Το Mapping Media Freedom καταδικάζει το ένταλμα σύλληψης κατά του Κώστα Βαξεβάνη από αστυνομικούς

Θέμα και στο παρατηρητήριο Mapping Media Freedom του Ιnternational Press Institute το οποίο εντοπίζει περιορισμούς, απειλές και παραβιάσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σε 43 χώρες έγινε το αντιδημοκρατικό περιστατικό κατά του δημοσιογράφου και εκδότη του “Documento”, Κώστα Βαξεβάνη εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης μετά από μήνυση 22 αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας στις 20 Μαρτίου.

Το παρατηρητήριο αναλύει και σχολιάζει εκτενώς το «πρωτοφανές» όπως χαρακτηρίζει αυτό περιστατικό με αστυνομικούς να στρέφονται νομικά εναντίον του δημοσιογράφου και της εφημερίδας επειδή δημοσίευε καταγγελίες πολιτών ότι βασανίστηκαν στη ΓΑΔΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «το βράδυ της 20ης Μαρτίου 2021, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας “Documento”, Κώστα Βαξέβανη, από αστυνομικούς για φερόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Το ένταλμα εκδόθηκε μετά από ποινική αγωγή που κατέθεσαν 22 αστυνομικοί από τη Γενική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Στις 19 Μαρτίου οι 22 αστυνομικοί έστειλαν εξώδικο στο “Documento” και την “Εφημερίδα των Συντακτών”, αρνούμενοι τις καταγγελίες που είχαν δημοσιευθεί».

Όπως διευκρινίζει το παρατηρητήριο, οι καταθέσεις διαδηλωτών που ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν και απειλήθηκαν από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ ενώ ήταν υπό κράτηση αναδημοσιεύθηκαν από δεκάδες σάιτ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ωστόσο, «σε μια πρωτοφανή κίνηση, εστάλη εξώδικο στο Documento και στην Εφημερίδα των Συντακτών, το οποίο είχε υπογραφεί από 22 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ. Εκείνοι που υπέγραψαν βρισκόταν στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου φέρεται να έγιναν και τα περιστατικά με τους ξυλοδαρμούς. Στη συνέχεια, το “Documento” δημοσίευσε πλήρως το εξώδικο στον ιστότοπό του, όπως απαιτείται από το νόμο, με τα ονόματα και των 22 αστυνομικών. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ κατέθεσαν τότε μήνυση εναντίον του για τη δημοσίευση των ονομάτων και παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, ισχυριζόμενοι ότι τους συκοφαντεί και τους εκθέτει σε διαδικτυακές απειλές. Αντί να ασκηθεί έφεση στον εισαγγελέα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του δημοσιογράφου. Η ΓΑΔΑ ωστόσο επισήμανε ότι δεν είχε στείλει την επιστολή και ότι ήταν μια πρωτοβουλία μεμονωμένων αστυνομικών» αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατφόρμα.

Τέλος, η πλατφόρμα αναφέρεται στην αντίδραση του Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος καταδίκασε την μήνυση και το ένταλμα σύλληψης εναντίον του εξαπολύοντας επίθεση στους αστυνομικούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν τι προβλέπει η νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις και το δικαίωμα στην απάντηση και τη δημοσίευση. «Η εφημερίδα του στηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων σημειώνοντας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών» αναφέρει το δημοσίευμα. Παράλληλα, αναφέρεται στην αντίδραση που υπήρξε από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, εξέδωσε ανακοίνωση που επικρίνει τους αστυνομικούς για τη χρήση νομικών μέτρων κατά της εφημερίδας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν επίσης το ένταλμα σύλληψης ως επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη ίσχυε για 24 ώρες και δεν εκδόθηκε ποτέ. Ωστόσο, η ποινική δίωξη εναντίον του ισχύει ακόμα. Οι αξιωματικοί ζήτησαν τη φυλάκιση του Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ένας δικαστής θα αποφασίσει τώρα αν θα υπάρξει δίκη. Στις 28 Μαρτίου, το Documento συνέχισε στην αποκάλυψη νέων ισχυρισμών για διαδηλωτές που ξυλοκοπήθηκαν σοβαρά και απειλήθηκαν από αξιωματικούς της ΓΑΔΑ» καταλήγει το δημοσίευμα της πλατφόρμας.