Το Κίεβο αργοπορεί, η Δύση «ματώνει», ο Πούτιν βρυχάται

Το Κίεβο αργοπορεί, η Δύση «ματώνει», ο Πούτιν βρυχάται

Οι παραδοχές του Ζελένσκι, τα πυρηνικά του Κρεμλίνου και η ειρήνευση που δεν έρχεται

Η Δύση και τα ΜΜΕ της καλλιέργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλες προσδοκίες για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, η οποία κατά τα λεγόμενα ακόμη και του προέδρου της χώρας δεν προχωράει όπως θα ήθελαν. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση ανακατάληψης των ρωσικά ελεγχόμενων εδαφών στη νοτιοανατολική Ουκρανία είναι «πιο αργή από το επιθυμητό». Ομως επέμεινε ότι δεν θα διακινδυνεύσει χωρίς λόγο τη ζωή των στρατιωτών του για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, η οποία ωστόσο έχει συνδράμει πολλαπλώς για την αντεπίθεση αυτή.

Παρότι βελτίωσαν στα νότια, οι Ουκρανοί κατάφεραν να ανακόψουν τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία, κάτι που προφανώς δημιουργεί νέα προβλήματα για τα στρατεύματα της Μόσχας. Υπό το φως της νέας αποτυχίας ο Πούτιν ξαναβάζει τη χρήση των πυρηνικών στο τραπέζι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Στο πεδίο της μάχης

Η Ουκρανία ύστερα από δύο εβδομάδες μαχών στο πλαίσιο της αντεπίθεσης έχει ανακοινώσει την απελευθέρωση μόλις οχτώ χωριών. Η πολύμηνη παρουσία των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας έχει αφήσει εκτεταμένα ναρκοπέδια, ενώ η αεροπορική υπεροχή των Ρώσων στην περιοχή αποδεικνύεται μεγάλο εμπόδιο για τους Ουκρανούς. Παράλληλα, οι επιθέσεις των Ρώσων στρατιωτών στο ύψος του Μπαχμούτ αναγκάζουν τον ουκρανικό στρατό να διασπάσει τις δυνάμεις του για να καλύψει τα κενά.

Βέβαια, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη επιστρατεύσει όλες τις εφεδρείες τους στις μάχες. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο ουκρανικός στρατός έχει συγκροτήσει δώδεκα ταξιαρχίες για την αντεπίθεση, από τις οποίες οι εννιά έχουν εξοπλιστεί με δυτικά όπλα. Πάντως πιστεύεται ότι μόνο τρεις από αυτές έχουν προωθηθεί στο νότιο μέτωπο. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να φθείρουν τις ρωσικές, πράγμα που δεν μεταφράζεται πάντα σε εδαφικά οφέλη, αλλά κάνει τον επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν να ανησυχεί για τις απώλειες από τις ουκρανικές επιθέσεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν ένα σημαντικό πλήγμα στις εφοδιαστικές γραμμές της Ρωσίας, καθώς χτύπησαν γέφυρα στην Κριμαία που συνδέει την –προσαρτημένη στη Ρωσία από το 2014– χερσόνησο με την περιοχή της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας, όπου είναι εγκατεστημένα ρωσικά στρατεύματα. Το πλήγμα αυτό είναι σημαντική ζημιά στην επιθετική προσπάθεια της Ρωσίας, καθώς η Κριμαία λειτουργεί ως κέντρο διανομής εφοδίων για τις ρωσικές δυνάμεις στον νότο της Ουκρανίας. Οι αρχές της Κριμαίας, διορισμένες από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν ότι το πλήγμα έγινε κατά πάσα πιθανότητα από πυραύλους Storm Shadow που προμήθευσε πρόσφατα η Βρετανία στο Κίεβο. Επειτα από αυτό το πλήγμα ο Πούτιν απείλησε ξανά με επιστράτευση τακτικών πυρηνικών, ενώ οι πρώτες μονάδες με πυρηνικά μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Λευκορωσία.

Επιπλέον δυτική βοήθεια

Η Δύση πάντως συνεχίζει να δείχνει την έμπρακτη συμπαράστασή της στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν ουσιαστικά σε πάγο οι όποιες προσδοκίες για άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, οι υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση συνεχίζουν να έρχονται αμείωτες. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε στο συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν 1,3 δισ. δολάρια για να ανακάμψει η χτυπημένη οικονομία της χώρας. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, θα διατεθούν για να ξαναχτιστούν οι υποδομές σε όλη τη χώρα, από αγωγούς μέχρι λιμάνια, που επλήγησαν από τις επιθέσεις της Ρωσίας. Η επιπλέον αυτή βοήθεια έρχεται να προστεθεί στα 20 δισ. δολάρια που έχουν ήδη χορηγήσει οι ΗΠΑ ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποσχέθηκε στο ίδιο συνέδριο 3 δισ. δολάρια, ενώ η ΕΕ την περασμένη Δευτέρα ξετύλιξε το τετραετές της σχέδιο ύψους 54 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αν εγκριθεί –και αυτό είναι πολύ επισφαλές αφού τα βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας μπορεί να σταθούν ανυπέρβλητο εμπόδιο–, τα λεφτά του σχεδίου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει η Ουκρανία με σκοπό την ένταξή της στο μπλοκ των 27. Η χώρα έχει λάβει καθεστώς υποψήφιου μέλους από τον Ιούνιο του 2022, ενώ η διαδικασία πλήρους ένταξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Τα ουκρανικά σιτηρά

Μια σημαντική πτυχή του πολέμου είναι η επισιτιστική κρίση που κινδυνεύει να ξεσπάσει από έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών από την παγκόσμια αγορά. Το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί όπως προβλέπεται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Νμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν έχει τη δύναμη να ασκήσει την απαραίτητη επιρροή στις χώρες της Δύσης ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας και να προχωρήσει η συμφωνία για τα σιτηρά. Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε μια λίστα με απαιτήσεις της Ρωσίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πρόταση για ακύρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και της απαγορεύουν να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα.

Documento Newsletter