Με τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές να διεξάγονται σε λιγότερο από ένα μήνα, το οργανωμένο έγκλημα θέλει να επηρεάσει το αποτέλεσμα βγάζοντας από τη μέση όσους υποψηφίους δεν του αρέσουν. Συνολικά, 32 υποψήφιοι τους τελευταίους οχτώ μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους με μαφιόζικο τρόπο.
Το τελευταίο θύμα του καρτέλ ήταν ο 58χρονος υποψήφιος δήμαρχος του Καχέμε, Άμπελ Μουριέτα, ο οποίος δολοφονήθηκε με δέκα σφαίρες το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Μαΐου σε ένα πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Στην προεκλογική του καμπάνια χρησιμοποίησε το σύνθημα «Δεν φοβάμαι!». Σε μια πόλη που μαστίζεται από τους εμπόρους ναρκωτικών, η γενναιότητα αυτή ήταν σίγουρο ότι θα δοκιμαστεί…
Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, 82 ακτιβιστές και εκπρόσωποι κομμάτων έχουν δολοφονηθεί. Το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Ιουνίου είναι μεγάλο καθώς εκτός από τις βουλευτικές εκλογές, θα διεξαχθούν και αρχαιρεσίες σε τοπικό επίπεδο, με 15 περιφέρειες και θέσεις σε ομοσπονδιακά και τοπικά γραφεία να είναι αντικείμενο διεκδίκησης. Συνολικά, η κάλπη θα κρίνει που θα καταλήξουν πάνω από 2.000 δημόσια αξιώματα
Ο «συντηρητισμός» των καρτέλ
Τα καρτέλ έχουν δυσανεξία στην πολιτική αλλαγή, καθώς δεν θέλουν να επαναδιαπραγματεύονται τις συμφωνίες που έχουν συνάψει. Έτσι, στην αρχή απειλούν όσους πιστεύουν ότι θα σταθούν εμπόδιο στη διακίνηση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καταγράφηκαν 563 επιθέσεις σε ακτιβιστές. Έπειτα, προχωρούν σε ζημιές στο σπίτι, απαγωγές ενός μέλους της οικογένειας. Αν παρόλα αυτά δεν συμμορφωθεί, καταφεύγουν στο φόνο.
Οι τοπικοί πολιτικοί είναι οι πιο ευάλωτοι: 27 από τους 32 υποψήφιους που δολοφονήθηκαν διεκδικούσαν το χρίσμα κάποιας δημαρχίας. Τα καρτέλ δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κόμματα. Όπως όμως συνάγεται εύκολα από τα παραπάνω, το 85% των νεκρών ήταν αντίθετη με την κατεστημένη εξουσία. Επίσης, τα καρτέλ προσπαθούν να διεισδύσουν στους θεσμούς, με πρώτο την αστυνομία και τους τοπικούς άρχοντες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν δημόσια συμβόλαια για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.