Το ΚΚΕ ακτινογραφεί τις πολιτικές εξελίξεις ως και τις κάλπες για την εποχή μετά τον κορονοϊό

Το ΚΚΕ ακτινογραφεί τις πολιτικές εξελίξεις ως και τις κάλπες για την εποχή μετά τον κορονοϊό

Ο Περισσός βλέπει… κουβάρι την κυβέρνηση της ΝΔ, την υγειονομική και την οικονομική κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείει και τις κάλπες.

Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών θα έρθει εξ αντικειμένου την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία, καθώς συνδέεται με τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομική κρίση που είναι εν εξελίξει και τη διαχείρισή της –με προοπτική νέων μνημονίων- από το Μαξίμου. 

Αυτή τη διάσταση δίνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάχυτη φιλολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει να σταθμίσει για τελικές αποφάσεις, και το ενδεχόμενο συγκλίσεων μεταξύ κομμάτων, όπως η ΝΔ ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αν δεν επιτευχθεί δεν αποκλείεται η προσφυγή και σε πρόωρες κάλπες. Αυτές οι επισημάνσεις ετέθησαν το πρωί της Δευτέρας (13.4.2020), από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ερώτησης (Τ/Σ Αnt1) για το αν πιστεύει ότι ενδεχομένως η πανδημία επισπεύδει τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές.

Όπως είπε «το ζήτημα δεν είναι τι πιστεύω εγώ, το ζήτημα είναι τι πιστεύει και τι τελικά θα πράξει η κυβέρνηση». Εξήγησε ότι το σίγουρο είναι ότι τα ζητήματα που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα συνδέονται:

-με τα μέτρα που λαμβάνονται με επίκεντρο την πανδημία

-με τα μέτρα «τα οποία παίρνονται και με την κρίση, η οποία είναι ήδη προ των πυλών, σε εξέλιξη, σε διεθνές επίπεδο» και

-με το γεγονός ότι «η εκτίμηση και όλων των διεθνών οργανισμών -ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, κ.ά- είναι ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και θα κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακριβώς λόγω της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, της εξωστρέφειας που λέμε, ότι κυρίως στηρίζεται στον τουρισμό, στις μεταφορές, ιδιαίτερα στη ναυτιλία, κλάδοι που είναι πιο επιρρεπείς -να το πω έτσι- στη διεθνή κρίση και με μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Άρα, όπως είπε, απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, «όλα αυτά τα ζητήματα θα καθορίσουν και την επόμενη μέρα. Δηλαδή μια κυβέρνηση, μια αστική κυβέρνηση, όπως είναι η σημερινή, θα αναγκαστεί να τη διαχειριστεί. Διότι θα πρέπει να πει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά της, θα πρέπει να μιλήσει εάν προτίθεται να βάλει νέα μνημόνια, ενώ εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο, με διάθεση να περάσει την κρίση, να πάμε σε ανάκαμψη, επενδύσεις, με άλλες εκτιμήσεις, με άλλους ακόμα και κατατεθειμένους προϋπολογισμούς. Άρα, αντικειμενικά θα έρθει αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα έθεσε μια ακόμα παράμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως σημείωσε «βεβαίως, ετοιμάζεται το έδαφος ώστε να υπάρχουν ευρύτερες αστικές συγκλίσεις ανάμεσα σε κόμματα, τα οποία υιοθετούν βασικά τη γραμμή στην ίδια κατεύθυνση, που λέει ότι “συμφωνούμε με την ΕΕ, με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, συμφωνούμε σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που έχει να κάνει με τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και τις βάσεις τους στην Ελλάδα και με το ΝΑΤΟ και τι θα κάνουμε εκεί. Ότι συμφωνούμε σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν ότι πρέπει να φοροαπαλλαγεί το κεφάλαιο, το μεγάλο κεφάλαιο και πάει λέγοντας”. Αυτά τα κόμματα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικά κι από κει και πέρα θα γίνει και προσπάθεια -αν θα καταλήξουν δεν το ξέρουμε- μπορεί να έχουμε και κυβερνήσεις τέτοιου χαρακτήρα. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεν αποκλείεται η προσφυγή και σε εκλογές, σε πρόωρες κάλπες».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας προέβαλλε ως μείζον ζήτημα τι θα κάνει μέσα σε όλα αυτά ο ελληνικός λαός. Ως προς αυτό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Εμείς του λέμε από τώρα να δυναμώσει αυτούς τους ανθρώπους, αυτό το κόμμα, αυτό το κίνημα, αυτούς όλους που αγωνίζονται σταθερά στο πλευρό του, που θα αναδείξουν τα ζητήματα, που έχουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες είναι οι μόνες ρεαλιστικές στη σημερινή εξέλιξη. Και αυτές οι προτάσεις είναι του ΚΚΕ. Σε αυτή την πεπατημένη, στον ίδιο δρόμο με επιμέρους διαχειρίσεις και αλλαγές δήθεν πολιτικών στην ίδια γραμμή, δεν θα πάμε καθόλου καλά σαν λαός, σαν χώρα, συνολικότερα αν θέλετε η Ευρώπη. Χρειάζεται συνολική αλλαγή ρότας».

Ετικέτες

Documento Newsletter