Το λασπωμένο ρουλεμάν του Μαξίμου

Το λασπωμένο ρουλεμάν του Μαξίμου

Στο κενό –και µε πάταγο– πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εµπλέξει στην προσωπική δικαστική διαµάχη του Χρήστου Καλογρίτσα µε µια ιδιωτική εταιρεία το Documento και τον σηµερινό εκδότη του Κώστα Βαξεβάνη. Η πραγµατικότητα, όσο και αν ο µηχανισµός προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίµου προσπαθεί να τη διαστρεβλώσει, είναι αναντίρρητη.

Το Documento κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2016 µε εκδότη τον γιο του Χρ. Καλογρίτσα, Γιάννη, µέσω της εταιρείας Ιωάννης Βλαδίµηρος Καλογρίτσας – Media Doc και διευθυντή, αλλά όχι µέτοχο, τον Κ. Βαξεβάνη. Ο σηµερινός εκδότης της εφηµερίδας απαίτησε τότε, και τελικώς πέτυχε, να είναι ο ιδιοκτήτης του τίτλου της εφηµερίδας και µόνον αυτού. Οπως επανειληµµένως έχει γράψει ο ίδιος ο Κ. Βαξεβάνης, αυτό θα αποτελούσε εγγύηση σε περίπτωση που δεν τηρούνταν τα συµφωνηµένα, µεταξύ των οποίων ήταν ασφαλώς και να µην υπάρχουν παρεµβάσεις από τη διοίκηση της εφηµερίδας.

Παρεµβάσεις στο ρεπορτάζ

Προκειµένου να εξασφαλιστεί ότι τα συµφωνηθέντα θα τηρούνταν στο ακέραιο, Γ. Καλογρίτσας και Κ. Βαξεβάνης υπέγραψαν ιδιωτικό συµφωνητικό, το οποίο ο σηµερινός εκδότης του Documento έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Σε αυτό εκτός από τις λεπτοµέρειες του εταιρικού σχήµατος αναφερόταν ότι ο Γ. Καλογρίτσας θα µπορούσε µερικούς µήνες µετά, τον Ιούλιο του 2017, να εγκαταλείψει το εγχείρηµα έκδοσης της εφηµερίδας αν οι πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 20.000 φύλλα κάθε Κυριακή.

Από πολύ νωρίς έγινε αντιληπτό στη διεύθυνση της εφηµερίδας, δηλαδή στον Κ. Βαξεβάνη, αλλά και στη δηµοσιογραφική οµάδα του Documento ότι ο εκδότης θα επιχειρούσε να παρέµβει στο ρεπορτάζ. Χαρακτηριστικά είναι τρία παραδείγµατα: ένα πρωτοσέλιδο για το αµαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ και τις σχέσεις µε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, υπόθεση που οδηγήθηκε στη ∆ικαιοσύνη, ένα ακόµη πρωτοσέλιδο για τον ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο και τις σχέσεις του µε τη Novartis και τελικώς τα Χριστούγεννα του 2016 µια αποκάλυψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αποπλήρωνε τα δάνεια της εφηµερίδας «Κήρυκας Χανίων». Στην εφηµερίδα είναι παροιµιώδης η φράση εκείνων των ηµερών διά στόµατος Χρ. Καλογρίτσα: «Ελα, µωρέ Κώστα, θα κρεµάσεις στα µανταλάκια τον άνθρωπο (σ.σ.: τον Μητσοτάκη) χρονιάρες µέρες;».

Μίλησε ο «Βηµατοδότης»

Το διάστηµα εκείνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας είχε κινηθεί νοµικά σε βάρος του Χρ. Καλογρίτσα για τα περιβόητα δάνεια της Attica Bank. Παρά ταύτα, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του «Βηµατοδότη» το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως, ο Γ. Στουρνάρας την ίδια ακριβώς περίοδο είχε συνάντηση µε τον Καλογρίτσα, µε τον άνθρωπο δηλαδή εναντίον του οποίου µόλις είχε κινήσει διαδικασίες δίωξης!

Στις πληροφορίες αυτές προστέθηκαν και όσα είπε ο ελεγχόµενος Καλογρίτσας στον ελεγκτή Στουρνάρα, δηλαδή ότι θα κλείσει το Documento για να τα βρουν. Ο Κ. Βαξεβάνης κατηγόρησε τότε τον Χρ. Καλογρίτσα ότι παίζει παιχνίδια στην πλάτη της εφηµερίδας και των εργαζοµένων προσπαθώντας να εξυπηρετήσει δικά του συµφέροντα. Είχε µεσολαβήσει η προσπάθεια του Καλογρίτσα να κατοχυρώσει δέκα τίτλους που να περιέχουν τη λέξη «Documento», όπως «Αποκαλυπτικό Documento», «Αληθινό Documento», «Αποκλειστικό Documento» κ.λπ. Η προσπάθειά του δεν τελεσφόρησε επειδή η επιτροπή εύλογα θεώρησε ότι οι τίτλοι παραπέµπουν στον υπάρχοντα τίτλο «Documento».

Η αποχώρηση

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, κατόπιν εντάσεων λόγω της αποτυχηµένης προσπάθειας παρέµβασης στο ρεπορτάζ κατά παράβαση του ιδιωτικού συµφωνητικού, ο Καλογρίτσας ανακοίνωσε επισήµως την πρόθεσή του να διακόψει την έκδοση της εφηµερίδας. Ενηµερώθηκαν τότε οι περίπου 100 την εποχή εκείνη εργαζόµενοι ότι θα γινόταν προσπάθεια να συνεχιστεί η έκδοση της εφηµερίδας από τον Κ. Βαξεβάνη. Ο Καλογρίτσας δέχτηκε να αποχωρήσει έναν µήνα αργότερα.

Στις 5 Μαρτίου 2017 εκδόθηκε το πρώτο φύλλο του Documento µε εκδότη των Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος στις 28 Φεβρουαρίου είχε ιδρύσει την εταιρεία Documento Media που εκδίδει σήµερα την εφηµερίδα. Από τότε µέχρι σήµερα το Documento εκδίδεται από τη συγκεκριµένη εταιρεία και όχι ασφαλώς από την εταιρεία Ιωάννης Βλαδίµηρος Καλογρίτσας – Media Doc, η οποία οριστικώς αποχώρησε στις αρχές του 2017.

Επιχείρηση λάσπης

Η απόπειρα σύνδεσης µιας ιδιωτικής διαφοράς του Καλογρίτσα µε το Documento δεν είναι βέβαια τυχαία. Αλλωστε η εφηµερίδα, η οποία µετά την αποχώρηση του αρχικού εκδότη της συνέχισε τις αποκαλύψεις, δέχτηκε και δέχεται ανηλεή πόλεµο, που κορυφώθηκε µε την έµµεση διακοπή της διαφήµισης από το περασµένο φθινόπωρο και τη µη χρηµατοδότησή της στο πλαίσιο της καµπάνιας για τον κορονοϊό. Γίνεται επίσης προσπάθεια να εµφανιστεί η εφηµερίδα ως κρατικοδίαιτη, παρότι είναι η µοναδική που από την πρώτη στιγµή έδωσε στη δηµοσιότητα –όπως πράττει διαρκώς µε διαφάνεια– το ποσό που έχει εισπράξει ως διαφήµιση από το δηµόσιο και το οποίο ανέρχεται σε 214.856 ευρώ από την ίδρυσή της στα τέλη του 2016 µέχρι σήµερα.

Επιχειρείται ταυτόχρονα να συνδεθεί το όνοµα του Καλογρίτσα µε αυτό του σηµερινού εκδότη της εφηµερίδας, µε πάτηµα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Καλογρίτσας δεν έχει αναφέρει σε ποια εταιρεία ανήκε το Documento όταν δήθεν διέθεσε σε αυτό το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η πραγµατικότητα είναι ότι τα 3 εκατ. ευρώ του Χρ. Καλογρίτσα στα τέλη του 2016 είχαν κατασχεθεί υπέρ του δηµοσίου, αφού αποτελούσαν την εγγύηση για την τηλεοπτική άδεια που τελικώς δεν κατάφερε να πάρει. Το ποσό αυτό επιστράφηκε στον Καλογρίτσα κατόπιν απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας στα τέλη Ιανουαρίου 2017, όταν ήδη είχε ανακοινώσει ότι θα πάψει να εκδίδει το Documento.

To ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψαν Γιάννης Καλογρίτσας και Κώστας Βαξεβάνης ώστε εκτός των εταιρικών θεμάτων να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο ρεπορτάζ και ότι ο Γ. Καλογρίτσας θα μπορούσε από τον Ιούλιο του 2017 να εγκαταλείψει την έκδοση της εφημερίδας αν οι πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 20.000 φύλλα κάθε Κυριακή. Τρία χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του Documento για τα οποία από την αρχή ο εκδότης Καλογρίτσας επιχείρησε να παρέμβει

Τα 3 εκατ. ευρώ του Καλογρίτσα στα τέλη του 2016 είχαν κατασχεθεί για την τηλεοπτική άδεια που τελικώς δεν πήρε. Το ποσό τού επιστράφηκε με απόφαση του ΣτΕ όταν είχε αποχωρήσει από το Documento.

Documento Newsletter