» ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, με την απάντησή του να είναι ενδεικτική της τακτικής της κυβέρνησης, που επιθυμεί απλώς τη συντήρηση του ζητήματος ως «προεκλογικό όπλο», με αίωλες υποσχέσεις για μία μετεκλογική «εθνική επιτυχία».

«Οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για την επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκονται σε εξέλιξη και αισιοδοξούμε ότι θα έχουν μια θετική κατάληξη. Έχουμε θετικά δείγματα, εξαιτίας της πολύ οργανωμένης και πολύ αποτελεσματικής προσπάθειας, που χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, που με επικεφαλής τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια» απάντησε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά την προσωποκεντρική διαχείριση ενός βαθύτατα εθνικού ζητήματος από τον Κυρ. Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας πως με μία ακόμα γενική αναφορά.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να επιδιώκουμε το να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενός εμβληματικού Μνημείου για την εθνική μας αυτοσυνειδησία, κάτι που θα συνιστά μια τεράστια επιτυχία της Πατρίδας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Documento Newsletter