Το λόμπι του Ιλίρ Μέτα
στον Τραμπ με χρηματισμό μέσω Ελλάδας – Ο καθοριστικός ρόλος Έλληνα δικηγόρου

Το λόμπι του Ιλίρ  Μέτα
στον Τραμπ με χρηματισμό μέσω Ελλάδας – Ο καθοριστικός ρόλος Έλληνα δικηγόρου

21 Οκτωβρίου 2024: Ο Ιλίρ Μέτα, πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και πρόεδρος του κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενταξη (LSI), συλλαμβάνεται με τρόπο κινηματογραφικό για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απόκρυψη προσωπικού εισοδήματος και περιουσίας. Διερευνώντας εξονυχιστικά όλες τις δραστηριότητές του, οι αλβανικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με ένα διεθνές σκάνδαλο… με άρωμα Ελλάδας.

Οπως αποκαλύφθηκε, o Ελληνας δικηγόρος Ηρακλής Φιδετζής, για τον οποίο είχαν γραφτεί στο παρελθόν σημεία και τέρατα για καταγγελλόμενη απάτη σε βάρος του μεγαλοεπιχειρηματία, τότε ιδιοκτήτη του καναλιού Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, ήταν ο συνδετικός κρίκος του Μέτα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο. Ο Φιδετζής ήταν το πρόσωπο που έκλεισε συμφωνία με εταιρεία λόμπι, τη McKeon Group, ώστε ο Μέτα να αποκτήσει σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο αυτό είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε ένα σύστημα πολιτικής επιβολής και χειραγώγησης, καθώς το ντόμινο του λομπισμού προς όφελος του Μέτα δεν σταματά εκεί. Ο Φιδετζής ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Dorelita Limited έδωσε 600.000 δολάρια στη McKeon Group προς όφελος ενός κρυφού συνεργάτη. Ποιος ήταν αυτός; Οπως όλα δείχνουν, ήταν ο Ιλίρ Μέτα. Το Documento φέρνει στο φως τις μυστικές αυτές συμφωνίες που καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά το έρεβος που κρύβεται πίσω από πολιτικές εκστρατείες και διαπραγματεύσεις.

Τα λόμπι εισβάλλουν στους κυβερνητικούς διαδρόμους

Στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο Ιλίρ Μέτα κοινοποίησε μια φωτογραφία που απεικόνιζε τον ίδιο και τον Αλβανό βουλευτή Πετρί Βασίλι στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Την περίοδο εκείνη ο Μέτα ανακοίνωσε ότι ήταν προσκεκλημένος στην επίσημη τελετή των Ρεπουμπλικάνων ηγετών του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Μάλιστα τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης που ήταν φιλικά διακείμενα προς το κόμμα του Μέτα ανέφεραν ότι «η παρουσία του Μέτα και του Βασίλι στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ απέδειξε τις “παλιές” γνωριμίες των υψηλότερων αξιωματούχων του LSI με τους υψηλότερους αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ».

Ωστόσο η αλήθεια ήταν τελείως διαφορετική. Η παρουσία του Μέτα στην Ουάσινγκτον άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σήμανε συναγερμό στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (ΣΠΑΚ) της Αλβανίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα, η οποία τελικά έφερε στην επιφάνεια πολύ σοβαρά στοιχεία.

Πίσω από την παρουσία του Μέτα εκεί υπήρχαν χιλιάδες δολάρια που δόθηκαν σε εταιρεία λόμπι για να ασκήσει πιέσεις η Ουάσινγκτον για λογαριασμό του LSI και του Μέτα ενόψει των αλβανικών βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2017. Και μπορεί το λόμπινγκ να μην είναι παράνομο, αφού αποτελεί νόμιμη και θεσμοθετημένη λειτουργία, εντούτοις μέσω αυτού φαίνεται πως εξυπηρετούνται μεγάλα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Χωρίς μηχανισμούς διαφάνειας η δραστηριότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση αθέμιτης επιρροής, σε αθέμιτο ανταγωνισμό ή ακόμη και σε διαφθορά.

Τα περίεργα σημεία όμως της σχέσης του Μέτα με την Ουάσινγκτον δεν σταματούν εδώ, καθώς το σκάνδαλο δεν περιορίζεται στα αλβανικά σύνορα, αλλά ακουμπά και την Ελλάδα μέσω της παρουσίας ενός «γκρίζου προσώπου» που είχε απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα για μια απίθανη υπόθεση εξαπάτησης του τότε πανίσχυρου επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά.

Μυστικές συμφωνίες 
πίσω από κλειστές πόρτες

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΠΑΚ, στις 6 Ιανουαρίου 2017 το κόμμα LSI, του οποίου πρόεδρος ήταν ο Μέτα, υπέγραψε σύμβαση έξι μηνών με την McKeon Group, εταιρεία λόμπινγκ με έδρα την Ουάσινγκτον και με επικεφαλής τον πρώην Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Χάουαρντ «Μπακ» ΜακΚέον. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ειδικός νόμος περί εγγραφής ξένων πρακτόρων (FARA), ο οποίος επιβάλλει τη δημόσια αποκάλυψη προσώπων που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Κατά τον εν λόγω νόμο το συμβόλαιο όριζε την πληρωμή 15.000 δολαρίων τον μήνα από το LSI. Με βάση τη σύμβαση που φέρνει στο φως το Documento, προβλέπονταν η πρόσκληση στον Μέτα στην ορκωμοσία του Τραμπ, η διοργάνωση συναντήσεων με βουλευτές και άλλους ηγέτες της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής αλλά και μετά τις 20 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση καλών σχέσεων με την κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τα περίεργα δεν σταματούν εδώ. Το συμβόλαιο δεν υπογράφηκε από στελέχη του LSI, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά από τον Ελληνα δικηγόρο ονόματι Ηρακλή Φιδετζή που είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του αείμνηστου Δ. Κοντομηνά. Στη συνέχεια όμως ο τότε πανίσχυρος καναλάρχης είχε καταγγείλει τον Φιδετζή ότι τον εξαπάτησε και με απόλυτη μαεστρία τού απέσπασε μαζί με άλλους συνεργάτες του σχεδόν 50 εκατ. ευρώ (ο Φιδετζής απαλλάχτηκε με βούλευμα, ενώ παραπέμφθηκε άλλο πρόσωπο από την ομάδα των κατηγορουμένων). Μεταξύ άλλων πάντως στη μήνυση αναφερόταν ότι ο Φιδετζής κόμπαζε για τις δήθεν σχέσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ στην πραγματικότητα πουλούσε αέρα κοπανιστό.

Στη συνέχεια της υπόθεσης Μέτα φτάνουμε στις 14 Φεβρουαρίου 2017, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης, οπότε ο όμιλος McKeon, σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις αμερικανικές αρχές, ανακοίνωσε την ακύρωση της σύμβασης. Παρ’ όλα αυτά δόθηκαν 90.000 δολάρια στην εν λόγω εταιρεία λόμπινγκ μέσω του Φιδετζή. Βέβαια, η ακύρωση της σύμβασης δεν σηματοδότησε και το τέλος της συνεργασίας του Μέτα με τον όμιλο, καθώς μια εταιρεία -κέλυφος με μπροστινό τον Φιδετζή ανέλαβε εργολαβικά να χτίσει την εικόνα του Μέτα, «μεταλλάσσοντάς» τον σε πολιτικό αρχηγό με «μεγάλες αμερικανικές άκρες» ο οποίος με σταθερότητα και ασφάλεια θα οδηγούσε την Αλβανία στην ανάπτυξη.

Πολύ χρήμα 
και σκοτεινά κίνητρα

Στις 24 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τη FARA, υπογράφηκε δεύτερη σύμβαση της McKeon Group με την Dorelita Limited, διάρκειας έξι μηνών, στην οποία η τελευταία θα πλήρωνε 50.000 δολάρια τον μήνα. Ετσι, το συνολικό ποσό που έδωσε η εταιρεία στην McKeon ήταν 600.000 δολάρια. Σύμφωνα με τα χαρτιά που έχουμε στη διάθεσή μας, ιδιοκτήτης της Dorelita Limited τότε ήταν ο Ηρ. Φιδετζής.

Αξιοσημείωτο είναι πως υπήρχε ρήτρα που περιλάμβανε και πληρωμή για τον Φεβρουάριο, αν και η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ήταν σε ισχύ η πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ McKeon και LSI.

Η διαβόητη αυτή εταιρεία είχε συγκεκριμένη μανιέρα συμφωνιών. Πρωταρχικός στόχος της σύμβασης της Dorelita ήταν να αποκτήσει ο Μέτα πρόσβαση στον πρόεδρο Τραμπ με τη μορφή συνάντησης ή φωτογραφίας. Αυτό δεν επιτεύχθηκε. Ωστόσο η εταιρεία μέσω του Φιδετζή δεν πτοήθηκε.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο της δεύτερης σύμβασης ήταν η επιρροή και η πίεση που θα ασκούσαν το Κογκρέσο και η διοίκηση του Τραμπ προς όφελος των πελατών της Dorelita Limited. Η άσκηση αυτή θα γινόταν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, ταχυδρομικών μηνυμάτων, συναντήσεων και παρουσιάσεων των πελατών της εταιρείας. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι σχέση έχει η Dorelita Limited με τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Στα έγγραφα της 24ης Μαρτίου του ομίλου McKeon δεν αναφερόταν ονομαστικά το κόμμα LSI. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτενή έρευνα των δημοσιογράφων Χάνα Λεβίντοβα και Νταν Φρίντμαν του ερευνητικού περιοδικού «Mother Jones» τον Απρίλιο του 2017, η εταιρεία λόμπινγκ McKeon επικοινώνησε με αρκετούς Ρεπουμπλικάνους για να κανονίσει συναντήσεις εκ μέρους της εταιρείας Dorelita, εκ των οποίων κάποιες από αυτές σχετίζονταν με το κόμμα LSI.

Μεταξύ άλλων, η FARA είχε αποκαλύψει πως από τις 11 έως τις 28 Απριλίου 2017, την ημέρα δηλαδή που ο Μέτα εκλέχτηκε πρόεδρος της Αλβανίας, η εταιρεία λόμπινγκ McKeon ανέφερε ότι είχε πραγματοποιήσει περίπου 30 επαφές και συναντήσεις στη Γερουσία, στο Κογκρέσο και στην Εσωτερική Ασφάλεια για να παρουσιάσει τους πελάτες της Dorelita Limited. Τα ονόματα των πελατών δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά ορισμένες από τις επαφές είναι ίδιες με αυτές με τις οποίες επικοινώνησε η εταιρεία λόμπινγκ εκ μέρους του LSI και του Μέτα σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση που ακυρώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Εντ Ρόις. Ο Μέτα συναντήθηκε μαζί του στις 20 Ιανουαρίου 2017, όταν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον ως αποτέλεσμα της παροχής υπηρεσιών από την εταιρεία McKeon στο πρώτο συμβόλαιο.

Η μυστηριώδης εταιρεία
- κέλυφος Dorelita Limited

Στην πραγματικότητα η Dorelita αποτελεί μια δαιδαλώδη εταιρική μορφή με έναν και μόνο σκοπό: να πληρώσει την εταιρεία McKeon για υπηρεσίες λόμπι προς όφελος του LSI. Ιδρύθηκε το 2013 στην Κύπρο από τον Ελληνα δικηγόρο Ανδρέα Πέτρου. Κατά το ρεπορτάζ του «Mother Jones», η εταιρεία δήλωνε ότι περίπου το ένα τρίτο των πελατών της είναι Ρώσοι. Σύμφωνα με ρωσικά και κυπριακά αρχεία, η Dorelita είχε εμπλακεί με εταιρείες με έδρα την Κύπρο που συνδέονται με τον Ολεγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο μεγιστάνα του αλουμινίου ο οποίος είχε επιχειρηματική σχέση με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, η οποία προκάλεσε το σκάνδαλο Τραμπ – Ρωσίας. Βέβαια, μέσα στα χρόνια εμφανίζονται ως διαχειριστές διάφορα πρόσωπα που ανακυκλώθηκαν.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 η Dorelita πουλήθηκε στον Ιάκωβο Ταλιαδώρο, διευθύνοντα σύμβουλο λογιστικής εταιρείας με έδρα τη Λευκωσία, για 1.000 ευρώ. Λίγο μετά ο Ηρ. Φιδετζής διορίστηκε διευθυντής της.

Ωστόσο, στις συμβάσεις που υπέγραψε η Dorelita με την εταιρεία λόμπινγκ McKeon η βασική έδρα της κυπριακής εταιρείας είναι στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ. Μάλιστα στην εν λόγω διεύθυνση βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες, στο οποίο ο Φιδετζής είναι σύμβουλος και ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα και επενδύσεις. Το όνομα του Απόστολου Παπακωνσταντίνου είχε ακουστεί στο σκάνδαλο Siemens, καθώς ήταν σύμβουλος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Μιχάλη Χριστοφοράκου. Μέχρι και σήμερα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Κύπρου διευθυντής εμφανίζεται ο Φιδετζής και γραμματέας η εταιρεία Deltos Services Limited. Αναφορικά με τη συνεργασία της Dorelita με την εταιρεία λόμπινγκ, πιστεύεται ότι διήρκησε έως και τον Δεκέμβριο του 2017 με βάση το ρεπορτάζ του «Mother Jones».

Φαίνεται απίθανο ο Φιδετζής, ο οποίος δεν είχε προφανή αλβανικά συμφέροντα, να χρηματοδοτούσε ο ίδιος αυτήν τη χρυσή εκστρατεία λόμπι της Dorelita και να μη λειτούργησε προς όφελος του Μέτα. Αλλωστε ο σκοπός μιας εταιρείας-κελύφους είναι να αποκρύψει αριστοτεχνικά τα πραγματικά συμφέροντα πίσω από αυτήν. Οπως και να ’χει, ο Φιδετζής πέτυχε τον στόχο του. Κατέστησε τον Μέτα πιο ορατό κι αξιόπιστο, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η πολιτική καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα… πολλά λεφτά και βρίσκεται υπό την επήρεια μιας αδιαφανούς και χωρίς ίχνος νομιμοποίησης «πέμπτης εξουσίας», τους λομπίστες.

Διαβάστε επίσης:

Νέο κρεσέντο σκοταδισμού από τον Νατσιό κατά της σεξουαλικής αγωγής: «Πονηρεύει και σεξουαλικοποιεί τα παιδάκια»

Κουμουνδούρου: Ο Κασσελάκης ετοιμάζει πυρετωδώς το δικό του κόμμα

Κομισιόν: Ώρα Τζιτζικώστα και παιχνίδι εντυπώσεων με φόντο τα Τέμπη

 

 

 

 

Documento Newsletter