Το Μαξίμου σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται να κατονομάσει τους ναζί στην τροπολογία στη διάταξη για τον Κασιδιάρη

Το Μαξίμου σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται να κατονομάσει τους ναζί στην τροπολογία στη διάταξη για τον Κασιδιάρη

Με υποβάθμιση των όποιων ενστάσεων αλλά και με παρελκυστικές απαντήσεις αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για τη ρύθμιση απαγόρευσης συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων με την προβιά κόμματος στις εκλογές.

Έτσι, στην κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να ψηφίσουν μόνοι τους, χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων στη Βουλή την τροπολογία για την απαγόρευσης εγκληματικών οργανώσεων ως κόμματα στις εκλογές, με τις απαντήσεις που επιφύλαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας να είναι ενδεικτικές της κυβερνητικής στάσης, αλλά και της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζει την κριτική στο νομοθέτημα.

«Υπάρχει τέτοια πιθανότητα, να συζητήσετε, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιες αλλαγές που συζητούν τα κόμματα αυτά και να συμφωνήσετε όλοι μαζί σε μια νέα τροπολογία» ρωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, με την απάντησή του να προφασίζεται μεν την «αυξημένη ευαισθησία» της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά να επικαλείται την πιθανή αντισυνταγματικότητα μίας πιο συγκεκριμένης ρύθμισης για να μην αποκλείσουν τελικά και ξεκάθαρα τις ναζιστικές οργανώσεις.

«Φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων είναι απολύτως προσχηματικές. Διότι δεν μπορεί και τα ίδια να μην ξέρουν ότι αυτά που λένε, μάλλον, περιπλέκουν τα πράγματα και δυσκολεύουν πολύ περισσότερο το Ανώτατο Δικαστήριο στο να αξιοποιήσει ένα νομοθετικό εργαλείο και να μην ανακηρύξει εγκληματικές οργανώσεις ως κόμματα. Περισσότερο δείχνουν να προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους για να αποφύγουν να συναινέσουν σε κάτι που φέρνει η Κυβέρνηση, παρά το ότι ουσιαστικά θέλουν να επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις σε μια ρύθμιση» προφασίστηκε κατηγορώντας την αντιπολίτευση που τάχα μου επιχειρεί να προσεγγίσει, δεσμευόμενος πως «μέχρι τελευταία στιγμή» θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προσέγγισης.

«Δηλαδή, και με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ψηφίσετε;» ερωτήθηκε ακολούθως καθαρά, απαντώντας αφοπλιστικά πως «αυτό δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πάνω σ’ αυτό καθόλου», επαναλαμβάνοντας και πάλι γενικότητες πως «επιδιώκουμε την ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, δεδομένου ότι εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο ζήτημα».

«Θέλουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, μια εγκληματική οργάνωση σαν τη Χρυσή Αυγή ή άλλα παρόμοια, που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση να ανακηρυχθούν ως υποψήφια πολιτικά κόμματα σε εκλογές; Ναι ή όχι; Αυτό είναι το θέμα. Θα επιτρέψουμε σε εγκληματικές οργανώσεις να ενδυθούν το μανδύα πολιτικών κομμάτων; Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτό είναι το ζήτημα» κατέληξε στην απάντησή του, με το documentonews.gr να του υποβάλλει το αμέσως επόμενο ερώτημα, μεταφέροντας τις αιτιάσεις αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών.

«Η μομφή που σας απευθύνουν και τα κόμματα, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών, είναι και ερώτημα παράλληλα, εάν στοχεύετε και σε άλλες απαγορεύσεις, εκτός από τον στόχο του κόμματος του Κασιδιάρη» του επισημάναμε, με τον ίδιο να επιχειρεί περισσότερο να συσκοτίσει με την απάντησή του, παρά να συμμετάσχει εξ ονόματος της κυβέρνησης στον διάλογο.

«Δεν έχω υπόψη μου άλλα πρόσωπα που να έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και που να προβάλλονται ως επικεφαλής πολιτικών κομμάτων. Δεν ξέρω εάν η κοινωνία των πολιτών έχει κάποιον υπόψη της, που να έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και να εμφανίζεται ως εικονικός ή πραγματικός αρχηγός πολιτικού κόμματος. Αν η κοινωνία των πολιτών έχει κάποιον τέτοιον υπόψη, να μας τον υποδείξει για να συμπεριλάβουμε και αυτά τα κόμματα στις ρυθμίσεις» ήταν η προκλητική απάντηση του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου, που επί της ουσίας αρνείται να σχολιάσει τον προβληματισμό που εκφράζεται τόσο από δικηγόρους και συνταγματολόγους, όσο και από αρκετά κόμματα, πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμα πιο καθαρά, στη συνέχεια ρωτήθηκε «γιατί δεν κάνετε σαφές στη ρύθμιση αυτή ότι πρόκειται για ναζιστικού τύπου κόμματα και όχι μόνο εγκληματικές οργανώσεις;», όπου πλέον παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις σκιές συνταγματικότητας για να αποφύγει να κατονομάσει τους ναζί στην επίμαχη τροπολογία.

«Πατάμε πάνω σε υφιστάμενες διατάξεις, βάσει των οποίων είχε απαγορευτεί -βάσει της εγκληματικής οργάνωσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της καταδίκης- η χρηματοδότηση των κομμάτων. Οτιδήποτε άλλο, θα έβαζε το Ανώτατο Δικαστήριο -επαναλαμβάνω αυτό είναι κρίσιμο να το συνειδητοποιήσουμε, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που και με βάση αυτή τη ρύθμιση θα έχει την τελική ευθύνη- στην αναζήτηση πολιτικών, ιδεολογικών συμπεριφορών, κινήτρων και στο ποια πολιτική συμπεριφορά τίνος εμφορείται από ρατσιστικά ή ναζιστικά ελατήρια. Αυτό θα έδινε άλλο χαρακτήρα στη ρύθμιση και ενδεχομένως θα είχε και ζητήματα συνταγματικά και ζητήματα ερμηνειών. Εδώ πατάμε πάνω σε υφιστάμενη διάταξη, η οποία έχει εφαρμοστεί, έχει ψηφιστεί με ευρύτερη αποδοχή» απάντησε αρχικά στο ερώτημα, επεξηγώντας στη συνέχεια τη  στάση της κυβέρνησης.

«Πατάει πάνω στη φιλοσοφία της διάταξης αυτής που επί της ουσίας τι λέει; Ότι όποιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι ο πραγματικός ή ακόμη και σε περίπτωση που εμφανίζεται κάποιος «αχυράνθρωπος» να τον υποκαθιστά, ο πραγματικός αρχηγός, ιδρυτής, επικεφαλής αυτού του είδους των οργανώσεων που προσπαθούν να φορέσουν τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Είναι μια διάταξη, δηλαδή, η οποία, στο πλαίσιο του Συντάγματος, δίνει με απόλυτα καθαρό τρόπο τη δυνατότητα στην ελληνική Δικαιοσύνη να αποφασίσει τη μη ανακήρυξη αυτού του είδους των συνδυασμών» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, δίνοντας ουσιαστικά μια πρόγευση της ακαμψίας της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για το εκλογικό μπλόκο στον Κασιδιάρη

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ τη διάταξη για τον Κασιδιάρη

Η νομοθετική ρύθμιση που «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Documento Newsletter