Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα αφού ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι θα κλείσει τη μεγαλύτερη υποδομή φυσικού αερίου της Ευρώπης για τρεις ημέρες στα τέλη του μήνα.
Οι απρογραμμάτιστες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, βαθαίνουν τη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδεινώνουν τόσο τον κίνδυνο ύφεσης όσο και της χειμερινής έλλειψης.
Εκτόξευση του σημείου αναφοράς
Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, εκτινάχθηκε 19% τη Δευτέρα φθάνοντας στα 291,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το συμβόλαιο έκλεισε την Παρασκευή στο υψηλό ρεκόρ των 244,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι η διακοπή λειτουργίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο μόνος εναπομείνας συμπιεστής του αγωγού απαιτούσε συντήρηση. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα διακοπούν για το τριήμερο από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Επαναφορά με αστερίσκο
Η Gazprom είπε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου θα ξαναρχίσει με ρυθμό 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης «υπό την προϋπόθεση ότι δεν εντοπιστούν δυσλειτουργίες».
Η ανακοίνωση της προσωρινής διακοπής λειτουργίας έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να γεμίσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με προμήθειες φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να έχουν αρκετά καύσιμα για να κρατήσουν ζεστά τα σπίτια των πολιτών τους επόμενους μήνες.
Η Ρωσία μείωσε δραστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 να κυμαίνονται επί του παρόντος μόλις στο 20% του συμφωνηθέντος όγκου.
Η Μόσχα είχε προηγουμένως κατηγορήσει τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό για την απότομη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου. Η Γερμανία, ωστόσο, θεωρεί ότι η περικοπή της προμήθειας είναι ένας πολιτικός ελιγμός που έχει σχεδιαστεί για να σπείρει την αβεβαιότητα σε ολόκληρο το μπλοκ και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της επίθεσης του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας.