Την ύπαρξη κυκλώματος μαστροπείας διεθνών διαστάσεων ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή την υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, τουλάχιστον πέντε με έξι γυναίκες φέρεται να έχουν προσεγγίσει τον ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη και να έχουν καταγγείλει τη δράση κυκλωμάτων μαστροπείας (είναι άγνωστο προς το παρόν αν αφορούν συγκεκριμένη «παρέα» της Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κορίτσια φέρεται να έχουν περιγράψει συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης από εμφανίσιμους άντρες οι οποίοι λειτουργούν ως «δόλωμα». Με πρόσχημα τις υψηλές γνωριμίες τους, ακόμη και με γόνους επιφανών επιχειρηματικών οικογενειών, επιχειρούν να προσεγγίσουν τα κορίτσια υποσχόμενοι ότι θα τα «εισαγάγουν» στον «μαγικό» κόσμο του χρήματος, του lifestyle και της μεγάλης ζωής. Με τη μόνη διαφορά ότι ο «μαγικός κόσμος» περιλαμβάνει ναρκωτικά, αλκοόλ και σεξ με ή χωρίς τη θέλησή τους, ακόμη και ναρκωμένες, και στη συνέχεια απειλές εάν τολμήσουν να μιλήσουν. Η δημοσιοποίηση από την 24χρονη Γ. Μπίκα της υπό διερεύνηση βαριάς καταγγελίας για ομαδικό βιασμό της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον «λαμπερό» κόσμο του lifestyle, των υποσχέσεων και των «κυριλέ» πάρτι με τη συμμετοχή γόνων της επιχειρηματικής ελίτ.
Τα «δολώματα», το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
Νεαρά κορίτσια βρήκαν το θάρρος να επικοινωνήσουν με τον ακτιβιστή Ηλ. Γκιώνη και να καταγγείλουν τη δράση κυκλωμάτων μαστροπείας ανά την επικράτεια. Από τις καταγγελίες τους φαίνεται ότι τα διάφορα κυκλώματα λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Αρχικά εμφανίσιμοι άντρες νεαρής ηλικίας που εργάζονται σε χώρους όπου συχνάζουν νεαρά κορίτσια τα προσεγγίζουν είτε με φιλική είτε με ερωτική διάθεση. Εξωστρεφείς και αρκετά κοινωνικοί, «διαφημίζουν» στα κορίτσια τις σχέσεις τους με γόνους γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών και γενικότερα τις υψηλές κοινωνικές επαφές τους. Οι νεαροί βγάζουν τα κορίτσια είτε σε ακριβά εστιατόρια είτε σε μαγαζιά όπου συχνάζουν οι επαφές τους. Τα κορίτσια θαμπώνονται από τη «λάμψη», τις γνωριμίες και τον κόσμο του lifestyle που τους ανοίγεται.
Με την πάροδο του χρόνου τα «δολώματα» προτείνουν στα κορίτσια να συμμετάσχουν σε κάποια από τα ιδιωτικά πάρτι που διοργανώνονται. Για να τις δελεάσουν αναφέρουν τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στα πάρτι, την οικονομική τους επιφάνεια, τις γνωριμίες κ.ά. Τα κορίτσια πείθονται. Τα πάρτι φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι τους έχουν περιγράψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες κοπέλες φέρεται να έχουν περιγράψει «δίσκους» με ναρκωτικά που κυκλοφορούν μεταξύ των θαμώνων των πάρτι και άφθονο αλκοόλ. Δεν είναι οι μόνες βέβαια που βρίσκονται εκεί. Δίπλα τους στέκονται κορίτσια που έχουν ήδη πέσει στα δίχτυα των κυκλωμάτων μαστροπείας.
«Οι περισσότερες γυναίκες έμοιαζαν με “βίζιτες”»
Κάποια από τα κορίτσια, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, πείθονται να κάνουν σεξ με κάποιους από τους παρευρισκόμενους. Δεν έχουν και πολλές αντιστάσεις άλλωστε υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Κάποιες άλλες όμως πέφτουν θύματα βιασμού. Δίχως να το αντιληφθούν ναρκώνονται με κάποια ουσία που τους ρίχνουν στο ποτό και έπειτα γίνονται έρμαιο των αρρωστημένων ορέξεων ορισμένων από τους συμμετέχοντες στο πάρτι.
Στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ιδιοκτήτης γραφείου δημόσιων σχέσεων από την Αθήνα, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνονται και μεγάλα ονόματα από τον χώρο του θεάματος και του μόντελινγκ. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα αποκαλύψουν οι έρευνες των αρχών, δεδομένου ότι πολλά από τα κορίτσια φοβούνται να μιλήσουν επειδή, όπως φέρεται να έχουν εκμυστηρευτεί στον Ηλ. Γκιώνη, δέχονται απειλές. Απειλές δέχτηκε και η Γ. Μπίκα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Mega ο εργοδότης της Χρήστος Καραθανάσης.
«Φιλοξενείται αυτήν τη στιγμή από κάποια άτομα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι φοβάται, είναι ένα κύκλωμα της νύχτας, είναι ένα κύκλωμα που έχει μπλέξει, οι απειλές είναι πάρα πολλές και φυλάγεται. Το να προστατέψει τον εαυτό της έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Δεν είναι μόνη της, καθημερινά γίνεται μια συσπείρωση δίπλα της, δεν είναι μόνη της» ανέφερε.
Ερωτήματα πάντως για το είδος του επίμαχου πάρτι στο δωμάτιο 401 του πεντάστερου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης προκαλεί και η κατάθεση της 17χρονης φίλης της Γ. Μπίκα: «Μόλις φτάσαμε στο 401 δωμάτιο συναντήσαμε εντός αυτού περίπου 13 άτομα. Από αυτά άντρες ήταν πέντε έξι. Εγώ με το που μπήκα στον χώρο αρχικά δεν ήθελα να κάτσω. Οι περισσότερες γυναίκες που έβλεπα έμοιαζαν με “βίζιτες” και έμεινα έκπληκτη από το κλίμα. Βέβαια δεν θα μπορούσα να το αποδείξω αυτό αλλά ούτε και να είμαι σίγουρη» κατέθεσε στους αστυνομικούς.
Τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης
Κενά και αντιφάσεις εμφανίζονται στις καταθέσεις των πέντε εμπλεκόμενων στον υπό διερεύνηση βιασμό της 24χρονης Γ. Μπίκα. Σύμφωνα με τη νεαρή γυναίκα και όπως προκύπτει από κατάθεση φίλης της, η ίδια αποχώρησε από το περιβόητο πάρτι, κατέβηκε από τον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου στη ρεσεψιόν και καθώς δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει λόγω μέθης έκλεισε ένα δωμάτιο και ανέβηκε να κοιμηθεί. Η κατάθεσή της επιβεβαιώνεται κατά πληροφορίες και από το ξενοδοχείο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δίπλα της στη σουίτα όπου καταγγέλλει ότι βιάστηκε βρέθηκε η κάρτα του δωματίου που είχε πληρώσει νωρίτερα.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει επισήμως η ίδια, οι τρεις από τους εμπλεκόμενους την εντόπισαν στον διάδρομο του ξενοδοχείου σε λιπόθυμη κατάσταση και τη μετέφεραν στον έκτο όροφο, στο δωμάτιο όπου ξύπνησε την επομένη. Στον αντίποδα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν καταθέσει ότι η 24χρονη μιλούσε στο δωμάτιο όπου διεξαγόταν το πάρτι, το οποίο βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, με τον καταγγελλόμενο
με τον οποίο τελικά αποχώρησαν μαζί. Από την εκδοχή αυτή, την οποία η Δικαιοσύνη καλείται να αξιολογήσει, έχει παραλειφθεί πλήρως το γεγονός ότι η 24χρονη αποχώρησε από το πάρτι αλλά και το ότι στο μεσοδιάστημα έκλεισε και πλήρωσε δωμάτιο. Είναι επιπλέον ενδιαφέρον ότι οι καταγγελλόμενοι εμφανίζουν τα περιστατικά σε διαφορετικό χρόνο. Αντίφαση υπάρχει παράλληλα στις καταθέσεις δύο εκ των εμπλεκόμενων αναφορικά με το κατά πόσο η Γ. Μπίκα βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Ενώ ο βασικός κατηγορούμενος λέει πως ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του ότι η συγκεκριμένη κοπέλα βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης, άλλος έχει καταθέσει ότι «φαινόταν εμφανώς πως η κοπέλα είχε καταναλώσει αλκοόλ».
Χρ. Χριστοφίδης: «Η κυπριακή αστυνομία έχει έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές»
Την ίδια ώρα έρευνες έχουν ξεκινήσει και στην Κύπρο, κατόπιν διαβίβασης καταγγελιών του ακτιβιστή Ηλ. Γκιώνη στον εισαγγελέα της Κύπρου από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη σχετικά με ύπαρξη κυκλώματος μαστροπείας και στη μεγαλόνησο. Οι έρευνες των κυπριακών αρχών φέρεται να κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία, κατά πόσο σε πάρτι που γίνονταν στην Ελλάδα συμμετείχαν Κύπριοι επιχειρηματίες οι οποίοι ταξίδευαν στη χώρα μας γι’ αυτό τον σκοπό. Από την άλλη, κατά πόσο κυκλώματα από την Κύπρο διακινούσαν στη χώρα μας κορίτσια προκειμένου να συμμετέχουν στα πάρτι.
«Στην εποχή που ζούμε έχει ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία να ξέρει ότι κάποιος ακούει όταν ένας πολίτης έχει κάτι να πει. Ιδιαίτερα αν αυτό το κάτι είναι κάτι πολύ δύσκολο, όπως μια καταγγελία για κάτι που έχει υποστεί προσωπικά και νιώθει ατίμωση, ντροπή, φόβο και αβεβαιότητα.
Οταν είδα να καταγγέλλεται δημόσια εμπλοκή Κύπριου ή Κυπρίων και της Κύπρου ως γεωγραφικού χώρου στην πολύκροτη υπόθεση με την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη θεώρησα ότι ήταν υποχρέωσή μου να ζητήσω την άμεση παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και της αστυνομίας για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών. Δεν μπορώ να πάρω καταθέσεις, να κάνω ανακρίσεις, να συλλάβω ή να δικάσω. Μπορώ και έχω υποχρέωση όμως να παρέμβω για να κινητοποιηθούν οι συντεταγμένες αρχές της πολιτείας μας και να ρίξουν φως σε μια υπόθεση η οποία φέρεται να έχει σχέση με βιασμό, μαστροπεία, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε ανθρωπιστικής αρχής και αξίας. Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία τα εγκλήματα κατά των γυναικών αυξάνονται. Η αστυνομία έχει έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και αναμένει συγκεκριμένη κατάθεση (αν δεν έχει γίνει) για να ξεκινήσει αφετηριακά την έρευνα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα πραγματικά γεγονότα ή πού θα βγάλει αυτή η προσπάθεια. Αλλά τουλάχιστον καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια διαλεύκανσης για την οποία νιώθω ικανοποίηση. Πλέον θα παρακολουθούμε και θα ασκούμε έλεγχο στην πορεία της προσπάθειας αυτής.
Ενας εκπρόσωπος του λαού, ο οποίος έχει ένα αξίωμα που ο λαός τού εμπιστεύτηκε, έχει υποχρέωση και να ακούει και να παρεμβαίνει. Για να ξέρουν οι πολίτες –ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι– ότι κάποιος μπορεί να τους ακούσει και να ξέρουν και όσοι παρανομούν ότι κάποιοι ενδιαφέρονται» δήλωσε στο Documento ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρ. Χριστοφίδης.
Καταγγελίες για την ύπαρξη διεθνούς κυκλώματος έκανε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος σημείωσε ότι «υπήρξαν Κύπριοι στο πάρτι και κοπέλες που ήρθαν από Κύπρο».
«Οταν είδα να καταγγέλλεται δημόσια εμπλοκή Κύπριου ή Κυπρίων και της Κύπρου ως γεωγραφικού χώρου στην πολύκροτη υπόθεση με την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη θεώρησα ότι ήταν υποχρέωσή μου να ζητήσω την άμεση παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και της αστυνομίας για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών» τονίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα
Οι καταγγελίες που κατά καιρούς φτάνουν στις αρχές για κυκλώματα μαστροπείας που προσεγγίζουν νεαρά κορίτσια είναι ουκ ολίγες.
Ενδεικτική του μοτίβου δράσης αυτών των κυκλωμάτων είναι η περίπτωση κυκλώματος που δρούσε στην Αττική, τα μέλη του οποίου συνελήφθησαν και έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και σωματεμπορία.
Ολα αποκαλύφθηκαν κατόπιν μαρτυριών των κοριτσιών που εκδίδονταν οικειοθελώς και αποκάλυψαν πώς πείστηκαν να συμμετέχουν.
Κατά τους δικαστές που διερεύνησαν την υπόθεση, τουλάχιστον δύο από τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος είχαν αναλάβει ρόλο στρατολόγου. Το μοτίβο ήταν συγκεκριμένο: οι δύο άντρες και πιθανόν, κατά το σχετικό βούλευμα, και άλλοι άγνωστοι δράστες εντόπιζαν νεαρές γυναίκες (Ελληνίδες ή αλλοδαπές) οι οποίες βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις παρέσυραν να ασχοληθούν ως εκδιδόμενες για λογαριασμό της εμφανιζόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης. Οι δύο άντρες σύχναζαν σε συγκεκριμένα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας. Εκεί εντόπιζαν γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι, κατά την περιγραφή των δικαστών, το νεαρό της ηλικίας τους αλλά και χρησιμοποιώντας απατηλά μέσα που αφορούσαν διαβεβαιώσεις για την απόκτηση μεγάλων χρηματικών ποσών που θα τους εξασφάλιζαν πολυτελή και άνετο βίο, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους.
Περιγράφεται χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι σύχναζαν σε μπαρ όπου γνώριζαν νεαρές κοπέλες, φοιτήτριες ή εργαζόμενες, και τις προσέλκυαν υποσχόμενοι κέρδος ώστε να εργαστούν για λογαριασμό της επιχείρησης και συγκεκριμένα να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με πελάτες, τα οποία θα έκλειναν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης και στα οποία θα τις μετέφεραν άλλα μέλη της επιχείρησης. Από κάθε ραντεβού τα κορίτσια θα αποκόμιζαν 50 με 60 ευρώ. Φωτογραφίες των νεαρών γυναικών αναρτιόνταν σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, από την οποία οι υποψήφιοι πελάτες μπορούσαν να επιλέξουν εκείνη με την οποία επιθυμούσαν να συνευρεθούν. Οι γυναίκες δέχονταν ισχυρές πιέσεις από τους φερόμενους ως δράστες προκειμένου να συνευρίσκονται με πελάτες ακόμη κι αν δεν τους επιθυμούσαν ή δεν μπορούσαν λόγω αδιαθεσίας.