Για μια ακόμα φορά μετά τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου 2021 που ανέδειξαν τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το εσωκομματικό στοίχημα πασών των τάσεων είναι η κομματική επιβίωση και η αύξηση της εκλογικής επιρροής της παράταξης. Γι αυτό και στην διαδικασία της 8ης Μαΐου 2022 για εκλογή συλλογικών οργάνων και για το όνομα της παράταξης αφήνουν …κάβα τις διαφωνίες προς χρήση για αργότερα. Οι μικροδιαφοροποιήσεις για την ονοματοδοσία τού ΚΙΝΑΛ αλλά και οι ενστάσεις για διαδικαστικά ζητήματα που ξέσπασαν (στο παραπέντε δημοσίως) έχουν και πολιτικό χαρακτήρα αλλά πάνω από την κάλπη λειτουργούν επικοινωνιακά και σαν πρόσκληση .
Αλλωστε και ο θόρυβος, λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές συνεγείρει κιόλας, όπως σχολιάζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με πολιτική εμπειρία. Και η μεγάλη συμμετοχή είναι ζητούμενο…Θα ψηφίσουν μόνο τα μέλη του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου σε τέσσερις κάλπες για νομαρχιακές οργανώσεις, δημοτικές οργανώσεις, αντιπροσώπους για το συνέδριο (20-22 Μαΐου) και το όνομα της παράταξης.
Από τις 270.000 μέλη και φίλους που ψήφισαν για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στις 5 Δεκεμβρίου 2021 μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα μέλη, όσοι έκτοτε έγιναν μέλη και όσοι ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας εγγραφούν στο μητρώο μελών. Στις υποχρεώσεις τους είναι πριν ψηφίσουν να δώσουν και ένα ευρώ.
Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει την αναβάπτιση μέσω και του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων . Η προσέλευση άνω των 100.000 μελών είναι κάτι περισσότερο από ευκταίο για την ηγεσία.
Παράλληλα, οι προβλέψεις θέλουν ως αναμενόμενη τη μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και την ανανέωση του κομματικού μηχανισμού με πρόσωπα που στην πλειονότητά τους κινούνται γύρω από την ηγετική ομάδα υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Πάντως, όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες δίνουν μάχη για συνέδρους, για στελέχη στα τοπικά και νομαρχιακά όργανα.
Πριν από λίγες ημέρες είχε εκδοθεί κομματική εγκύκλιος (02/05/2022) που επιχείρησε να διευθετήσει ζητήματα για τα οποία υπήρχαν αντιδράσεις , όπως π.χ. ο αριθμός των συνέδρων συγκεκριμένων Καλλικρατικών Δήμων και ο αριθμός των συνέδρων του Απόδημου Ελληνισμού.
Είχε διαπιστωθεί ότι Καλλικρατικοί Ο.Τ.Α. εμφανίζονταν να εκλέγουν λιγότερους συνέδρους σε σχέση το 2019, «παρότι το σώμα του συνεδρίου είναι εμφατικά μεγαλύτερο». Ετσι, αποφασίστηκε ότι ο αριθμός των συνέδρων κάθε Τοπικής Οργάνωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των συνέδρων που είχε κατά το 2ο συνέδριο του Κινήματος. Η νέα πρόβλεψη είχε σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των συνέδρων μέσω των τοπικών οργανώσεων να ανέρχεται σε 4371 (αντί για 4204 που προέβλεπε η πρώτη Εγκύκλιος). Συνολικά οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο θα είναι 4602.που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο μαζί τους αιρετούς.
Παράλληλα, σχετικά με την ψηφοφορία για επιλογή ονόματος – «Κίνημα Αλλαγής» ή «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» με σήμα τον ήλιο-, υπήρξαν και αρνητικά σχόλια. Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, σε ανάρτησή του στο fb (6.5.2022) σχολίασε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «μας γυρνάει πίσω» και ότι δεν έγινε διάλογος ενώ αναφέρθηκε στα χρέη, σημειώνοντας ότι ο τίτλος ΠΑΣΟΚ θα εμφανίζεται και στο ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στο “μαυρισμένο” ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Επίσης στελέχη που ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά προέκριναν ως μη αναγκαία τη διαδικασία που εμπεριέχει δίλημμα μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ,. Εν τω μεταξύ, ήταν σαφής η θέση υπέρ του ΚΙΝΑΛ από μη ΠΑΣΟΚογενείς, στελέχη προερχόμενα από την Ανανεωτική Αριστερά και το Ποτάμι ενώ αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε κάνει σημαία την ονομασία ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Παράταξη ή σκέτο ΠΑΣΟΚ.
Επιλέχθηκε η επιλογή ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα με υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Παραμένει βέβαια το ερώτημα πολλών στελεχών και μελών της Χαριλάου Τρικούπη περί εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών, για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και για το ρόλο των μελών.