Το κυβερνητικό τρικ για πάγωμα του κατώτατου μισθού

Το κυβερνητικό τρικ για πάγωμα του κατώτατου μισθού

Από τη μία η υπουργός Νίκη Κεραμέως επενδύει στο δόγμα «μέχρι το 2028 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» και πανηγυρίζει «χορεύοντας» γύρω από τον κυβερνητικό στόχο: το 2027 ο κατώτατος να έχει ανέλθει στα 950 ευρώ. Βέβαια ουδείς αναφέρεται στις φορολογικές κλίμακες που δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα οι όποιες αυξήσεις να ψαλιδίζονται από τη φορολόγηση. Για παράδειγμα με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ οφείλεται φόρος 125 ευρώ, ενώ με τον κατώτατο στα 950 ευρώ ο οφειλόμενος φόρος θα ανέρχεται αν δεν αλλάξει η φορολογική κλίμακα στα 443 ευρώ.

Από την άλλη, μια βολική επιτροπή 15 εμπειρογνωμόνων που ευτέλισαν το επιστημονικό και εμπειρικό τους κύρος «αλληθωρίζοντας» προς όλα όσα απαιτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συμμέτοχη σε αυτή την κατάσταση η «ξεδοντιασμένη» από τα πεπραγμένα του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου ΓΣΕΕ, που εμφανίζεται να παρακαλά και όχι να απαιτεί να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Θύματα οι ευάλωτοι μισθωτοί, αυτοί δηλαδή που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Ολα αυτά «τυλίγονται» εντός της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αυτή την οδηγία εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πετύχει το ακριβώς αντίθετο της ευρωπαϊκής στόχευσης. Μέσα από τον αλγόριθμο που προτείνει ώστε να εξάγεται ο κατώτατος μισθός στοχεύει κατ’ ουσία στο να παγώσει τις αυξήσεις. Κάνει έτσι από τώρα ένα δώρο στον ΣΕΒ και στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, που ήδη από το 2010 έχουν επιβάλει τη δαιμονοποίηση του «μοναδιαίου κόστους εργασίας» ως τη μοναδικής αιτίας κακού που δεν αφήνει τις ελληνικές εξαγωγές να ανθίσουν.

Είναι η ίδια λογική του ΣΕΒ που οδήγησε στην κατακρήμνιση της αμοιβής της εργασίας κατά 45% από το 2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), με το πρόσχημα ότι έτσι θα αυξηθούν οι εξαγωγές και θα σωθεί η σε κατάσταση πτώχευσης ελληνική οικονομία. Παρόλο λοιπόν που οι αμοιβές παρέμειναν στα τάρταρα μέχρι το 2019, οι εξαγωγές δεν παρουσίασαν σοβαρή άνοδο. Το ίδιο σύστημα με το ίδιο κόμμα στην κυβέρνηση επιμένει στην ίδια συνταγή μετά το 2028.

Τα αισχρά ψέματα της Κεραμέως

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχει ανακοινώσει η αρμόδια υπουργός Εργασίας, ο κατώτατος μισθός από το 2028 θα αναπροσαρμόζεται –είτε θα παγώνει είτε θα αυξάνεται– με βάση την παραγωγικότητα της οικονομίας και τον «πληθωρισμό των φτωχών», το «καλάθι» των αγαθών υπηρεσιών στο οποίο διατίθεται το σύνολο των εισοδημάτων του 20% των πιο φτωχών νοικοκυριών. Ουδέν ψευδέστερο τούτου. Εντός της εξίσωσης υφίστανται τέτοιες παράμετροι που κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού σε ανεκτό για τη διαβίωση των μισθωτών επίπεδο. Αναλυτικότερα, υφίστανται οι εξής παράμετροι, οι οποίες αναδείχθηκαν σε επιστολή της ΓΣΕΕ προς τη Ν. Κεραμέως και οι οποίες ψαλιδίζουν τις αυξήσεις:

  • Οταν η οικονομία βρεθεί σε ύφεση.
  • Οταν ο εθνικός πληθωρισμός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο της ΕΚΤ (2%).
  • Οταν το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών είναι υψηλό.
  • Οταν η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα μακροπρόθεσμης εξέλιξης στην παραγωγικότητα και τη δυναμική της οικονομίας.
  • Οταν υπάρχει απόσταση του κατώτατου μισθού από το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού.
  • Οταν υπερβαίνονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας με αύξηση του κατώτατου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
  • Οταν υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις που δεν δικαιολογούν την αύξηση.

Το βεβαρυμένο παρελθόν της ΕΛΣΤΑΤ

Κατά πρώτον, καθίσταται προφανές το αόριστο αυτής της παραμετροποίησης (η βεβαρυμένη με το σκάνδαλο των… Greek statistics ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να καθορίζει κατά το δοκούν την αύξηση).

Για να καταλάβουμε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να θεσμοθετήσει την απαγόρευση να μειωθεί μέσω του αλγορίθμου ο κατώτατος μισθός, καθώς είναι σίγουρο ότι παράμετροι όπως το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η παραγωγικότητα της χώρας, που είναι μονίμως ελλειμματικά, θα οδηγήσουν σε πάγωμα τις μισθολογικές αυξήσεις το 2028.

Διαβάστε επίσης: 

Καιρός: «Προσοχή τις επόμενες 30 ώρες» για έντονα φαινόμενα – Τα δεδομένα για την Αττική (LIVE)

Σχολεία χτισμένα πάνω σε ρέματα – Κίνδυνος σε περίπτωση πλημμυρών (Photos)

Πολυτεχνείο: Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης με αστυνομοκρατία – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, τι ισχύει για τραμ, λεωφορεία

Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ: Ο αντιεμβολιαστής που διάλεξε ο Τραμπ για το υπουργείο Υγείας

Κρυφά χαράτσια Άδωνη για φάρμακα και εξετάσεις – Στα μουλωχτά με την αρωγή της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ

Μάικ Τάισον vs Τζέικ Πολ: Χαστούκι, καυγάς και ατάκες «φαρμάκι» πριν τη μάχη του αιώνα – Πού θα δείτε τον μεγάλο αγώνα (Videos)

 

Documento Newsletter