Την επικίνδυνη εργαλειοποίηση του ζητήματος της Θράκης που ξεκίνησε πριν από τις εκλογές συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που -κατά τον ίδιο- έθεσε το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει στον τελευταίο, που προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις για τις μεταξύ τους συζητήσεις.
«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» ήταν η κατακλείδα της χθεσινοβραδινής διαρροής του Μεγάρου Μαξίμου στα ερωτήματα που διατυπώνονται για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους αναφορικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας που η Νέα Δημοκρατία έκανε «σημαία» στην προεκλογική περίοδο.
Οι διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφεραν πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο», ενώ κατά την ίδια διαρροή αναφέρεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας» αναφορικά με το «ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά».
Εάν η απάντηση αυτή αφορούσε κάποιο ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης από εκείνα στα οποία είναι μετρ της στρεψοδικίας το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, αναμφίβολα η σχετική αναφορά θα έκλεινε το βράδυ της Παρασκευής την συζήτηση. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν από το γεγονός πως λίγες ώρες νωρίτερα, εκτός από τις εξηγήσεις που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν ο ίδιος ο Τουρκος πρόεδρος που μίλησε δημόσια για το ζήτημα, αναφερόμενος ουσιαστικά σε «συμφωνία» μεταξύ των δύο ηγετών.
«Το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, δίνοντας επί της ουσίας έναν ορίζοντα προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών σε ανώτατο επίπεδο.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται έπειτα από δύο απανωτές αρνήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει ο ίδιος εξηγήσεις για το τι διημείφθη κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν για το ζήτημα. Έξω από τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, λίγο μετά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκρουσε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα με την αποστροφή πως «βεβαίως ετέθησαν και τα ζητήματα αυτά. Αλλά προφανώς και δεν θα μπω σε εξονυχιστική λεπτομέρεια στο τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες με τον πρόεδρο Ερντογάν».
Μία ημέρα αργότερα, καρφώνοντας την πρόκληση, προχώρησε σε αλλαγή γραμμής κατά 180 μοίρες, αφού από εκεί που προεκλογικά κατηγορούσε τους μουσουλμάνους βουλευτές και την αξιωματική αντιπολίτευση για «εθνική μειοδοσία» και προανήγγειλε με επιθετικές δηλώσεις την συζήτηση του ζητήματος με τον Ερντογάν, εμφανιζόμενος… ενωτικός.
«Χωρίς να μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες, επαναλαμβάνω, το ζήτημα αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Αφορά Έλληνες πολίτες. Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεσμεύτηκα και στις προγραμματικές μου θέσεις στη Βουλή ότι πρέπει να έχουν στην πράξη και όχι στα λόγια ίσες ευκαιρίες, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας με τους χριστιανούς συμπολίτες τους στην Ροδόπη και στην Ξάνθη. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στον τομέα αυτό ακόμα, για να κάνουμε» απέφυγε τις απαντήσεις και κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη, με τη συνέχεια της δήλωσής του να υπογραμμίζει αυτό που του απαντούσε προεκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Κοιτάξτε, νομίζω ότι η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Από την άλλη οι απόψεις του Τούρκου Προέδρου για τα ζητήματα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστές, τις έχει εκφράσει δημόσια. Αλλά τονίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την εσωτερική έννομη τάξη, αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες» ανέφερε ακολούθως, και κατέληξε ακόμα πιο ενωτικά, πως «δική μας δουλειά, δικό μας μέλημα είναι να τους εξασφαλίσουμε ίσους όρους συμμετοχής στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή. Και αν δεν το έχουμε πετύχει στο βαθμό που θα θέλαμε, οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση».
Με τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη σε «υποχωρήσεις» έναντι της τουρκικής πλευράς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν πράγματι αποδέχτηκε να διαπραγματευτεί ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες, ειδικά από τη στιγμή που το ζήτημα το εργαλειοποίησε για το πρωτοφανές προεκλογικό εμπόριο πατριδοκαπηλίας «διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα».
«Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε «υποχωρήσεις» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» κατέληγε πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση. Με διαρροές ωστόσο είναι προφανές δεν μπορεί να υπάρξει ενημέρωση, παρά συνέχιση των επικίνδυνων πρακτικών των οποίων μετήλθε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο για τις εκλογές.