Το κυνήγι του χαμένου βασιλιά

Το κυνήγι του χαμένου βασιλιά

Ο Χουάν Κάρλος θα μπορούσε επάξια να διεκδικήσει δεκάδες σελίδες στην ισπανική ιστορία για τον καίριο ρόλο του στην αποκατάσταση τόσο της μοναρχίας όσο και της δημοκρατίας στην πατρίδα του.

Ωστόσο τα ερωτικά και οικονομικά σκάνδαλα που σημάδεψαν τη μετέπειτα πορεία του τον ανάγκασαν στα 82 του χρόνια να εγκαταλείψει ατιμασμένος τη χώρα του και να αναζητήσει καταφύγιο ανάμεσα σε Λονδίνο και Δομινικανή Δημοκρατία, κατά σατανική σύμπτωση λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε νέα δικαστική έρευνα σε βάρος του για διαφθορά.

Το λάθος που θα μπορούσε να πει κανείς πως έκανε ήταν ότι άρχισε να πιστεύει πως είναι άτρωτος από τον νόμο. Εκμεταλλευόμενος τον τίτλο του μπον βιβέρ σύναψε δεκάδες παράνομες σχέσεις, πήγε για σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα το 2012 στο αποκορύφωμα της ισπανικής ύφεσης και κυρίως διατηρούσε πολυετή σχέση με τη Γερμανίδα επιχειρηματία Κορίνα Λάρσεν

– αποδείχτηκε το μεγαλύτερό του λάθος αφού εκείνη φέρεται να ξέπλενε τα παρανόμως αποκτηθέντα χρήματά του, μεταξύ των οποίων και μια τεράστια μίζα ύψους 100 εκατ. δολαρίων που πήρε από τον εκλιπόντα Σαουδάραβα ομόλογό του Αμπντάλα.

Και μπορεί όλα αυτά τα χρόνια οι Ισπανοί να έκαναν τα στραβά μάτια σε θέματα καρδιάς, σε θέματα τσέπης όμως κανείς δεν σωπαίνει ή τουλάχιστον σχεδόν κανείς, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ αρκέστηκε μόνο να σχολιάσει ότι «η Ισπανία έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για σταθερότητα και στιβαρούς θεσμούς». Μόνο οι Podemos ζήτησαν να ξεκινήσει διάλογος για την κατάργηση της μοναρχίας. Αλλά ποιος τους ακούει; Οπως φάνηκε για μια ακόμη φορά, η μοναρχία έχει βαθιές ρίζες στην Ισπανία.

Documento Newsletter