Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αναβολής που γρήγορα μετατράπηκε σε ματαίωση παίχτηκε την Πέμπτη, καθώς από το βράδυ της Τετάρτης, οι μεθοδεύσεις του Μοσχάτου πρόδιδαν την επιδίωξη να μην πραγματοποιηθεί το debate των πολιτικών αρχηγών. Όπερ και εγένετο.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πριν την πραγματοποίηση της έκτακτης συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής αναφορικά με το debate έδειχναν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπήκε επί της ουσίας σε συζήτηση, αντιμετωπίζοντας τα αντίπαλα κόμματα με τον αέρα της αλαζονείας που αποπνέει όλο το προηγούμενο διάστημα
Παρά τις διαρροές για πρόθεση της Πειραιώς να προτείνει μία ακόμα ενότητα αναφορικά με το προσφυγικό, αποκαλύφθηκε γρήγορα πως οι πληροφορίες αυτές στόχευαν μόνο στην κατασκευή εντυπώσεων, εκμεταλλευόμενοι το σοκ που έχει προκαλέσει η πολύνεκρη τραγωδία της Πύλου. Αυτό επιβεβαιώθηκε νωρίς το μεσημέρι, όταν απέναντι στη συμφωνία όλων των υπολοίπων κομμάτων για την επιλογή της Κυριακής ως νέα ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας, με κάποια εξ αυτών να εμφανίζονται ακόμα πιο ευέλικτα, η Νέα Δημοκρατία αντέταξε μόνο μία ημέρα, και δη το Σάββατο.
Επισήμως, η γαλάζια δικαιολογία είναι πως η Κυριακή είναι η ημέρα διεξαγωγής της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως στην διακαναλική προ των εκλογών της 21ης Μαΐου στήθηκε απλώς ένα «προκάτ» σκηνικό επιλεγμένων ερωτήσεων, σχεδόν αποκλειστικά από δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών και «εκλεκτών» του έντυπου Τύπου, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να προτάξει την διακαναλική ως ανελαστική υποχρέωση, με την παράλληλη απόρριψη εναλλακτικών ημερομηνιών μετά το σαββατοκύριακο, προδίδει την επιδίωξη του Κυρ. Μητσοτάκη να αποφύγει ακόμα και έναν τέτοιο διάλογο, στο αποστειρωμένο περιβάλλον της κρατικής τηλεόρασης με τους αρτιοσκληροτικούς όρους διεξαγωγής του debate.
Προφανώς, δεν μπορεί να υποστηριχθεί πως μία τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα άλλαζε οβιδιακά τη δημόσια συζήτηση. Όμως, μόνο τις τελευταίες ημέρες, το «ταμείο» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει βρεθεί κατά πολύ στο «μείον» σε σειρά ζητημάτων, για τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογηθεί απέναντι στην αντιπολίτευση. Το ναυάγιο της Πύλου είναι ένα τέτοιο ζήτημα, αφού πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής των φραχτών αλλά και κυρίως των δολοφονικών επαναπροωθήσεων.
Παράλληλα, η συντριπτική υπερψήφιση του πορίσματος και των συστάσεων της Pega από το ευρωκοινοβούλιο φέρνει ξανά στο προσκήνιο το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Ακόμα μία βαθιά πληγή στη διεθνή εικόνα της χώρας και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, σε ένα ζήτημα στο οποίο τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη ευαισθησία. Ακόμα πιο προβληματικά, τα ζητήματα της οικονομίας, τη φορολογίας και των οικονομικών πολιτικών συνεχίζουν να μένουν εκτός κάδρου, αφού τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Δημοκρατία με την αρωγή του μιντιακού της βραχίονα τα κράτησε στη σκιά της Ροδόπης, και σήμερα -εύλογα- μένουν στη σκιά της σοκαριστικής, πολύνεκρης τραγωδίας της Πύλου.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο ζητήματα που ρίχνουν βαριά της σκιά τους στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και ζητούν απαντήσεις. Το γεγονός πως οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας πολλές ώρες πριν το debate έδειχναν αποκλειστικά μία ημέρα, με δικαιολογία πως το πρόγραμμα των επόμενων ημερών είναι εξαιρετικά πυκνό και ανελαστικό, μαρτυρά πως η συμμετοχή στη χθεσινή έκτακτη διακομματική έγινε για τα μάτια του κόσμου.