Έριδες, γάμους, μάχες για εξουσία, χρήμα και προδοσία. Όλα τα στοιχεία μίας καλοστημένης αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς έχει η διπλωματική κρίση στον Κόλπο.
Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Υεμένης, της Λιβύης και της Αιγύπτου να διακόψουν όλους τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ επισήμως αφορά τις σχέσεις του πλούσιου κράτους του Κόλπου με το Ιράν, τον μεγαλύτερο εχθρό του Ριάντ. Τα 6 κράτη κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
Στο παρασκήνιο, όμως, η αναμέτρηση αφορά προσωπικές κόντρες μεταξύ των συντηρητικών βασιλικών οίκων για την εξουσία στην περιοχή, που θυμίζουν περισσότερο επεισόδιο από τη σειρά Gameof Thrones. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τα 13 σημεία-προϋποθέσεις που θέτει η Σαουδική Αραβία προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό, ανάμεσα τους και το «λουκέτο» στο Al Jazeera, το οποίο υποστήριξε την Αραβική Άνοιξη.
Ο σημερινός ηγέτης του Κατάρ είναι ο 37χρονος, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Η άποψη στα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως επιβεβαίωσε στον Guardian, ο αναλυτής του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον, Σιμόν Χέντερσον, είναι ότι στο παρασκήνιο συνεχίζει να κινεί τα νήματα ο 65χρονος Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Γνωστός ως ο «πατέρας εμίρης» ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι εγκατέλειψε τον θρόνο το 2013.
Η κόντρα του 65χρονου εμίρη με την Σαουδική Αραβία έχει αφήσει άσχημες μνήμες στο Ριάντ. Η πρώτη ήταν το 1991 κατά τη διάρκεια μάχης των δυνάμεων του Κατάρ με την ονομασία Ταξιαρχία Χαμάντ, εναντίον ιρακινών στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεϊν. Τότε η Ταξιαρχία Χαμάντ άρχισε να πυροβολεί τις συμμαχικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες προστατεύθηκαν τελικά από τους Αμερικανούς πεζοναύτες.
Το θέμα έκλεισε προσωρινά αλλά η Σαουδική Αραβία εμφανιζόταν έξω φρενών με το γεγονός ότι ο νέος τότε Χαμάντ παρασημοφορήθηκε ως ήρωας πολέμου. Το 1992 εκνεύρισε και πάλι το Ριάντ όταν σε μία εδαφική διαφορά είπε ότι οι Σαουδάραβες «θα απαντήσουν στην κάνη του όπλου».
Οι φόβοι του Ριάντ έγιναν πραγματικότητα όταν στις 27 Ιουνίου 1995 ο Χαμάντ εκθρόνισε τον πατέρα του. Στα χρόνια που ακολούθησαν ανέδειξε το Κατάρ σε έναν υπολογίσιμο διπλωματικό παίκτη της περιοχής. Η απόφαση του να ιδρύσει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και η επιρροή του στην κοινή γνώμη της Μέσης Ανατολής έχει θορυβήσει έντονα τα συντηρητικά κράτη του Κόλπου.
Η κόντρα, όμως, του 65χρονου εμίρη με την Σαουδική Αραβία έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Ως παιδί ο ισχυρός εμίρης ανατράφηκε από τους συγγενείς της μητέρας του, οι οποίοι ανήκουν στον οίκο των Ατίγια. Ο συγκεκριμένος οίκος έχει απευθείας συγγενικές σχέσεις και καταγωγή από την Σαουδική Αραβία. Ανέκαθεν αποτελούσε τα «μάτια» του Ριάντ στο Κατάρ.
Ωστόσο, στην πορεία ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι παντρεύτηκε τις κόρες δύο θείων του από τον οίκο των Θάνι και όχι των Ατίγια. Αυτό ερμηνεύθηκε ως μία απομάκρυνση του εμίρη από την σφαίρα επιρροής της Σαουδικής Αραβίας. Η απόφαση του να παντρευτεί και την Σείχα Μοζάχ, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα με την οποία εμφανίζεται δημοσίως και δεν έχει βασιλική καταγωγή, έδωσε τροφή στον τίτλο του ριζοσπάστη και απρόβλεπτου πολιτικού. Ακόμη και ο πιο ισχυρός σύμβουλος του ανήκει στον οίκο των Θάνι και πιστώνεται πολλές διπλωματικές στρατηγικές του Κατάρ που εξόργισαν τον Κόλπο.
Παρόμοια είναι και η ιστορία με την αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία πάντα στήριζαν αντίπαλες ομάδες μέσα στον οίκο Θάνι. Το 1972 ο σεΐχης Αχμάντ μπιν Αλί αλ Θάνι ανατράπηκε με πραξικόπημα από τον ξάδερφο του και πατέρα του Χαμάντ, Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Βρήκε καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτ και παντρεύτηκε την κόρη του πιο πλούσιου εμίρη του Ντουμπάι.
Όταν ο Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι έχασε τον θρόνο του από τον γιο του Χαμάντ το 1995, βρήκε και εκείνος μία χείρα φιλίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί οργάνωσε όλα τα αντιπραξικοπήματα εναντίον του γιου του, τα οποία και απέτυχαν. Σύμφωνα με πηγή από την βασιλική αυλή του Κατάρ που μίλησε ανώνυμα στον Guardian, κανένας σεΐχης ή μέλος των Θάνι στο εξωτερικό δεν επιθυμεί σε αυτή την φάση να βρεθεί στη μέση του παιχνιδιού ισχύος της Ντόχα. Στο παρελθόν όσα μέλη του οίκου Θάνι υποστήριξαν αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπήματος αντιμετώπισαν σοβαρές επιπτώσεις και σε κάποιους επιβλήθηκαν θανατικές ποινές.