Το κυνήγι των γκιουλενιστών πάει… Κολομβία!

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πανεπιστήμια της Κολομβίας παρέχουν άσυλο σε οπαδούς του ενορχηστρωτή -κατά τον Ερντογάν- του περσινού πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Ιούλιο του 2016, οπότε και έγινε η απόπειρα ανατροπής του, πρόσφατα έλαβε νέες διαστάσεις. Σε ανακοίνωσή της στις 30 Μαΐου του τρέχοντος έτους, η τουρκική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, κατηγόρησε καθηγητές του κέντρου τουρκικών σπουδών του πανεπιστημίου ντελ Ροζάριο ότι είναι μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης που πραγματοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία».

Για τον Άντεμ Ονέρ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο, οι συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν ένα σοκ. «Πώς γίνεται να κατηγορούμαι για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ δουλεύω 10 χρόνια για τη χώρα μου, διδάσκοντας τη γλώσσα, τις τέχνες και τον πολιτισμό της;» αναρωτιέται. Και προσθέτει: «Αξίζω κάτι τέτοιο;»

Η ανακοίνωση της πρεσβείας ακολούθησε σχετικό δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας «Hurriyet», σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονταν ότι το κίνημα Hizmet («Υπηρεσία») του αυτοεξόριστου στην Αμερική Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο αναφέρονται ως «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ», έχει ρίζες σε 20 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, δύο από τα οποία βρίσκονται στην Κολομβία. Στο ίδιο μήκος κύματος, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα την Κολομβία «κρησφύγετο» των γκιουλενιστών.

Εκτός του πανεπιστημίου ντελ Ροζάριο, πυρήνας των γκιουλενιστών βρισκόταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, και στο επιφανές Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας. Ωστόσο, η τουρκική πρεσβεία διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι «αυτό το τρομοκρατικό δίκτυο είχε αντιμετωπιστεί.» Το 2014 το κέντρο τουρκικών σπουδών του εν λόγω πανεπιστημίου έκλεισε τις πόρτες του.

Παρότι η τουρκική πρεσβεία έδωσε ανάλογο τελεσίγραφο και στο πανεπιστήμιο ντελ Ροζάριο, ο πρύτανης του, Χοσέ Μανουέλ Ρεστρέπο, εξήγησε στο βρετανικό ειδησεογραφικό φορέα «Middle East Eye» ότι «το ζήτημα είχε διερευνηθεί αμέσως χωρίς να βρεθεί κάτι επιλήψιμο για το προσωπικό του.»

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμιά είδους κατηγορία ή παράπονο για τους καθηγητές τουρκικών σπουδών,» εξηγεί ο Ρεστρέπο, ο οποίος θεωρεί την κίνηση της τουρκικής πρεσβείας ως προσπάθεια παραβίασης της αυτονομίας του πανεπιστημίου. Και συνεχίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τις αρχές του πανεπιστημίου. Ούτε στην εθνική κυβέρνηση, ούτε σε καμιά άλλη κυβέρνηση, πόσο μάλλον στην πρεσβεία οποιασδήποτε χώρας».

Το ενδιαφέρον την Τουρκίας για την Κολομβία δεν σταματά εκεί, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του «Middle East Eye». Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου «PanAm Post» Άνγκελο Φλορέζ ντε Αντράντε, γνωστοποίησε ότι ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραβιάστηκε λίγο καιρό αφότου ξεκίνησε να ερευνά το θέμα ντελ Ροζάριο.

Ως απόφοιτος τουρκικής ιστορίας και γλώσσας του πανεπιστημίου ντελ Ροζάριο, ο Αντράντε ανέλαβε το θέμα «για να υπερασπιστεί την αυτονομία και την ελευθερία έκφρασης» και υποστήριξε ότι οι καθηγητές του ήταν «ειρηνιστές οι οποίοι δεν θα υποστήριζαν ποτέ τρομοκρατικές ενέργειες».

Παρότι πίστεψε αρχικά ότι επρόκειτο για σύμπτωση, ο Αντράντε γνώρισε άλλη μία Κολομβιανή δημοσιογράφο, την Βαλέρια Κουέβα, της οποίας ο λογαριασμός στο τουίτερ είχε επίσης παραβιαστεί όταν ξεκίνησε τις έρευνές της. Αποδείξεις για την εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης δεν υπήρξαν. Ωστόσο, είναι γνωστή τους τελευταίους μήνες η πρακτική των οπαδών του Ερντογάν να παραβιάζουν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο τουίτερ.

Το κέντρο τουρκικών σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας δεν είναι το πρώτο που κλείνει μετά από σχετικό αίτημα της Άγκυρας. Ο Ερντογάν έχει ήδη πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αφρική με στόχο το κλείσιμο πανεπιστημίων που συνδέονται με το κίνημα Xizmet του Γκιουλέν.

Η Σενεγάλη και η Αγκόλα έχουν ήδη ακολουθήσει τις επιταγές του Τούρκου προέδρου κλείνοντας όλα τα σχολεία που συνδέονται με το κίνημα Xizmet. Στο Αφγανιστάν ο Ερντογάν φέρεται να προσέφερε τουρκική υπηκοότητα στον αντιπρόεδρο Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ως αντάλλαγμα για το κλείσιμο περισσότερων από δώδεκα σχολείων που σχετίζονται με τον Γκιουλέν.

Ετικέτες