Κόβουν τους συμβιβασμούς και τις ρυθμίσεις με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα «κατορθώματά» της στα δημόσια οικονομικά στρεβλώνοντας την εικόνα της πραγματικότητας, ωστόσο η γάγγραινα που κατατρώει την οικονομία ονομάζεται ιδιωτικό χρέος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το συνολικό ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) ήταν 371 δισ. ευρώ στην αρχή του τρέχοντος έτους, έχοντας αυξηθεί κατά 11,% από το 2019, όταν ήταν 333 δισ.
Μεγάλο ποσοστό αυτών των χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αφορά χρέη προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανέρχονται στα 105 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές των 2,3 εκατ. οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται στα 47 δισ. ευρώ.
Εδώ εισέρχεται άλλο ένα πανηγυράκι της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεδομένου ότι εμφανίζεται μείωση του ιδιωτικού χρέους σε σχέση με το 2022 της τάξης περίπου των 11 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το 2022 το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος είχε ανέλθει στα 382 δισ. ευρώ. Ο λόγος της μείωσης αφορά την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για τα χρέη προς την ΑΑΔΕ εντός του 2023. Αυτήν τη στιγμή είναι ρυθμισμένα 9,4 δισ. Ωστόσο αυτή η ένταξη δεν σημαίνει ότι έχει αποπληρωθεί το χρέος αλλά ότι έχει ρυθμιστεί σε καθεστώς 120 ή 72 δόσεων. Παρ’ όλα αυτά, τα 9,4 δισ. που δεν έχουν πληρωθεί αλλά έχουν ρυθμιστεί εμφανίζονται ως αποπληρωμένα για να μειωθεί το δυσθεώρητο χρέος προς την ΑΑΔΕ.
Από εκεί και πέρα στο παγόβουνο χρέους που απειλεί να συγκρουστεί με την ελληνική κοινωνία προστίθενται οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών του τραπεζικού συστήματος («κόκκινοι», ρυθμισμένοι και ενήμεροι) που ανέρχονται συνολικά σε 220 δισ. ευρώ.
Πνίγουν την κοινωνία
Σε αυτό το βουνό χρέους κυρίαρχη θέση κατέχουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταφερθεί σε σκοτεινά funds με έδρα κατά κύριο λόγο την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), μέχρι το τέλος του 2023 70 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων βρίσκονται στα χέρια των funds, που τα εξαγόρασαν έναντι πινακίου φακής (στο 3-15% της ονομαστικής αξίας τους) και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Αυτός ο πακτωλός κρατικών εγγυήσεων που κινδυνεύει να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος έγινε για να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν ήδη λάβει 44 δισ. ευρώ στη μνημονιακή εποχή για να «διασωθούν». Στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) βρίσκονται άλλα 12 δισ. «κόκκινων» δανείων, εκ των οποίων τα 10 έχουν δοθεί προς είσπραξη στους servicers (Intrum, DoValue κ.λπ.).
Συνολικά οι servicers ελέγχουν 80 δισ. «κόκκινων» δανείων, εντός των οποίων υπάρχουν ενυπόθηκα δάνεια για 700.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 45 δισ. ευρώ. Από αυτά τα ακίνητα που βγαίνουν λίγα λίγα σε πλειστηριασμό ώστε να μην πέσει η αξία τους λόγω υπερπροσφοράς (στην Ισπανία για τον ίδιο λόγο, την υπερπροσφορά ακινήτων λόγω πλειστηριασμών, τα ακίνητα έφτασαν να πωλούνται ακόμη και για 1 ευρώ), περίπου το 50% αφορά κατοικίες.
Στο σύνολο των 80 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται οι servicers τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων είναι της τάξης του 45,6%, ενώ τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε 31,9% και τα καταναλωτικά σε 22,5%. Σε απόλυτους αριθμούς, τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 36,5 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 25,5 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο στα δάνεια που κατέχουν τα funds καταγράφονται περίπου 10 δισ. που έχουν διευθετηθεί και έχουν ρυθμιστεί σε δόσεις. Αυτό το χαρτοφυλάκιο ετοιμάζονται να επαναγοράσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεσή τους με τα funds που δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε τον ιδιοκτήτη τους λόγω του ιρλανδικού δικαίου που κρύβει τους πραγματικούς μετόχους μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας.
Ασύλληπτη αισχροκέρδεια
Ηδη με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών έχουν βγει στο σφυρί από τον Μάιο του 2022 μέχρι σήμερα περί τις 50.000 κατοικίες «κόκκινων» δανειοληπτών. Εντός του επόμενου δωδεκάμηνου αναμένονται να προστεθούν άλλοι περίπου 25.000 πλειστηριασμοί κατοικιών.
Εδώ εισέρχεται το περίεργο: αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεδόντιασε με την υποστήριξη του Αρειου Πάγου τους δανειολήπτες και αφού κατήργησε τον θεσμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας έδωσε στα funds που λειτουργούν διά των servicers το δικαίωμα να κερδοσκοπούν ασύστολα. Η όποια προστασία υφίσταται αφορά τους ευάλωτους, όσους δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται από 7.000 (άγαμος) μέχρι 13.000 ευρώ (έγγαμος με δύο τέκνα).
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των servicers οι ρυθμίσεις των δανείων που έχουν πετύχει οδηγούν τα δάνεια με εξασφάλιση σε ακίνητο αξίας μέχρι 120.000 ευρώ σε κούρεμα 40-45% της ονομαστικής αξίας των δανείων (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι που τρέχουν αδυσώπητα). Αν το αναγάγουμε σε απόλυτους αριθμούς, βλέπουμε το μέγεθος της αισχροκέρδειας που βαρύνει τους «κόκκινους» δανειολήπτες που δεν θέλουν να χάσουν το σπίτι τους.
Εστω λοιπόν ότι υφίσταται δάνειο ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ που αγοράστηκε 15.000 ευρώ από κάποιο ιρλανδικό fund με άγνωστο ιδιοκτήτη. Αν αυτό κουρευτεί κατά 45%, ο δανειολήπτης θα πληρώσει 55.000 ευρώ που μοιράζονται σε μηνιαίες δόσεις και προσαυξάνονται με κάποιο επιτόκιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το δυνητικό κέρδος για τα funds με τον σκοτεινό ιδιοκτήτη στα ρυθμισμένα δάνεια των 10 δισ. ευρώ (ακόμη και αν υποτεθεί ότι όλα πουλήθηκαν στο 15% της ονομαστικής αξίας) ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Προτιμούν πλειστηριασμούς
Παρά τα αισχρά κέρδη που αποκομίζουν έχοντας παράλληλα την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου συνολικού ποσού 18 δισ. ευρώ που έδωσε αφειδώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 με τα προγράμματα «Ηρακλής» Ι & ΙΙ, οι servicers προτιμούν τη λύση των πλειστηριασμών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε δεκάδες περιπτώσεις τα funds και οι servicers απορρίπτουν τον συμβιβασμό που προτείνει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους μη ευάλωτους ιδιοκτήτες που έκαναν αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους έχουν υποβληθεί 19.320 νέες αιτήσεις υπαγωγής (χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε ευάλωτους και μη ευάλωτους δανειολήπτες).
Οπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, οι μη ευάλωτοι δανειολήπτες που έχουν ακίνητα στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν απολαμβάνουν την προτεινόμενη από τον αλγόριθμο ρύθμιση διότι την αρνείται το fund διά του servicer. Μάλιστα το νομοθετικό κακοτέχνημα Μητσοτάκη δεν δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη που ζητά να εισέλθει στη ρύθμιση να γνωρίσει τον λόγο που απορρίφθηκε η πρόταση του αλγορίθμου (στην πράξη συνιστά την πρόταση της πολιτείας, δεδομένου ότι το σύστημα γνωρίζει την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και καταρτίζει την πρόταση στο σύνολο των χρεών προς τους ιδιώτες και το κράτος).
Για να εξυπηρετήσει λοιπόν τα σκοτεινά funds ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει… ξεδοντιάσει τους δανειολήπτες, όχι μόνο έχει δώσει τα πάντα στις τράπεζες και στα funds που αποκομίζουν αισχρά κέρδη με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αλλά επιπρόσθετα στερεί και έσοδα από το κράτος αφού η ρύθμιση του εξωδικαστικού (240 δόσεις) περιλαμβάνει και τις οφειλές προς ΑΑΔΕ και ασφαλιστικά ταμεία.
Δείτε επίσης: Ξανά στο έλεος των servicers χιλιάδες δανειολήπτες μέσω κρυφής διάταξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Κρυφή τροπολογία Χατζηδάκη με χατίρια υπέρ των servicers στη Βουλή