Αφήνει άστεγους 35.000 πρόσφυγες ως το τέλος του χρόνου.
Η «έξωση» από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα ένδεκα χιλιάδων προσφύγων που ξεκινά σταδιακά είναι η αρχή ενός εν εξελίξει δράματος.
Συνοδεύεται από το ερώτημα, σε διάφορες γλώσσες, όσες και η προέλευση των κατατρεγμένων, που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες: «Και τώρα πού θα μείνουμε; Και τώρα πώς θα ζήσουμε;».
Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό προοιωνίζεται δυσμενείς καταστάσεις. Υπολογίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεσπιτωθεί και οδηγηθεί στο δρόμο περισσότεροι από τριανταπέντε χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Στο μεταξύ δεν υπάρχει κανένα συγκροτημένο σχέδιο οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ένταξης. Κόβοντας, χωρίς ενδοιασμό, το δίχτυ προστασίας προσφύγων για ομαλή υποδοχή και ένταξη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, εφαρμόζει την σκληρή ατζέντα του Μαξίμου στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και ρίχνει… γέφυρα ως τις παρυφές της μαύρης (ακρο)δεξιάς. Φουντώνουν ήδη οι κινητοποιήσεις μεταναστευτικών οργανώσεων, ενώ και οι πρόσφυγες με διαμαρτυρίες τους διεκδικούν να μην αποχωρήσουν από χώρους φιλοξενίας, μέχρι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στέγασης και στοιχειώδους διαβίωσης.
Πληθαίνουν και οι προειδοποιήσεις των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων , που βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του Μαξίμου, «ιδεοληψία» και έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας. Ο Νότης Μηταράκης διευκρινίζει ότι οι πρόσφυγες προς αναχώρηση από δομές στέγασης έχουν λάβει γνώση εγκαίρως! Οι υπουργικές δικαιολογίες για να κατευνάσει τις αντιδράσεις είναι ότι η έξωση θα γίνει σταδιακά. Μάλιστα, προβάλλεται ότι θα υπάρξουν (κάποτε) νέες ρυθμίσεις οικονομικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα και λοιπές γενικότητες.
Παράλληλα,ο υπουργός εμφανίζει σαν μεταναστευτική πολιτική τις …αμπάρες των κλειστών δομών και δείχνει την περίπτωση της Μαλακάσας, σαν υπόδειγμα, την ώρα που βοούν στη χώρα αλλά και στη Ευρώπη καταγγελίες περί στρεβλώσεων στις διαδικασίες έως και ζητήματα προς διερεύνηση για κακοδιαχείριση.
Αναμένεται ότι θα βρεθούν χωρίς στέγη, αρχικά, 2.300 πρόσφυγες από διάφορες δομές φιλοξενίας (οι 300 από τον Ελαιώνα), περίπου 600 από ξενώνες-ξενοδοχεία και 7.500 από τα διαμερίσματα διάφορα προγράμματα στέγασης, μεταξύ των οποίων και το «Εστία».
Χιλιάδες άνθρωποι, αναγνωρισμένοι μεν με την προσφυγική ιδιότητα, χάνουν πλέον το δικαίωμα ένταξης στα υπάρχοντα στεγαστικά προγράμματα και δεν θα δικαιούνται το επίδομα των 90 ευρώ που παίρνουν το μήνα όσοι λαμβάνουν το άσυλο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, η επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν σφοδρότατη. «Η κυβέρνηση υποτάσσεται στις ιδεοληψίες της και στους «ισχυρούς» της ΕΕ σε βάρος της χώρας», επεσήμανε το Κίνημα Αλλαγής, το μεσημέρι της Δευτέρας (1.6.2020). Οι τομείς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσαν πυρά με επίκεντρο «την ανυπαρξία μέριμνας για τους πρόσφυγες που εκδιώκονται από τις δομές φιλοξενίας και τις νέες “φαραωνικές” δομές στην ενδοχώρα». Το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αναλίσκεται σε προπαγάνδα και σε επίδειξη αυταρχισμού, κατά ελλήνων και προσφύγων και την κάλεσε να ορθώσει το ανάστημα της στα ευρωπαϊκά όργανα. «Ο αναλογικός επιμερισμός των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πιο αναγκαίος από ποτέ», σημειώνει.
Τον Μάρτιο η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη για την άμεση εκδίωξη όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από τις δομές που διαμένουν. Παράλληλα τους αφαίρεσε την οικονομική υποστήριξη, «που, σημειωτέον, προερχόταν από ευρωπαϊκούς πόρους», εξηγεί. Μάλιστα, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει με έμφαση ότι «ως το τέλος του 2020 , πάνω από 35.000 άνθρωποι θα βρεθούν στους δρόμους και στις πλατείες. Το 50% είναι παιδιά. Είναι αυτό βιώσιμη προσφυγική- μεταναστευτική πολιτική;», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής. Και καταλήγει: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος απαιτεί βιώσιμο σχεδιασμό εντός της χώρας και δυναμική διεκδίκηση εκτός αυτής. Μια κυβέρνηση που υποτάσσεται στις ιδεοληψίες της και τους “ισχυρούς” της ΕΕ είναι μοιραίο να αποτύχει. Σε βάρος των προσφύγων αλλά και των Ελλήνων πολιτών».
Αξίζει να επισημανθεί ότι από ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις και το μέτρο που οδηγεί στην «αστεγία» προσφύγων αποτελεί συνέχεια «της ιδεοληπτικής βαθιά ρατσιστικής και ανακόλουθης κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό – προσφυγικό που εκφράστηκε με την αρχική κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το «σπρώξιμο» των αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο και τέλος την επανασύσταση υπουργείου με τελείως διαφορετική οπτική και κατεύθυνση». Το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορεί τη ΝΔ ότι άφησε στον αυτόματο πιλότο όλα τα προγράμματα για την στέγαση και την ένταξη στην εκπαίδευση και την εργασία που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οδήγησε σταδιακά στην λήξη, στην μη ανανέωση και στην μη διεκδίκηση νέων προγραμμάτων και κονδυλίων από την ΕΕ.
Παρέμβαση για τη στήριξη των προσφύγων έχει κάνει και το ΚΚΕ, που ζητά να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα, να διευκολυνθούν όσοι έχουν άσυλο για να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους ενώ για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθεί πρόνοια για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει «απάνθρωπο» το ξεσπίτωμα των προσφύγων. Προειδοποιεί ότι θα έχει αποτέλεσμα την δημιουργία χιλιάδων αστέγων προσφύγων στις πόλεις μας και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Όλα αυτά γίνονται, «μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση την ακροδεξιά της πτέρυγα με θεάματα μισανθρωπισμού, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις με “σταυρωμένα χέρια” για να διαφυλάξει τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”», όπως σημειώνει.