Το… κρυπτoπλυντήριο κρασάρει

Το… κρυπτoπλυντήριο κρασάρει

Τα κρυπτονομίσματα από τη δημιουργία τους υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μάλιστα η αξία τους έφτασε στο σημείο που σήμερα απειλούν με κατάρρευση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως συνέβη με τη Lehman Brothers το 2008.

Μια από τις σημαντικότερες ομάδες της σύγχρονης ιστορίας που πραγματοποιεί ψηφιακές ληστείες είναι η βορειοκορεατική ομάδα χάκερ Λάζαρος. Η ομάδα εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας των δικτύων ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και συγκεκριμένα του bitcoin. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η ομάδα Λάζαρος έχει διαπράξει μια σειρά από ληστείες μέσω κρυπτονομισμάτων, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Μάλιστα η πιο περιβόητη ληστεία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου, όταν έγιναν καπνός 615 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα πάρθηκαν από το blockchain (αλυσίδα μπλοκ) δίκτυο Ronin, το οποίο συνδεόταν με τη δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα παιχνιδιού Axie Infinity.

Σχέδιο κυρώσεων

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η ομάδα Λάζαρος υπάγεται απευθείας στις υπηρεσίες πληροφοριών της Βόρειας Κορέας και προωθούν ένα σχέδιο κυρώσεων στον ΟΗΕ εναντίον τους. Πάντως η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Βόρεια Κορέα είναι πενιχρή και κατά κύριο λόγο κρατικά ελεγχόμενη. Επομένως, οι κατά καιρούς επιθέσεις σε εταιρικές υποδομές, όπως αυτή που διενεργήθηκε το 2014 εναντίον της Sony Pictures Entertainment, έχουν χρεωθεί στη βορειοκορεατική κυβέρνηση.

Μετά τη ληστεία απαιτείται και ένας τρίτος ενδιαφερόμενος που θα συμμετάσχει είτε ακούσια είτε εκούσια στην όλη εγκληματική δραστηριότητα. Αυτό τον ρόλο στον ψηφιακό «μαύρο» κόσμο παίζει η Binance. Η τελευταία είναι μια εταιρεία που προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κρυπτονομισμάτων. Η ίδια διαφημίζει τον εαυτό της ως σταυροφόρο της νέας εποχής που ανατέλλει. Μια εποχή που τα συμβατικά νομίσματα σύντομα θα βρίσκονται σε ένα ιστορικό μουσείο ενώ η μετατρεψιμότητα του bitcoin σε οποιοδήποτε νόμισμα θα είναι εξασφαλισμένη με ελάχιστη ταρίφα. Βέβαια, υπάρχει μια τρύπα στο όλο αφήγημα. Η τρύπα αυτή είναι πως η Binance δεν έμπαινε στον κόπο να ελέγξει ποιος είναι ο πελάτης, μια και υποσχόταν γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές. Ετσι προσέλκυσε δεκάδες εκατομμύρια ανώνυμους πελάτες, οι οποίοι σίγουρα ενδιαφέρονταν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι ύμνοι στη μυστικότητα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που η εταιρεία λάνσαρε στην αγορά το δικό της «ανώνυμο» νόμισμα, ονόματι Monero. Διότι η νεοφιλελεύθερη «οικονομική ελευθερία» που ευαγγελιζόταν απαιτούσε ανωνυμία σε κάθε βήμα της κατοχής και των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος τεχνολογία δημόσιας πληροφορίας που πρόσφερε η τεχνολογία blockchain.

Το Monero έως τα τέλη του περασμένου Μαΐου χρησιμοποιούνταν σε συναλλαγές ύψους 50 εκατ. δολαρίων την ημέρα. Ολα αυτά παρόλο που οι αστυνομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούσαν. Η ανωνυμία του Monero καθίστατο δυνητικό εργαλείο γι’ αυτούς που ήθελαν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Η ομάδα Λάζαρος πραγματοποίησε μια από τις πιο γρήγορες ληστείες της ιστορίας μέσω της Binance και του Monero. Η περιβόητη ομάδα έκλεψε από τον σλοβακικό πάροχο κρυπτονομισμάτων Eterbase 5,4 εκατ. δολάρια και δημιούργησε τουλάχιστον 24 λογαριασμούς στην εν λόγω πλατφόρμα. Για τη διαδικασία αυτή οι Βορειοκορεάτες χρειάστηκαν εννέα λεπτά και το μόνο που απαιτήθηκε από την Binance ήταν κρυπτογραφημένες διευθύνσεις email. Μετέπειτα τα χρήματα αυτά μετατράπηκαν σε Monero και κατέληξαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ.

Οι αφανείς συναλλαγές

Η δράση των Βορειοκορεατών δεν ήταν η μόνη παθογένεια της Binance, αφού ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων από την αρχή στηρίχτηκε στις αφανείς συναλλαγές που γίνονται στη σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ (dark web). Εκεί πωλούνται κάθε λογής υπηρεσίες και προϊόντα: από ναρκωτικά, δολοφονίες, παιδική πορνογραφία έως και τρομοκρατική δράση. Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το Reuters, η Binance υπήρξε η πλατφόρμα στην οποία βασιζόταν ο ρωσικός ιστότοπος Hydra. Από εκεί προμηθεύονταν ναρκωτικά οι πιο εξειδικευμένοι Ρώσοι χρήστες ναρκωτικών και ο τζίρος την πενταετία 2017-2022 ανήλθε στα 780 εκατ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα της δράσης της Binance οι χρήστες των ναρκωτικών στη Ρωσία αυξήθηκαν, ενώ αυξήθηκαν και οι νεκροί από υπερβολική δόση. Παράλληλα, η προσβασιμότητα σε αυτές τις ουσίες υπήρξε πιο εύκολη αφού, αντί για ραντεβού στον δρόμο και επιτόπου ανταλλαγή, η όλη διαδικασία πραγματοποιούνταν διαδικτυακά, κάνοντας το αστυνομικό έργο δυσχερέστερο.

Τραπεζικός πανικός

Τη στιγμή που η Binance βομβαρδίζεται από τις αποκαλύψεις για την κίνηση του μαύρου χρήματος μέσω της πλατφόρμας της, μια σοβαρότερη κρίση έχει ξεσπάσει που απειλεί να συμπαρασύρει τα σαθρά θεμέλια της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Οι «επενδυτές», φοβούμενοι πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να «δαγκώνει» την αξία του bitcoin και των συναφών νομισμάτων, ξεκίνησαν να μετατρέπουν τα νομίσματά τους σε πιο σταθερά νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ. Αμέσως η Binance βρέθηκε στο στόχαστρο, αφού είναι η μεγαλύτερη εταιρεία. Τούτος ο ιδιόμορφος τραπεζικός πανικός ανάγκασε την εταιρεία να σταματήσει τη μετατρεψιμότητα των κρυπτονομισμάτων, βγάζοντας μια ανακοίνωση που μιλάει για τεχνικές δυσκολίες. Βέβαια, δεκάδες χιλιάδες χρήστες έχουν μείνει στον αέρα ενόσω η αξία των κρυπτονομισμάτων έχει εξαϋλωθεί, κάνοντας πραγματική βουτιά και φτάνοντας το 1 τρισ. δολάρια, από τα 3 τρισ. δολάρια του περσινού φθινοπώρου. Εάν χρεοκοπήσει η Binance, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και άλλες παρόμοιες εταιρείες που στηρίχτηκαν στον φτηνό δανεισμό, στο μαύρο χρήμα και στους αφελείς καταθέτες.

Ετικέτες

Documento Newsletter