Το ΚΚΕ για την «ταξική όψη» της εθνικής ομοψυχίας

Το ΚΚΕ για την «ταξική όψη» της εθνικής ομοψυχίας

Οσο κι αν επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ομογενοποιηθεί πολιτικά η έννοια της εθνικής ομοψυχίας, τόσο με αφορμή την επέτειο για την επανάσταση του 1821, όσο και με επίκεντρο τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, δεν λείπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αυτή την «άλλη» διάσταση, επέλεξε να δώσει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια “εθνική ομοψυχία” εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας , «η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων». Και κατέληξε: «Γιατί, τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, εάν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές».

Παράλληλα, το ΚΚΕ δεν παρέλειψε να αναδείξει την άποψή του για τον χαρακτήρα της επανάστασης του 1821 ως «αστικής εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης», και την καθοριστική της συμβολή στην έναρξη της διαδικασίας συγκρότησης του αστικού κράτους στην Ελλάδα. Σημειώνοντας επίσης ότι η επέτειος βρίσκει σήμερα το λαό και τη χώρα να πλήττονται από έναν «ιδιαίτερο» κίνδυνο, την πανδημία του κορονοϊού, κάλεσε τους εργαζόμενους να κρατήσουν το μόνο διαχρονικό συμπέρασμα, όπως σημειώνει το ΚΚΕ, που προκύπτει και από την Επανάσταση του 1821: «Τίποτα δεν καταργείται, όσο σάπιο κι αν είναι, χωρίς την ταξική πάλη».

Μάλιστα, κατά τον Περισσό, η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας και στην Ελλάδα και σ’ όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μια αδυναμία της ανθρωπότητας ν’ αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού. Αναδεικνύει ότι οι ελλείψεις που εντοπίζονται σε υποδομές και μέσα «είναι αποτέλεσμα των κρατικών, ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την υγεία με τα μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους».

Κατά την αντίληψη του ΚΚΕ, όλα αυτά πρέπει ν’ αποτελέσουν το έναυσμα «για την ταξική αφύπνιση, για τη μαχητική στάση ζωής απέναντι στην ανάγκη του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των σύγχρονων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής». Το συμπέρασμα για τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανατροπές, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι ότι «τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Documento Newsletter