Το Μαξίμου ξαναζεσταίνει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές για να σερβίρει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου

Φωτογραφία αρχείου

Μόνο για λίγες εβδομάδες κράτησε και η τελευταία «δέσμευση» του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εκλογές στην ώρα τους», καθώς με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κυβερνητικές πηγές φρόντισαν να διαρρεύσουν εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές, αυτή τη φορά για τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ παράλληλα ήδη διαδίδεται πως αποφάσισε τελικά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θέσπισε ο ίδιος με την εκλογή του το 2019.

Με ένα δημοσίευμα σε φιλοκυβερνητικό μέσο το πρωί της Πέμπτης, η κυβέρνηση πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με τις πληροφορίες μάλιστα να δείχνουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, μεταξύ της 25ης Σεπτεμβρίου και της 2ας Οκτωβρίου. Τα σενάρια που διακινούνται κάνουν λόγο για έναν «δύσκολο χειμώνα» από τα ενεργειακά και την ακρίβεια, με τη σημείωση πως πρόκειται για εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις οποίες όμως «για πρώτη φορά φάνηκε να συζητά» ως ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες εκλογικές κάλπες.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως πίσω από τα σενάρια πρόωρων εκλογών, που από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται σταθερά από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται ένα άλλο σενάριο, πολύ πιο ισχυρό με βάση τον τρόπο που προωθείται. Πρόκειται για εκείνο που προβλέπει την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, με άλλο φιλοκυβερνητικό μέσο να το επαναφέρει πριν λίγες ημέρες, υποστηρίζοντας πως η άποψη του πρωθυπουργού πως δεν είναι δείγμα σοβαρότητας η δεύτερη αλλαγή εκλογικού νόμου στην ίδια θητεία έχει πλέον αλλάξει.

«Με ρωτάτε αν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, ενώ μόλις στις αρχές Μαΐου διαμήνυσε πως «δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες».

Τώρα, οι πληροφορίες που διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο, υποστηρίζοντας πως για τον πρωθυπουργό, «η διαφύλαξη των θεσμών ενισχύεται με την αλλαγή και όχι τη διατήρηση ενός συστήματος, που θα δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας στη χώρα». Όπως είναι προφανές, μία τέτοια περίπτωση δημιουργεί σοβαρά ηθικά ζητήματα για την κυβέρνηση, αλλά και πολιτικά για το σύνολο της αντιπολίτευσης.