Το κράτος χορηγός στους κλινικάρχες

Η πανδημία έγινε πάλι ευκαιρία προκειμένου η κυβέρνηση να μοιράσει χρήμα σε ιδιώτες αντί να στηρίξει δημόσιες δομές

Ανάλγητοι, ψεύτες και χορηγοί ιδιωτικών κλινικών. Επεσαν ακόµη µια φορά οι µάσκες της κυβερνητικής υποκρισίας στο διάγγελµα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός την περασµένη Πέµπτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε το κυβερνητικό έργο των τελευταίων µηνών υποστηρίζοντας ότι «αξιοποιήσαµε το καλοκαίρι για να θωρακίσουµε το εθνικό σύστηµα υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα». Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε λίγες µέρες πριν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για 930 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Η πραγµατικότητα όµως τους διαψεύδει, αφού οι καθ’ ύλην αρµόδιοι, οι εργαζόµενοι των νοσοκοµείων, καταγγέλλουν ότι οι ΜΕΘ στο ΕΣΥ µέχρι και πριν από λίγες µέρες ήταν 750.

«Ρεγάλο» 30 εκατ. ευρώ

Αµέσως µετά το διάγγελµα η κυβερνητική υποκρισία έγινε ακόµη πιο ορατή. Ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη αντιµέτωπη µε το δεύτερο κύµα της πανδηµίας και οι νεκροί µόνο µέσα στον Σεπτέµβριο ανέρχονται σε περισσότερους από 100, η κυβέρνηση που δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο τους τελευταίους µήνες για να ενισχύσει το ΕΣΥ δίνει τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ προς τους κλινικάρχες του ιδιωτικού τοµέα. Σε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δηµοσιεύτηκε ανήµερα του διαγγέλµατος προβλέπεται η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών µε 30 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κλινών ΜΕΘ. Ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, αφού το µέσο κόστος της καθεµίας ανέρχεται σε περίπου 100.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι το ποσό δεν θα δινόταν αν το ΕΣΥ διέθετε 1.000 κλίνες ΜΕΘ, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης σχετικά µε τη µη επαρκή επάνδρωση και στελέχωση του ΕΣΥ φαντάζει πλέον ύποπτη: αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, τις πληρώνει αδρά. Μόνοι κερδισµένοι οι κλινικάρχες.

Βέβαια, οι επίµαχες κλίνες ΜΕΘ που τα ιδιωτικά θεραπευτήρια «δύνανται» να διαθέσουν δεν θα αφορούν περιστατικά Covid-19. Στην επίµαχη ΚΥΑ αναφέρεται αρχικά ότι δεσµεύονται (ήδη δηµόσιες) εγκαταστάσεις, χώροι και κλίνες έως τις 30 Σεπτεµβρίου –παραµένει άγνωστο γιατί µπαίνει αυτό το τόσο σύντοµο χρονικό όριο– στις «τριτοβάθµιες δοµές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκοµεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα µε τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιµότητα των νοσοκοµείων». Παράλληλα, µε απόφαση των διοικητών των επίµαχων δοµών καθορίζεται «η διαδικασία µεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δηµόσιες δοµές». Σε περίπτωση όµως «που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δηµόσιες δοµές για τη µεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές».

Λευκή επιταγή

Αναφορικά µε την ηµερήσια αποζηµίωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για την… ενοικίαση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, παραµένει και θα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ και µετά την τέταρτη µέρα νοσηλείας σε 1.300 ευρώ. Το εν λόγω ποσό προβλέφθηκε πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου 2020 βάσει ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση, διπλασιάζοντας το σχετικό ηµερήσιο νοσήλιο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα η δυναµικότητα των κλινών ΜΕΘ –που δεν επιτάσσονται– να αυξηθεί έως 40%. Σαν να µην έφταναν όλα αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ που καρπώνονται οι κλινικάρχες –είχαν δοθεί ακόµη 40 εκατ. ως έκτακτη οικονοµική ενίσχυση τον περασµένο Μάρτιο– είναι το… ελάχιστο ποσό που θα λάβουν, κάτι που εύλογα φαντάζει σαν λευκή επιταγή. Κι αυτό γιατί µολονότι «δεν µπορούν να εκτιµηθούν µε ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορονοϊού», εντούτοις η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση «εκτιµάται κατ’ ελάχιστον σε 30 εκατοµµύρια ευρώ».

«Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια επιτάσσουν το κράτος»

«Η ΚΥΑ είναι η πανηγυρική επιβεβαίωση όσων λέμε από τον Μάρτιο, ότι δηλαδή αντί να επιτάξει το κράτος τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια –έστω και τώρα–, γίνεται ακόμη μια φορά το αντίστροφο: τα ιδιωτικά θεραπευτήρια επιτάσσουν το κράτος» δήλωσε στο Documento ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου. «Συνεχίζεται με τις πλάτες του κράτους η λιποταξία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών από την επιδημία, αφού για να νοσηλεύσουν κάποια περιστατικά άλλης νοσηρότητας και όχι Covid-19 θα παίρνουν πανάκριβα κρατικοδίαιτα νοσήλια».

Παράλληλα, η επίμαχη ΚΥΑ «που έγινε γνωστή αμέσως μετά το διάγγελμα επιβεβαιώνει ότι οι δήθεν χίλιες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σήμερα στο ΕΣΥ που ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του είναι στη σφαίρα της φαντασίας και της προπαγάνδας, διότι αν υπήρχαν στην πραγματικότητα, δεν θα έβγαινε η ΚΥΑ. Οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ ήταν μέχρι και πριν από μια εβδομάδα 750. Τα προηγούμενα χρόνια όμως πάντα είχαμε 100-150 κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό, οι οποίες όμως ήταν κλειστές διότι δεν είχαν προσωπικό. Τα λεφτά που δίνονται τώρα στους κλινικάρχες θα μπορούσαν να δοθούν για τη στελέχωσή τους . Τα 30 εκατ. ευρώ ισοδυναμούν με τη λειτουργία 300 κλινών ΜΕΘ –με την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό και τους μισθούς του προσωπικού– για έναν χρόνο. Θέλουν ακόμη μια φορά το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται μόνο με την επιδημία και τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν θα έχουν ούτε ένα δυο κρεβάτια με περιστατικά Covid-19 για να μη δυσφημιστεί το μαγαζί και να συνεχίσουν τις δουλειές τους ως συνήθως» κατέληξε. 

Ετικέτες