Πώς η… ικανότατη Αικ. Λυμπεροπούλου εντόπισε παρατυπίες εκεί που δεν υπάρχουν
Μόλις 24 ώρες, αν βέβαια παρέµεινε άυπνη, χρειάστηκε η ελέγκτρια της ΑΑ∆Ε Αικατερίνη Λυµπεροπούλου για να κατορθώσει αυτό που δεν µπόρεσε να κάνει µια «στρατιά» ελεγκτών µέσα σε τρία χρόνια.
Η κ. Λυµπεροπούλου επιχειρεί να τσακίσει έναν ολόκληρο δηµοσιογραφικό οργανισµό επικαλούµενη ένα λόγο που κάνει πρωτοετείς φοιτητές λογιστικής και νοµικής να γελάνε, την ίδια ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε πιέσεις ώστε να καταλήξει σε χρόνο-ρεκόρ στην επιβολή του προστίµου των 435.000 ευρώ σε βάρος του Documento.
Διαβάστε επίσης – Στοχοποίηση Documento: Ομολογία Μαρινάκη για επικοινωνία ΑΑΔΕ – Μαξίμου
ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει η κυβέρνηση για τη μαφία της ΑΑΔΕ και τις μεθοδεύσεις εναντίον του Documento
Στις 9 Νοεµβρίου 2023 το 1ο Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛΚΕ) ενηµερώνει το Documento ότι δόθηκε η τρίτη κατά σειρά εντολή φορολογικού ελέγχου, αφού οι προηγούµενοι δεν είχαν ανακαλύψει τίποτε µεµπτό. Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει το 2021 µε τη «βρόµικη» µέθοδο των ανώνυµων επιστολών και τις φορολογικές αρχές έκτοτε να αλλάζουν τους ελεγκτές και τις αρµόδιες υπηρεσίες σαν τα πουκάµισα.
Με το πρόσχηµα της… λάθος ανάθεσης ορίζεται νέα ελέγκτρια η εφοριακή υπάλληλος Αικ. Λυµπεροπούλου, η οποία ζητά και της παραδίδονται έντεκα νέοι φάκελοι µε χιλιάδες σελίδες παραστατικών της επιχείρησης.
Τα τελευταία στοιχεία παραδίδονται το µεσηµέρι της 4ης ∆εκεµβρίου 2023. Το πρωί της 6ης ∆εκεµβρίου το πόρισµα παραδίδεται στον λογιστή του Documento. ∆ηλαδή µέσα σε 24 ώρες (16 αν τελικά η ελέγκτρια δεν είναι βιονική και αναπαύτηκε ένα οκτάωρο) η κ. Λυµπεροπούλου έκανε τον πλήρη έλεγχο χιλιάδων σελίδων, εντόπισε το δήθεν φορολογικό «έγκληµα» του Documento και έγραψε το πόρισµα, µια διαδικασία που άλλοι συνάδελφοί της δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σε τρία χρόνια.
Ποιο ήταν όµως το τεράστιο λαβράκι που εντόπισε η Αικ. Λυµπεροπούλου;
Οι διάφορες πιέσεις φαίνεται ότι απέφεραν καρπούς, µε αποτέλεσµα η κ. Λυµπεροπούλου να επιβάλει πρόστιµο για την εφαρµογή της απολύτως νόµιµης πρακτικής όλων των εντύπων να κάνουν γενναίες εκπτώσεις σε µεγάλες επιχειρήσεις προκειµένου να εξασφαλίσουν διαφηµιστικές καταχωρήσεις. Στις µεγάλες αυτές εκπτώσεις της τάξης του 80% ή και του 90% προς διαφηµιζόµενες επιχειρήσεις και φορείς η κ. Λυµπεροπούλου «φαντάστηκε» το ενδεχόµενο να δίνονται «φανερά» στην εφηµερίδα µικρά ποσά και πολύ µεγαλύτερα «κάτω από το τραπέζι». Βρήκε κατά τον έλεγχό της έστω και 1 ευρώ από τα υποτιθέµενα µαύρα χρήµατα ή κάτι «αδιευκρίνιστο» στους λογαριασµούς;
Η απάντηση είναι απολύτως αρνητική, όµως αυτό δεν την εµπόδισε να επιβάλει ένα δυσβάσταχτο πρόστιµο, θέτοντας αυθαίρετα σε κίνδυνο τις δουλειές των εργαζοµένων στο Documento.
Ποιες είναι όµως οι εταιρείες που η κ. Λυµπεροπούλου έκρινε ότι ενδέχεται να δίνουν µαύρο χρήµα στο Documento; Μήπως κάποιες εταιρείες-βιτρίνες όπως εκείνες που ανθίζουν µε τις απευθείας αναθέσεις που έρχονται σαν µάννα εκ Μαξίµου; Οχι. Ανάµεσα στους οργανισµούς που έλαβαν µεγάλες εκπτώσεις για να καταχωρήσουν διαφηµίσεις στο Documento το 2017 είναι η Τράπεζα Πειραιώς, το ΕΚΠΑ, ο ΟΤΕ, το ΕΣΠΑ, υπουργεία, η ∆ΕΗ, η ∆ΕΣΦΑ, το ταµείο των δηµοσιογράφων (Ε∆ΟΕΑΠ) και πολυεθνικοί κολοσσοί. Μέχρι και την ΤΕΡΝΑ του πεθερού του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη κατηγορεί εµµέσως η ελέγκτρια ότι δήθεν έδινε µαύρα χρήµατα στο Documento.
Από την ΑΑΔΕ στο Μαξίμου, με αγάπη
Την περασμένη Κυριακή το Documento έφερε στο φως έγγραφο που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο πραγματικός ενδιαφερόμενος για τον φορολογικό έλεγχο στην εφημερίδα δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το «σύστημα Μαξίμου». Ο προϊστάμενος του 1ου ΕΛΚΕ Ηλίας Επίσκοπος με έγγραφό του την 1η Νοεμβρίου 2023 ζητά από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να τον ενημερώσουν για τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για την Documento Media. Την επιστολή ο κ. Επίσκοπος την κοινοποιεί στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αλλά και στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προβαίνοντας έτσι σε παραβίαση του φορολογικού απορρήτου με τη γνωστοποίηση στοιχείων της εταιρείας σε τρίτους. Η δήθεν «ορθή επανάληψη» που έστειλε στη συνέχεια περισσότερο επιβεβαιώνει παρά διορθώνει τον στόχο της ενημέρωσης του Μαξίμου για ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη του ελέγχου στην εφημερίδα. Η διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μοιάζει με «φωτοτυπία» όλων των διαψεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που τελικά επιβεβαιώθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. «Προφανώς διαψεύδουμε οποιαδήποτε εμπλοκή του Μαξίμου. Ούτε γνωρίζουμε την αξιοπιστία του ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε τι ισχύει από όλα αυτά. […] Δεν συνηθίζει η κυβέρνηση να σχολιάζει ή να υιοθετεί την ενδεχόμενη ύπαρξη της οποιασδήποτε παράνομης πράξης επειδή αυτό το ισχυρίζεται ένα οποιοδήποτε Μέσο» είπε ο Παύλ. Μαρινάκης. Τρεις μέρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε για να διαψεύσει τη διάψευσή του, καταδεικνύοντας ότι είχε εκστομίσει ψέματα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Documento: «Το συγκεκριμένο έγγραφο» θυμήθηκε «είχε εκ παραδρομής αναφορά σε μία κοινοποίηση η οποία ουδέποτε έγινε. Εγιναν οι κοινοποιήσεις τις οποίες προβλέπει η συγκεκριμένη διαδικασία και ουδέποτε, και επαναλαμβάνω, ουδέποτε έγινε τέτοια κοινοποίηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή που έχει κάποια κυβερνητική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου».
Προφανώς ο Ηλ. Επίσκοπος, μπροστά στη ζέση του να δώσει διαπιστευτήρια στους πραγματικούς εντολείς της έρευνας, δεν σκέφτηκε ότι αυτά δεν γίνονται γραπτά αλλά με άλλες, πιο πριβέ διαδικασίες.