Το Μαξίμου καλύπτει την Μενδώνη για την «χρυσή παράγκα» στη ΔΕΘ με τις υπερκοστολογημένες αναθέσεις της τελευταίας στιγμής

EUROKINISSI

Σε πλήρη κάλυψη της Λίνας Μενδώνη σχετικά με τις εξόφθαλμα υπερκοστολογημένες αναθέσεις της τελευταίας στιγμής σε εταιρείες για την κατασκευή του περιπτέρου της ΔΕΘ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων, που ανέδειξε το Documento, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε σχετικά: Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη στη ΔΕΘ

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του documentonews για την μέθοδο της σαλαμοποίησης που ακολούθησε ο ΟΔΑΠ, με τη συναίνεση της υπουργού Πολιτισμού, από όπου από τις έξι ξεχωριστές αναθέσεις και εταιρείες που ανέλαβαν να οικοδομήσουν το περίπτερο –σε τιμή διαμερίσματος– δύο εξ αυτών είχαν λάβει «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» στις 13 Αυγούστου και οι άλλες τέσσερις στις 23 του ίδιου μήνα, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τη ΔΕΘ, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «έχω την απάντηση του Υπουργείου και σχετικά με το περίπτερο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του ΟΔΑΠ, για τη Δ.Ε.Θ., όπως με ρωτήσατε -δεν ξέρω αν σας έχει κοινοποιηθεί- συνοπτικά να αναφέρω κάποια πράγματα. Λένε, εδώ, ότι ο ΟΔΑΠ συμμετείχε στη σημαντικότερη ετήσια έκθεση της Ελλάδας για να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό, όπως κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι Οργανισμοί και όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία. Υπάρχει το υπ΄ αριθμ. Ε776/2024 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπου έχει εγκριθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή το επικοινωνιακό πλάνο συνολικά, βάσει του οποίου ο Οργανισμός υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις εξωστρέφειας, άρα υπάρχει μια αρχική έγκριση. Στη συνέχεια, αναφέρεται, στο συγκεκριμένο έγγραφο, ότι ο ΟΔΑΠ έχει την υποχρέωση ανάπτυξης υπηρεσιών επικοινωνίας και συμμετοχής σε εμπορικές-τουριστικές εκθέσεις».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «μία εξ αυτών είναι και η HELEXPO, η ετήσια, δηλαδή, έκθεση. Η συμμετοχή του ΟΔΑΠ στη Δ.Ε.Θ. αξιοποίησε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με μια συγκεκριμένη απόφαση υλοποίησης 16112 28/8/2023 του Υπουργείου, η οποία λέει «η συμμετοχή σε εκθέσεις» και περιγράφει μάλιστα, συγκεκριμένα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ευρύτερα στη Δ.Ε.Θ.. Η εν λόγω σύμβαση, η οποία συνήφθη μεταξύ της Δ.Ε.Θ. -ΗΕLEXPO, παραχώρησε στον ΟΔΑΠ δύο igloo θολωτές κατασκευές, περιγράφει ακριβώς, δηλαδή, και τους χώρους, συνολικής έκτασης 300 τ.μ.. Ήταν συγκεκριμένη, στρατηγικά επιλεγμένη η θέση από τον ΟΔΑΠ, σε συγκεκριμένο σημείο -για να μη σας κουράζω».

«Το κόστος θα αποσβεστεί σε επόμενες διοργανώσεις της Δ.Ε.Θ»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «και το κόστος που κατέβαλε ο ΟΔΑΠ για την αποκατάσταση και αναβάθμιση σε χώρους υψηλής αισθητικής και προβολής, θα αποσβεστεί σε επόμενες διοργανώσεις της Δ.Ε.Θ.. Το σύνολο των αναθέσεων είναι απολύτως νόμιμες –αναφέρεται εδώ συγκεκριμένα, γι΄ αυτό με ρωτήσατε- και εγκεκριμένες, ενώ τα φυσικά αντικείμενα είναι διακριτά, όπως επίσης και οι κωδικοί κοινού λεξιλογίου δημόσιων συμβάσεων που έχουν όλες αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Μπορώ να σας την επισυνάψω τη σχετική ανακοίνωση και νομίζω ότι αναφερόμαστε πλήρως σε αυτή την απάντηση».

Μπορεί το Μαξίμου να «καλύπτει» όπως πάντα, την κ. Μενδώνη, όμως τα ερωτήματα του Documento μένουν αναπάντητα. Από τη στιγμή που έχουμε μια καθορισμένη ημερομηνία που διεξάγεται η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία ανάθεσης του έργου την τελευταία στιγμή; Επιπλέον, για ποιο λόγο να μη διεξαχθεί ανοιχτός διαγωνισμός και να αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο ένας εκ των υποψηφίων; Και βασικότερο των ερωτημάτων ήταν γιατί έπρεπε να κοστίσει σχεδόν 200.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

«Αυτά έλεγε και στον Τσίπρα…»

Μαξίμου: Τρέμουν τις «υψηλές απουσίες» – Όλο το παρασκήνιο από την αναβολή της εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ

Βουλή: «Άνω κάτω» οι ανεξάρτητοι με την εκπροσώπηση Χουρδάκη – Νέα επιστολή Λινού στον Τασούλα, ακύρωση ζητά ο Σαράκης