Το κυβερνητικό «κόλπο» που κάνει το άσπρο-μαύρο για τη μείωση των κρατικών δαπανών υγείας 

Άρχισε την Τρίτη στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2022 που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες γιατρών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι φωνάζουν ότι το αποδεκατισμένο και από προσωπικό – μετά την αποπομπή των ανεμβολίαστων υγειονομικών – ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του, ότι για πολλούς ασθενείς  δεν υπάρχουν καν τα μέσα να μπουν σε ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν, με αποτέλεσμα μια καθημερινή εκατόμβη νεκρών. Την ώρα που ακόμη χειρότερα, φέρεται να είναι έτοιμο προς αποστολή  στα νοσοκομεία έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα  για περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80%.

Στο στόχαστρο όλης της αντιπολίτευσης η μείωση των δαπανών υγείας

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, αναπόφευκτα στο κέντρο της συζήτησης επί του Κρατικού Προϋπολογισμού αλλά και στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η δρομολογούμενη από την κυβέρνηση μείωση των κρατικών δαπανών για την Δημόσια Υγεία το 2022, που όποιο εργαλείο κι αν χρησιμοποιηθεί για τη συγκάλυψή της, δεν κρύβεται.

Διότι πράγματι, όπως σωστά επισήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος,  με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στη μείωση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 560 εκατ. ευρώ, της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 140 εκατ. ευρώ. Και ναι μεν υπάρχει η πρόβλεψη για πρόσθετο έκτακτο κονδύλι 600 εκατ. ευρώ που θα παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να  καλύψει τυχόν πρόσθετες ανάγκες λόγω πανδημίας μέσα στο 2022, αλλά:

  • Αυτό το κονδύλι προορίζεται να καλύψει όλων των ειδών τις ανάγκες και όχι μόνο του τομέα Υγείας, δηλαδή και τυχόν κρατικά μέτρα στήριξης, αν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και lock down μέσα στο 2022.
  • Μια κυβέρνηση που πάνω στη δεύτερη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας, με καθημερινή εκατόμβη νεκρών και με το ΕΣΥ εξαντλημένο και αποστελεχωμένο, προχωρά σε συρρίκνωση των δαπανών υγείας, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει τμήμα του πρόσθετου κονδυλίου των 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση κάποιων έκτακτων υγειονομικών αναγκών μέσα στους προσεχείς μήνες, δηλώνει ακριβώς αυτό: ότι δεν θέλει να στηρίξει το ΕΣΥ γιατί έχει πολιτική γραμμή κατά της δημόσιας υγείας, μόνο να κάνει προσωρινά «μπαλώματα» ώστε να μην φτάνει στο σημείο να την «κράζουν» ακόμη και φιλικά της έντυπα όπως έκαναν το Βήμα και η Καθημερινή αυτές τις μέρες λόγω της κακής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Τι είναι ο Τομεακός Προϋπολογισμός Υγείας του Χρ. Σταϊκούρα

Αφού όμως έτσι έχουν τα πράγματα, πού στηρίχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας που χτες στη Βουλή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αυξάνει το 2022 τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία σε 11,7 δισ. ευρώ για το 2022, ή στο 6,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο»; Και γιατί δεν κρίνεται ως σημαντικό ότι το 2022 θα γίνουν «προσλήψεις στην υγεία που θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών, δηλαδή 6.000 προσλήψεις»;

Σε ότι αφορά την παρουσιαζόμενη από τον Χρ. Σταϊκούρα, δήθεν αύξηση των κρατικών δαπανών Υγείας σε 11.7 δις ευρώ ή στο 6.3% του ΑΕΠ το 2022, να διευκρινίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέγεθος αφορά τον Τομεακό Προϋπολογισμό Υγείας, ένα νέο εργαλείο του Κρατικού Προϋπολογισμού ανάλυσης των κρατικών δαπανών που μπαίνει για πρώτη φορά σε Κρατικό Προϋπολογισμό, με τη μόνη διαφορά ότι ο λεγόμενος Τομεακός Προϋπολογισμός Υγείας  περιλαμβάνει όχι μόνο τη δημόσια δαπάνη για την υγεία (ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια, ΕΟΠΥΥ) αλλά κάθε φορέα του δημοσίου που μπορεί να έχει σχέση με την υγεία, δηλαδή το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου Άμυνας για την υγειονομική περίθαλψη των σωμάτων ασφαλείας και του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που κάνουν πρωτίστως εκπαιδευτικό έργο.

Το μέγεθος δηλαδή αυτό που επί της ουσίας είναι πολύ ευρύτερο από τη δημόσια δαπάνη υγείας κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό ακριβώς για να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείσει ότι τάχα η κυβέρνηση αύξησε και δεν μείωσε τη δαπάνη υγείας.

Προσλήψεις στην Υγεία

Σε ότι αφορά, από την άλλη μεριά, την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού για προσλήψεις  στην υγεία που θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών, δηλαδή 6.000 προσλήψεις, σαφώς είναι μια πρόβλεψη που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Αν λάβουμε υπόψη όμως ότι το 2019 υπήρχαν στο ΕΣΥ κενές 20.000 θέσεις υγειονομικών, εκ των οποίων 6.000 θέσεις γιατρών, ότι κατά την τριετία 2019-2021 αποχώρησαν από το Δημόσιο 34.500 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 21% ή γύρω στους  7.000 από το Υπουργείο Υγείας, (ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια κλπ) και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στα προηγούμενα χρόνια αντί  να προχωρήσει τις έστω και λίγες προσλήψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία,  τις «πάγωσε», οι 6.000 προσλήψεις είναι το στοιχειώδες, το ελάχιστο, που θα καλύψει, έστω και λίγο κάποιες επείγουσες βασικές ανάγκες.